GeriSağlık Kızlık zarı çeşitleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kızlık zarı çeşitleri

Kızlık zarı çeşitleri

Kızlık zarı anatomik olarak her bayanda farklı olabilir.

“Kızlık zarının tipleri nelerdir?” , “Kızlık zarının en sık görüleni hangisidir?” sorularına Op. Dr. Mustafa Torgaç yanıt verdi.

ANNULER (HALKA) TİP

En sık görülen tiptir. Kızlık zarının ortasında halka şeklinde açıklık vardır. Kızlık zarı da yuvarlak halka şeklindedir. Halka şeklinde bulunan açıklık eğer geniş ise penis girdiği zaman zar kenarlara doğru esneyebilir, böylece esnek zar denilen kanama yapmayan çeşidi olabilir.

SEPTALI KIZLIK ZARI

Kızlık zarının ortasında bant veya perde bulunmaktadır. Eğer bu yapı normalden kalın ise küçük cerrahi operasyon ile açılması gerekebilir. Önceden fark edilmez ise cinsel ilişki sonrası fazla kanama yapabilir. Nadir görülür.

CRİBRİFORM

Kızlık zarının üzerinde çok sayıda elek şeklinde delik vardır. Nadir görülür. Mukoza kalın ve etli ise kanama yapabilir.

CARNOSUS

Bu durumda kızlık zarı oldukça etlidir. Nadir görülür. Cerrahi operasyon gerektirebilir.

FİMBRİATUS

Kızlık zarı saçaklıdır. Nadir görülür.

İMPERFORE HİMEN

Kızlık zarında doğuştan hiç açıklık olmamasıdır. İlk adet kanaması sonrası kan kızlık zarında delik olmadığı için dışarı çıkamaz, vajen içinde birikir, ağrı yapar. Jinekolojik muayenede tanı konularak kızlık zarı ortasına yapılacak küçük bir kesi ile sorun giderilir.

MİKROPERFORE HİMEN

Kızlık zarı ortasında çok küçük bir delik vardır. Adet çok ağrılı olmaktadır, yapılacak cerrahi müdahale ile ağrılar giderilmeye çalışılır.

KRESENTRİK HİMEN

Kızlık zarı yarım ay şeklindedir. Mukoza yapısı kalın ise cinsel ilişki sorun yaratırsa cerrahi müdahale gerekir.

Op. Dr. Mustafa Torgaç

False