Terapi İstanbul
Terapi İstanbul
Terapi İstanbul

Kış mutsuzluğu

Mevsimsel duygu durum bozukluğu sonbahar ve kış aylarında gün ışığından alınan faydanın azalmasıyla ortaya çıkar. Bahar ve yaz aylarının bol güneşli ve bol aktiviteli geçen günleri ile canlanan duygular karanlık ve soğuk kış günleri ile inişe geçer. Sıcaklığın artması, günlerin uzamasıyla açık havada geçirilen zaman artar. Tatiller yapılır, spora ayrılan süre artar. Bu da mutluluk hormonunun salgılanmasına neden olur.

Haberin Devamı

Yazın bitmesi ile birlikte ara verilen sorumluluklara geri dönülür. İş hayatı ve okul dönemi başlar. Erken kararan havalarla birlikte dışarıda geçirilen zaman azalır. Bir süre sonra isteksizlik, yorgunluk, halsizlik gibi belirtiler ortaya çıkar.

Biriktirdiklerimiz bitmiştir, yeniden enerjimizi kazanacak yollar bulmamız gerekir. Durumu kabul ederek bir kenara çekilmek, değişim ve yenilikler için çabalamaktan vazgeçmek hissedilen belirtileri arttırmaktan başka işe yaramaz. Bununla baş etmenin birçok yolu var. Önemli olan yaşadığımız anların farkında olmak, keyif veren mutluluklar keşfetmek.

Bunlar bazen geçmiş anıları hatırlatacak ufak eşyalar ya da dostlarla geçirilecek keyifli zamanlar olabilir. Koşuşturmayla geçen yoğun bir günün ardından küçük mutluluklara odaklanmak, hayatı sadeleştirerek yaşamak iyi gelecektir. Sıcak bir battaniyenin altında ya da bir şömine karşısında kitap okuyun. Uzun zamandır ertelediğiniz ev içi işlerinizi planlayın ve yapmaya çalışın.

Haberin Devamı

Size güzel anlar hatırlatan bir eşyayı kullanmaya başlayın (misal aile yadigarı bir fincanda için çayınızı, anneannenizin ördüğü bir hırkayı giyin). Her gün kısa da olsa egzersiz yapmaya çalışın. Nefes ve gevşeme tekniklerini öğrenin ve uygulayın.

Evinize dostlarınızı davet edin, birlikte film seyredin, müzik dinleyin, bol bol sohbet edin. Mutlu ve sıcacık bir kış geçirmeniz dileğiyle…

Klinik Psikolog Deniz Sevinç