GeriSağlık Klima hangi hastalıklara sebep oluyor?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Klima hangi hastalıklara sebep oluyor?

Klima hangi hastalıklara sebep oluyor?

Klimanın sebep olduğu hastalık ciddi seyredebilir ve ölümle sonuçlanabilir!

Özellikle yaz aylarında, klimaların yoğun kullanımı sebebiyle klimadan kaynaklanan hastalıkların görülme ihtimali artar. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Şafak Göktaş klimanın yol açtığı hastalıklar ve korunma yollarını anlattı.

Bu hastalıklardan en önemlisi Legionella pneumophila isimli bakterinin sebep olduğu Lejyoner Hastalığı' dır. Bu hastalık, akciğerlerin bahsettiğimiz bakteri ile iltihaplanması sonrasında oluşur.

Legionella bakterisi, klimaların filtre sistemlerinde uygun ısıda ve nemde çoğalarak hastalığı yayar. Bu yüzden otellerde, hastanelerde, plazalarda kısacası klimaların yoğun olarak kullanıldığı her yerde salgınlara sebep olabilir.

Klima hangi hastalıklara sebep oluyor

LEGİONELLA PNÖMONİSİ (ZATÜRRESİ) NEDİR?

Bu bakterinin oluşturduğu akciğer enfeksiyonudur. Bulaşma, bakterinin solunum yolu ile akciğerlere alınmasıyla olur. Bu bakteri, genellikle atipik zatürreye sebep olur. Yani tipik zatürrede olan belirtilere her zaman rastlanmayabilir.

Ateş, öksürük, nefes darlığına rastlanabileceği gibi, bunun dışında solunum yolu dışında kalan sistemleri de tutabilir. Bundan dolayı, kas ağrısı, mide bulantısı, ishal de görülebilir. Diğer zatürrelerden ayırt etmek kolay değildir. Hastalık ciddi seyredebilir ve ölümle sonuçlanabilir.

Bu hastalık, bağışıklığı baskılanmış bireylerde daha şiddetli seyreder. Orta yaş ve üzerinde olanlar, sigara içenler, kronik akciğer hastalığı olanlar, şeker hastalığı, böbrek yetmezliği, AIDS ve kanser hastalarında hastalık daha ağır geçer.

KLİMANIN YOL AÇTIĞI HASTALIKLARDAN NASIL KORUNABİLİRİZ?

Legionella pneumophophila bakterisi, ılık durgun sularda ürer. Yaz aylarında olan salgınlar genellikle klima kullanımı ile ilişkilidir. Bu yüzden, klima sistemlerinin denetlenmesi, mikroplardan arındırma, soğutucular ve su tesislerinin bakımı bakterilerin çoğalmasını sınırlar.

Klima hangi hastalıklara sebep oluyor

Klimaların kullanımına dikkat etmek gerekir klimaların teknik bakımının yapılması, sistemin Legionella bakterisi için cazibesini ortadan kaldırılması gerekir.

Ortam dezenfeksiyonu ve bakteri suda üreyebildiği için kullandığımız su sistemli çalışan ürünlerin bakımlarının yapılması önemlidir. Gereksiz ve fazla klima kullanımından kaçınmak gerekir.

LEJYONER HASTALIĞI'NIN TANISI NASIL KONUR?

Bu hastalığa, sadece hastanın semptomlarına dayanarak teşhis koymak çok kolay değildir. Bunun için bazı laboratuvar testleri yapmak şarttır. İdrarda ve kanda Legionella bakterisinin antijen, antikor veya direk olarak kendisini arayan güvenilir laboratuvar testler mevcuttur.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Şafak Göktaş

False