GeriSağlık Kıvamlı ve bol köpüklü Türk kahvesi nasıl yapılır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kıvamlı ve bol köpüklü Türk kahvesi nasıl yapılır?

Kıvamlı ve bol köpüklü Türk kahvesi nasıl yapılır?

İşte dikkat etmeniz gereken önemli noktalar!

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Gıda Mühendisliği Bölümü’nde yapılan araştırmada, yumuşak suyla bakır cezvede ve sert suyla elektrikli cezvede yapılan Türk kahvesinin daha kıvamlı olduğu tespit edildi. Araştırmada ayrıca lezzetli kahve yapabilmek için dikkat edilmesi gerekenler de sıralandı.


Türk kahvesinin rengi, kıvamı ve köpük miktarını etkileyen özellikler

Kıvamlı ve bol köpüklü Türk kahvesi nasıl yapılır

Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Bayram öncülüğünde Tuba Özkara tarafından yapılan araştırmada, kahve yapımında kullanılan suyun sert ya da yumuşak olması, kahve yaparken klasik cezve ya da elektrikli ısıtıcıların kullanılması, soğuk ya da sıcak su kullanımı, kahvenin buzdolabında ya da oda şartlarında saklanmasının, Türk kahvesinin rengine, kıvamına, köpük miktarına, köpük stabilitesine olan etkileri belirlendi.

BOL KÖPÜKLÜ ENFES BİR TÜRK KAHVESİ TARİFİ İÇİN TIKLAYIN!


Kahvenin sıcak suyla hazırlanması kıvamı artırıyor

 

Kıvamlı ve bol köpüklü Türk kahvesi nasıl yapılır
 

Araştırmaya göre, yumuşak suya sahip bölgelerde bakır cezvede yapılan Türk kahvesinin kıvamı daha yüksek oluyor. Kireçli, sert sularda ise elektrikli cezveler daha kıvamlı kahve hazırlıyor. Kahvenin sıcak sudan hazırlanması halinde kıvamı daha fazla olurken, köpük miktarı düşüyor. Suyun sertliği arttıkça köpük miktarı da artıyor ancak köpüğün uzun süre kalması için suyun daha yumuşak olması gerekiyor.


Son yıllarda Türk kahvesi yeniden önem kazandı

Kıvamlı ve bol köpüklü Türk kahvesi nasıl yapılır

Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Bayram, yaptığı açıklamada, Türk kahvesinin geleneği, kültürü ve pişirme tekniğiyle Türkiye'ye has bir değer olduğunu, 1950'li yıllarda çay tüketiminin başlamasıyla Türk kahvesinin unutulmaya başladığını, son yıllarda ise yeniden önem kazandığını söyledi.

Türk kahvesi üzerinde çok sınırlı araştırma yapıldığını, dünya literatüründe 10 civarında bilimsel araştırma bulunduğunu belirten Bayram, bu yönde yaptıkları araştırmayla Türk kahvesinin kalitesini etkileyen özellikleri belirlediklerini, tüketicilerin merak ettiği birçok soruya da yanıt bulunduğunu kaydetti.


Bakır cezve kullanmak daha iyi sonuç veriyor

      

Kıvamlı ve bol köpüklü Türk kahvesi nasıl yapılır
      

Araştırmalarına göre, kahvenin buzdolabında kapalı şekilde tutulması gerektiğini belirten Bayram, şöyle konuştu:

"Kahvede lezzet aranıyorsa sıcak su ile hazırlamak, yumuşak su ve bakır cezve kullanmak daha iyi sonuç vermektedir. Türk kahvesinde fazla ve uzun süre köpük isteniyorsa, soğuk suyla pişirmeye başlamak, bakır cezve kullanmak ve sert su kullanmak gerekiyor."

A.A

False