GeriSağlık Kış mevsiminde tüketilmesi gereken 10 sebze
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kış mevsiminde tüketilmesi gereken 10 sebze

Kış mevsiminde tüketilmesi gereken 10 sebze

“Kış mevsiminin sebzeleri mevsimine özel olarak bağışıklık sistemimizi güçlendiren koruyucu özellikleriyle öne çıkar” diyen Uzman Diyetisyen Zülal Kayıran, kış sebzeleri ve faydaları hakkında bilgi verdi.

Kış mevsiminde sebzelerin çoğunluğu turpgiller ailesine dahildir. Turpgiller ailesine dahil olan başlıca kış sebzeleri; brokoli, Brüksel lahanası, lahana, karnabahar, turp ve teredir. Genel olarak folik asit ( B9 vitamini) , C vitamini, selenyum, potasyum ve liften zengindirler. İçlerinde birçok kanser türüne karşı koruyucu olan “glikosinolat” denilen doğal bir bileşik bulunur. Bu sebzelerin içeriğinde bulunan başka bir madde olan “indole-3-karbinol” de fazla östrojenin parçalanmasını sağlar. Bu sebeple hormona duyarlı kanser türlerinde de etkili olduğu düşünülür.

Kış sebzelerinden yeşil yapraklı olanları yüksek miktarda K vitamini içerir ve dolayısıyla kan pıhtılaşmasında önemli bir role sahiptir. Ancak eğer kuvvetli bir kan sulandırıcı ilaç kullanılıyorsa haftada 2-3 kereden fazla tüketilmemeli veya gerekli durumda daha da kısıtlanmalıdır.

Sebzelerin genel olarak potasyum içerikleri yüksek olduğu için tansiyonu dengeleyici özellik gösterirler. Eğer kanda potasyum fazla ise dikkatli kullanılmalıdır.

Sebzeler, zeytinyağı ile pişirilerek ana yemek olarak ortalama 5 kaşık tüketilebilir. Haşlanmış olarak tercih edilirse salatalara daha küçük porsiyonlarda katılabilir, isteğe bağlı olarak sonradan zeytinyağı ile lezzetlendirilebilir.

Brokoli: Lif, demir, potasyum, kalsiyum, selenyum ve magnezyum kaynağıdır. Folik asit bulundurur. Göz sağlığı için önemli olan lutein ve zeaksantin isimli karetenoidlerden zengindir. Yapılan çalışmalar bu karetenoidlerin yaşa bağlı göz hastalıkları olan katarakt ve sarı nokta hastalığını önlediğini göstermektedir. İçeriğindeki sülforafan sebebiyle kansere karşı koruyucu özelliği vardır.

Kereviz: Zengin su ve lif içeriğine sahip olması zayıflama diyetlerinde yardımcıdır. Vitamin C ve potasyumdan zengindir.

Kış mevsiminde tüketilmesi gereken 10 sebze

Ispanak: A, C, K vitaminlerinden ve folik asitten zengindir. İçeriğinde yer alan lutein ve zeaksantin göz sağlığı için önemlidir. Sarı nokta hastalığı ve gece körlüğüne karşı koruyucudur. Bitkisel kaynaklı demir bulundurduğu için vejetaryenler için tercih edilmesi gereken bir sebzedir.

Kırmızı ve beyaz lahana: Vitamin C, Vitamin A, folik asit ve lif kaynağıdır. Kırmızılahana içeriğindeki antosiyanin sayesinde kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur.

Pırasa: Vitamin A, vitamin K ve manganez kaynağıdır. İçerdiği B6 vitamini kalp ve damar hastalıklarına zemin hazırlayan homosisteinin yükselmesini önler, kalp damar sağlığını korur. İçeriğindeki kaempferol isimli antioksidan sayesinde ise kanser başta olmak üzere birçok kronik hastalığa karşı koruyucudur.

Kış mevsiminde tüketilmesi gereken 10 sebze

Maydanoz: İçeriğindeki antioksidan özelliğe sahip mirisetin, özellikle deri kanserine karşı koruyucudur. Vitamin A içeriği göz sağlığını korurken, vitamin K damar sağlığını korur ve kontrolsüz kanamayı önler. Birçok yemeğin içine koyulabilir, tadı uyumludur. Diüretik özelliği olduğu için hamilelikte dikkatli kullanılmalıdır.

Tere: Anne sütünü artırdığına dair çalışmalar vardır. Enfeksiyona karşı koruyucudur. Fosfor, potasyum, kalsiyum ve magnezyumdan yüksektir.

Turp: Vitamin C ve folik asitten zengindir. İyi bir potasyum, lif ve antioksidan kaynağıdır. Araştırmalar siyah turp tüketilen yerlerde safra kesesi rahatsızlıklarının daha az görüldüğünü göstermektedir. Kırmızı turp içeriğindeki antosiyanin sayesinde hücre yaşlanmasını önler ve damarları korur.

Kırmızı ve sarı soğan: İçeriklerindeki kuersetin ve antoksiyanin sayesinde kansere karşı koruyucudur. Vitamin A, vitamin C, vitamin B6, folik asit (vitamin B9) ve E vitamini bulundurur. Potasyum, demir ve liften zengindir. İçeriğindeki organik sülfür bileşiklerinin zarar görmemesi için çiğ tüketilmesi önerilir.

Pazı: Vitamin K ve vitamin A kaynağıdır. İçeriğindeki zeaksantin ve lutein sarı nokta hastalığına karşı göz sağlığını korur.

False