GeriSağlık Kışın vazgeçilmez içeceği bozanın faydaları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kışın vazgeçilmez içeceği bozanın faydaları

Kışın vazgeçilmez içeceği bozanın faydaları

Soğuk kış aylarının vazgeçilmezi boza yalnızca lezzetiyle değil yararlarıyla da vazgeçilmez bir içecek olmayı hak ediyor. Vitamin ve mineral deposu olan bozanın faydalarını uzmanlardan öğrenelim.

Boza ne ile yapılır, kaç kaloridir, kimler tüketebilir, nasıl saklamalıyız, besin değeri nedir? İşte tüm bu soruların cevaplarını Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger cevapladı.

Bozayı tanımlamak gerekirse; darı irmiği, su ve şekerden üretilen alkolsüz, mayalı bir kış içeceğidir.

BOZANIN ÇEŞİTLERİ

Yapıldığı tahıl türlerine göre boza çeşitleri bulunmaktadır. Türkiye’de genellikle darıdan yapılan boza, başka ülkelerde yapıldığı yerin başlıca ürününe göre mısır, arpa, çavdar, yulaf, buğday, kara buğday, Arnavut darısı, gernik gibi tahılların unu, bazen da pirinç ve ekmek, nadir olarak da kenevir unu ve karamuk mayalandırılarak yapılır. Bozanın mevsimi Eylül - Mayıs ayları arasıdır.

Kışın vazgeçilmez içeceği bozanın faydaları

BOZANIN KALORİ İÇERİĞİ

200 ml (1 su bardağı) boza, ortalama 350 kalori enerji verir. Besleyici değeri yüksek olan bozanın; içeriğinde fosfor, çinko gibi mineraller, B1 ve B2 vitamini gibi vitaminler bulunur.

SİNDİRİM SİSTEMİ ÜZERİNDE ETKİSİ

Aktif mayalar sayesinde sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri bulunur; yani bozanın probiyotik etkisi vardır. Mayalanması sırasında oluşan laktik asit de sindirim sistemi için oldukça önemlidir.

KİMLER TÜKETEBİLİR?

Bozayı; zengin karbonhidrat, protein ve B vitamini içeriği nedeniyle çocuklar, gelişme dönemindeki gençler, gebeler, emziren kadınlar, sporcular ve kilo almak isteyenler için iyi bir enerji kaynağı oluşturur. Fazla kilosu olan kişilerin boza tüketirken 1 çay bardağını geçmemeleri ve ara öğün yerine tüketmeleri tavsiye edilir.

SAKLAMA KOŞULLARI

Boza, serin bir ortamda; tercihen buzdolabında 3-5 gün saklanabilmektedir. 3-5 günden fazla beklemiş olan bozanın tüketimi sonucunda besin zehirlenmeleri oluşabileceğinden dikkat edilmelidir.

Kışın vazgeçilmez içeceği bozanın faydaları

BOZANIN FAYDALARI

“Bozanın içinde bol miktarda demir, fosfor, niyasin, sodyum, A, B1, B2 ve E vitamini bulunur” diyen Prof. Dr. Oğuz Özyaral, bozanın faydalarını sıraladı.

Boza, içerdiği B12 vitamini ve diğer mineraller ile cilt ve saç sağlığını korur.
• Mide yanmalarını giderir ve hazmı kolaylaştırır.
• Zihin açar ve yorgunluk giderir.
• Grip, nezle, soğuk algınlığı ve boğaz enfeksiyonları ile mücadele ederek tedavi eder ayrıca öksürük kesici etkisi de vardır.
• Kanserojen maddelerin vücutta oluşumunu engelleyerek kanserle mücadele eden bir içecektir.
• Aynı zamanda kemik sağlığını korur ve gelişimini güçlendirir.
• Bozanın içerdiği asitler bağırsağın temizlenmesini sağlar, hazmı kolaylaştırır ve sindirim sistemini destekler.
• Stresle baş etme özelliği de vardır ve sakinleştirici özelliği bulunur.

HÜRRİYET AİLE ÖZEL 

False