GeriSağlık Kızlık zarı nasıl bozulur? Kızlık zarı muayenesi nasıl yapılır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kızlık zarı nasıl bozulur? Kızlık zarı muayenesi nasıl yapılır?

Kızlık zarı nasıl bozulur? Kızlık zarı muayenesi nasıl yapılır?

Kızlık zarı muayenesi tamamen dıştan, iç ve dış dudakların biraz dışarı doğru çekilmesiyle çıplak gözle yapılır. Bazen daha ayrıntılı bakmak için büyük büyütme sağlayan aletlerle incelemesi gerekebilir. Kızlık zarı muayenesi normal fiziksel ve jinekolojik muayenenin bir parçası değildir. Genellikle adli makamlarca yapılması istenilir. Ardından rapor düzenlenir. Ancak kanamalı yaralanma, düşme gibi acil tıbbi durumlarda yapılan jinekolojik muayene sonrasında kişiye kızlık zarının durumuyla ilgili sözlü bilgi verilebilir.

Kadın Hastalıkları Doğum Uzmanı & Cinsel Terapist Dr. Dilek Öcal kızlık zarı ile ilgili merak edilenleri anlatıyor.

KIZLIK ZARI KENDİ KENDİNİ TEDAVİ EDEBİLİR Mİ?

Vücudumuzda zedelenen her dokunun değişik oranlarda kendi kendini iyileştirme kapasitesi vardır. Kızlık zarı açılması için kullanılan yırtılma, patlama gibi kelimeler gerçekte olanla çok ilgili değildir. Kızlık zarı normal şartlarda esnek bir yapıdır. Ancak esnekliğinin sınırında bir veya birkaç yerinden hafifçe açılır. Bu açılan yer kendi kendine iyileşir. Bebeklik ve çocukluk çağında bu iyileşme gerçek yapısına daha uygun şekilde olurken sonraki dönemlerde iyileşme bölgesi küçük sarkık parçalar şeklinde görülür. Açılan kızlık zarı vajinaya girişlerde tekrar kanamaz.

Kızlık zarının bekâret göstergesi olarak önemsendiği bizim gibi toplumlarda daha önce açılmış olan kızlık zarının vajinaya giriş sırasında tekrar kanaması için birtakım cerrahi yöntemler uygulanmaktadır. Bunlar kısa süreli, geçici ve kalıcı kızlık zarı dikimi şeklindedir.

KIZLIK ZARI SADECE CİNSEL İLİŞKİYLE ZEDELENMEZ

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Çabuk Cömert kızlık zarının sadece cinsel ilişkiyle zedelenmediğini, kadınlar cinsel ilişkinin dışında kaza, hastalık ve benzeri başka nedenlerle de kızlık zarını kaybedebileceğini belirtiyor.

Bu gibi durumlardaki kadınlarımıza da kızlık zarı tedavisi yani hymenoplasty toplum baskısından kurtarmak için bir umut sunabiliyor. Psikolojisi bozulan ya da kendini çaresiz hisseden her kadın kızlık zarı onarımı yapan kadın doğum uzmanlarından destek alabilir. Ayrıca can güvenliğinin etik değerlerden çok daha önce geldiğini tüm hastalarımıza hatırlatmakta fayda var.

Kızlık zarı nasıl bozulur Kızlık zarı muayenesi nasıl yapılır

KIZLIK ZARI BOZULMADAN HAMİLE KALINIR MI?

Genç kızların cinsellik ile ilgili kafalarını kurcalayan en önemli sorulardan biri "kızlık zarı" konusudur. Kızlık zarı, patlar mı, yırtılır mı? İlk ilişkide çok kanama olur mu? Mastürbasyon yaparken kızlık zarı bozulur mu? Kızlık zarı bozulmadan hamile kalınır mı? Gençlerin aklına takılan soruların yanıtını Psikolojik Danışman Dolunay Kadıoğlu veriyor.

20 yılı aşkın süredir ‘Üreme sağlığı ve cinsel sağlık’ konusunda okullarda bilgilendirme çalışmaları yapıyorum. 20 yıl öncesine baktığımda ergenlerin, gençlerin cinsellikle ilgili bilgileri aldıkları kanallar; TV, gazete, dergi ve akranlardı. Bu zaman içinde son 10 yılda internet dünyamıza girdi ve birinci sıraya oturdu. Bilgiye ulaşım artık daha kolay olmasına rağmen doğru bilgiye ulaşmak hala biraz zor olmalı ki gençlerin sorularında pek bir değişim olmadı.

Aşağıda, geçen aylarda gittiğim bir kız meslek lisesinde genç kızlarımızın kızlık zarıyla ilgili sorduğu sorulardan bazılarını paylaştım. İşin en acı tarafı 20 yıl öncesi ve bugün arasında pek bir değişim olmaması, hatta bazı detaylarda görüyorum ki geriye gidiş var.

• Kızlık zarı patlarsa ne olur?

• Kızlık zarına zarar gelirse ne olur?

• Kızlık zarı neden namus diye anılıyor?

• Zar patlarken acıyor mu?

• Vajinaya parmak atıldığında kızlık zarı bozulur mu?

• Kızlık bozulmadan hamile kalınmaz değil mi?

• Ters ilişki (Anal) yaşadım, kızlığıma bir şey olur mu?

Kızlık zarıyla ilgili gerçek bilgileri özümsemek önemlidir çünkü kadınlar ilk ilişki sırasında çok kanama olacağı ya da bu zar ortadan kalkarken çok acı çekecekleri, patlayacağı, zarın kalın olduğu gibi pek çok yanlış bilgiye inanırlar. Doğru bilgi ise bambaşkadır.

Kızlık zarı vajinın 2 ya da 3 cm içinde ortası boş incecik bir yapıdır. Parmak ve başka bir cismin vajinaya girmesi zara zarar verebilir. Çoğu zaman pembe ya da kahverengi leke şeklinde zar kendini dışarı bırakır.

Zar, her toplumda değişmekle birlikte bizim toplumumuzda “el değmemişliği, saflık ve temizliliği, bekaret”i simgeler. Bir kız çocuğuna kendini bildiği andan itibaren zarı görmemesine ve nasıl bir şey olduğunu bilmemesine rağmen, koruması gereken, namusla eşdeğer bir şey olduğu öğretilir.

Jinekolog Operatör Dr. Turgay Karakaya ise kızlık zarının hangi durumlarda yırtılabileceğini anlatıyor.

KIZLIK ZARI HANGİ DURUMLARDA YIRTILIR?

Zar yırtılması, sadece cinsel ilişkiyle olabilecek bir şey de değildir. Örneğin; düşme, bisiklete binme, at binme, abartılı mastürbasyon, (vajene parmak sokma, herhangi bir cisim sokma, aşırı baskı uygulama vs) adetliyken tampon kullanma gibi hallerde zar büyük ihtimalle yırtılır.

Zarın yırtılması an meselesidir. Bir anlık kontrolsüz hareket zarı yırtar. Zarın normalde yapısı kağıt gibidir. Esnek olanları hariç herhangi bir gerilmede yırtılır. Bu ilişki veya başka bir durum olabilir.

Yırtılan zar yapısal olarak beslenmesi bozuk olduğu için tekrar birleşmez ve yırtık olarak kalır. Zarın onarılması tam olarak mümkün değildir. Ancak geçici veya kalıcı onarım yapılabilir.

ANAL VE ORAL İLİŞKİ SIRASINDA KIZLIK ZARI BOZULUR MU?

Son olarak sık sorulan sorulardan biri de anal ve oral ilişkinin kızlık zarını bozup bozmadığıdır. Anal ilişki vajene giriş olmadığı için zarı bozmaz. Ancak hareketler kontrollü olmalıdır. Burada daha çok dikkat etmesi gereken erkektir. Oral ilişkinin ise zar ile herhangi bir alakası yoktur. Ancak el ile mastürbasyon da bu esnada yapılıyorsa aşırı basınç uygulamaktan kaçınmak gerekir.

HÜRRİYET AİLE ÖZEL

False