GeriSağlık Kış aylarında kalorisi yüksek besinler tüketmeyin!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kış aylarında kalorisi yüksek besinler tüketmeyin!

Kış aylarında kalorisi yüksek besinler tüketmeyin!

Kış aylarında nasıl beslenmeliyiz, nelere dikkat etmeliyiz?

Kışın havadaki ısı değişikliğine uyum sağlayabilmek için azalan metabolizma hızı sonucu oluşabilecek kilo alımının önüne geçmek için yoğun kalori içeren besinlerin miktarlarını azaltmak ve daha dengeli bir beslenme düzenine geçmek gerektiğini belirten Diyetisyen Filiz, sık aralıklarla ve küçük porsiyonlarla beslenmek, ara öğün yaparak kan şekerinin dengeli şekilde tutmak lazım olduğunu söyledi. Özellikle akşam öğününde yağı azaltılmış hafif yemeklerin yoğurt ve salata eşliğinde tüketilmesinin önem taşıdığını ifade etti.

Kış aylarında kalorisi yüksek besinler tüketmeyin

BOL BOL SU TÜKETİN

Kış aylarında azalan su tüketiminin de tehlikeli olduğunun altını çizen Filiz, bol bol su içilmesini ve suyun yerini çay kahve ve meyve suyu gibi içeceklerin almaması konusunda da uyardı. Filiz, Eylül- Ekim dönemlerinde sıcak ve soğuk değişimlerinin fazla olduğunu, bu durumunda bağışıklık sistemini zayıflatabileceğini, bu aşamada vitaminlerden A,C ve E; minerallerden ise selenyum, çinko, magnezyum ve demir gibi bağışıklık güçlendirici besinlerin alınması gerektiğini vurguladı.

 

Kış aylarında kalorisi yüksek besinler tüketmeyin

ALDIĞINIZ VİTAMİN VE MİNERALLER SİZİ KANSERE KARŞI KORUYOR

Vitamin ve minerallerin yüksek antioksidan özellik taşıdığını dile getiren Filiz, “Antioksidanlar serbest radikal denen kansere sebep olma potansiyeli taşıyan ajanların hücreleri oksitlemesini önlerler. Doktorlar ilaç önermedikçe vitamin ve minerallerin doğal yollarla yani besinlerle alınmasına gayret edilmelidir” dedi.

 

Kış aylarında kalorisi yüksek besinler tüketmeyin

SİGARA KULLANANLAR DİKKAT ETMELİ

Sigara içenlerde C vitamini başta olmak üzere birçok vitaminin ve mineralin emilimi olumsuz etkilendiğini de söyleyen Filiz, sigara içenlerin içmeyenlere oranla vitamin ve mineral ihtiyaçları daha fazla olduğunu aktardı ve ağırlık verilmesi gereken besinleri özetledi. 

Kış aylarında kalorisi yüksek besinler tüketmeyin

 

ÖZELLİKE A-C-E VİTAMİNLERİNİ TÜKETMELİYİZ

A vitamini bolca karaciğer, havuç, kayısı, kavun, yumurta, ıspanak, kabak, domates, karaciğer, brokoli ve marulda bulunuyor. C Vitamini; Limon, portakal, greyfurt, kivi, roka, maydanoz, yeşil sivri biber, kuşburnu, domateste mevcut. E Vitamini ise tüm bitkisel yağlar ve yağlı tohumlarda var. Selenyum desteği için deniz ürünleri, böbrek, yürek ve etler tüketilebilirken, Çinko ihtiyacı bulgur, badem içi, ceviz, balık, et, karaciğer süt, yumurta, kuru baklagillerden karşılanabilir. Magnezyum ise yağlı tohumlar, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, muz ve tahıllarda önemli miktarda bulunuyor. Ayrıca probiyotik besinler de bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

   

Kış aylarında kalorisi yüksek besinler tüketmeyin

İHA

KIŞ SOFRALARINIZ İÇİN ÖRNEK BİR MENÜ

False