GeriSağlık Kızlık zarı muayenesi nasıl yapılır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kızlık zarı muayenesi nasıl yapılır?

Kızlık zarı muayenesi nasıl yapılır?

Kızlık zarı (himen); vajina girişinde, vajina dokusunun devamı olan ince bir katlantıdır. Peki, kızlık zarının yapısı nasıldır? Kızlık zarı neye yarar? Kadın Hastalıkları Doğum Uzmanı & Cinsel Terapist Dr. Dilek Öcal; merak edilen bu soruların yanıtlarını verdi, kızlık zarı muayenesinin nasıl yapıldığından bahsetti.

Gebeliğin ilk 3 ayında embriyoda dış cinsiyetin gelişmesi gözlenir. Bu sırada embriyodaki genital duvarlar birleşip yapışarak erkeklerde testis torbasını oluştururken dişilerde de bu duvarlar ayrılarak iç dudakları ve dış dudakları oluştururlar. Ayrılma sonucu ortada kalan zarımsı doku kızlık zarı adı verilen yapıyı oluşturur. Kızlık zarı, insan türünde olduğu gibi filler dahil, sıçanlardan balinalara kadar tüm memelilerde vardır.

KIZLIK ZARININ YAPISI NASILDIR?

Kızlık zarı, vajinal açılığın bir kısmı veya tamamı boyunca uzanır. Şekil, boyut ve kalınlık bakımından çok çeşitli tipleri olabilir. Halk arasında esnek olarak bilinen, cinsel birleşme sırasında kanamayan, doğuştan neredeyse yokmuş gibi bir formda olabileceği gibi çok nadiren vajina girişini tamamen kapatan, adet kanamasının akmasına izin vermeyen bir formu da olabilir. Bunun dışındakiler hilal, halka, birden fazla delikli, bölmeli gibi şekillerde olabilir.

Kızlık zarı muayenesi nasıl yapılır

KIZLIK ZARI NE İŞE YARAR?

Kızlık zarının fizyolojik amacı kadın bedeninin gizemlerinden biridir. Kızlık zarı, embriyolojik bir kalıntıdır. Vajinayı mikroplardan ve dışkıdan koruyucu etkisi üzerinde durulmuş olsa da bilimsel açıdan bu hipotezin geçerliliği yoktur. Bebeklerde ve çocuklarda yabancı cisimlerin vajinaya kaçışını engelleyebilir ya da cinsel istismarın anlaşılmasına yardım edebilir.

Bütün bunlardan önemlisi, kızlık zarının fizyolojik varlığından daha çok psikolojik ve kültürel anlamıdır. ‘’Bekâret’’ kavramının duygusal boyutu fizyolojik çağrışımından daha fazladır. Bu, toplumların kadına ve cinselliğe bakış açılarıyla doğrudan ilgilidir. Bizim ülkemizde olduğu gibi bazı kültürlerde kızlık zarı geleneğin odak noktasıdır. Ebeveynler kızlarının bekâretinin evlilik öncesi bozulmasından yoğun bir kaygı duyarlar. Evlenmeden önce gelin adayına kırmızı kuşak bağlanması, evlendikten sonra kanlı çarşaf gösterilmesi gibi gelenekler hala devam etmektedir.

KIZLIK ZARI MUAYENESİ NASIL YAPILIR?

Kızlık zarı muayenesi tamamen dıştan, iç ve dış dudakların biraz dışarı doğru çekilmesiyle çıplak gözle yapılır. Bazen daha ayrıntılı bakmak için büyük büyütme sağlayan aletlerle incelemesi gerekebilir. Kızlık zarı muayenesi normal fiziksel ve jinekolojik muayenenin bir parçası değildir. Genellikle adli makamlarca yapılması istenilir. Ardından rapor düzenlenir. Ancak kanamalı yaralanma, düşme gibi acil tıbbi durumlarda yapılan jinekolojik muayene sonrasında kişiye kızlık zarının durumuyla ilgili sözlü bilgi verilebilir.

Kızlık zarı muayenesi nasıl yapılır

YIRTILAN KIZLIK ZARI KENDİLİĞİNDEN İYİLEŞİR Mİ?

Vücudumuzda zedelenen her dokunun değişik oranlarda kendi kendini iyileştirme kapasitesi vardır. Kızlık zarı açılması için kullanılan yırtılma, patlama gibi kelimeler gerçekte olanla çok ilgili değildir. Kızlık zarı normal şartlarda esnek bir yapıdır. Ancak esnekliğinin sınırında bir veya birkaç yerinden hafifçe açılır. Bu açılan yer kendi kendine iyileşir. Bebeklik ve çocukluk çağında bu iyileşme gerçek yapısına daha uygun şekilde olurken sonraki dönemlerde iyileşme bölgesi küçük sarkık parçalar şeklinde görülür. Açılan kızlık zarı vajinaya girişlerde tekrar kanamaz.

Kızlık zarının bekâret göstergesi olarak önemsendiği bizim gibi toplumlarda daha önce açılmış olan kızlık zarının vajinaya giriş sırasında tekrar kanaması için birtakım cerrahi yöntemler uygulanmaktadır. Bunlar kısa süreli, geçici ve kalıcı kızlık zarı dikimi şeklindedir.

False