GeriSağlık Kışın metabolizmanızı hızlandırmanın 9 püf noktası!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kışın metabolizmanızı hızlandırmanın 9 püf noktası!

Kışın metabolizmanızı hızlandırmanın 9 püf noktası!

Yağ yakımını sağlamak için güne kahvaltıyla başlamak şart!

Kış aylarında metabolizma hızı yavaşlar. Bu dönemde yavaşlayan metabolizmanızı hızlandırmak ve kışı kilo almadan geçirmek için yeterli ve dengeli beslenmek çok önemli. Diyetisyen Müge Özyurt Şafak, kışın metabolizmayı hızlandırmaya yönelik tavsiyelerde bulundu.

1. GÜNE KAHVALTI İLE BAŞLAYIN

Yağ yakımını sağlamak ve hızlandırmak için metabolizmanın en iyi çalıştığı sabah saatlerinde yeterli ve dengeli kahvaltı yapılması şart. Yoğurt, meyve ve yulaf ezmesiyle hazırlanmış dengeli bir kahvaltı ile güne başlamak kendinizi daha enerjik hissetmenizi sağlar.

Kışın metabolizmanızı hızlandırmanın 9 püf noktası

2. YAĞSIZ PROTEİN İÇİN HİNDİ!

Kas dokunuzu artırmak istiyorsanız yağsız protein kaynaklarını tercih etmelisiniz. Proteinler düzenli egzersizle birlikte kas gelişimine yardımcı olur ve metabolizmayı hızlandırır. Hindi eti, düşük yağ yüksek kaliteli protein içeriğiyle ile iyi bir tercih olacaktır.

3. SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNİ DAHA ÇOK TÜKETİN

Yağsız yoğurt ve lor peyniri kilo vermek ve metabolizmanızı hızlandırmak için en etkili besinlerdir. Yapılan çalışmalar diyette yeterli kalsiyum alımının yağ kaybını hızlandırdığını göstermektedir. Lor peyniri size enerji verir, kaslarınız için protein sağlar ve kalsiyumun en iyi kaynaklarındandır. Günde 2 kase yoğurt ve 4-5 çorba kaşığı tuzsuz lor peyniri yiyin.

4. ATIŞTIRMAYIN, SIK BESLENİN!

Her 2 – 3 saatte bir öğün yapmak metabolizmanızın açlığa karşı önlem almasını yani 'kıtlık' sinyallerini engeller. Sık beslenmek ve ara öğün yapmaktan kasıt sürekli bir şeyler atıştırmak abur-cubur yemek değildir. Ara öğünlerde tercihiniz posalı sebze ve meyvelerden yana olmalıdır. Salatalık, renkli biberler, mevsim meyvesi gibi.

Kışın metabolizmanızı hızlandırmanın 9 püf noktası

5. GREYFURT SOFRANIZDAN EKSİK OLMASIN!

Greyfurt insülin seviyesini düşürerek yağ depolanmasını azaltır. Tam da mevsimiyken günde 1 greyfurt yemek metabolizmanızı hızlandırır.

6. OMEGA 3 YÖNÜNDEN ZENGİN BESİNLER TÜKETİN

Omega 3 yağ asitleri kan şekerini dengeler ve metabolizmayı hızlandırır. Tokluk hormonu olarak bilinen Leptin direncinin kırılmasına yardım ederek kilo vermenizi kolaylaştırır. Yağlı balıklar (somon, hamsi, sardalye, ton, uskumru gibi ) omega – 3 için iyi birer kaynaktır. Haftada 3 kez buğulama ya da ızgara balık tüketin.

7. GÜNDE 2 FİNCAN YEŞİL ÇAY

Yeşil çayda bulunan kateşinler metabolizmayı hızlandırır, termojenez ve yağ yıkımıyla birlikte kilo kaybını destekler. Günde en az iki fincan çay metabolizmanızı hızlandırır. (Termojenez: Sindirim sırasında besinlerin açığa çıkardığı enerjidir.)

Kışın metabolizmanızı hızlandırmanın 9 püf noktası

8. VÜCUDUNUZU SUSUZ BIRAKMAYIN

Kışın çoğunlukla su içmeyi ihmal ederiz. Ancak metabolizmanızın düzenli çalışmasını istiyorsanız günde 10 - 12 bardak su içmelisiniz.

9. KAS DOKUNUZU ARTIRIN

Kaslar vücudumuzun enerji harcayan fabrikaları gibidir. Ne kadar fazla ise metabolizmanız o kadar hızlı çalışır. Bu nedenle haftada 3 gün yarım saat aerobik egzersiz, haftada 2 gün de ağırlık antrenmanı yapın.

Diyetisyen Müge Özyurt Şafak

False