Yeşim İşgüzar Orak
Yeşim İşgüzar Orak
Yeşim İşgüzar Orak

Kinoa, vücuda tokluk hissi veriyor!

Sağlıklı beslenme reçetelerinin vazgeçilmezi olan bu tohumun faydaları…

Haberin Devamı

Kinoanın en önemli özelliklerinden biri tohumlarının gluten içermemesidir. Bu özelliğinden yararlanılarak çölyak hastaları için uygun yemeklerin besleyici değerinin arttırılmasında bu tahılların kullanımı, hastalığın diyet tedavisi açısından önemli bir yere sahiptir. Bunun yanı sıra içerdiği zengin “süperoksit dismutaz” enzimi sayesinde doku yenilenmesini sağlayarak yaşlanmayı geciktirici etki gösterir.

KİNOA KAÇ KALORİ?

Kinoa, vücuda tokluk hissi veriyor

Kinoanın 100 gramı 367 kkal enerji, 6 g yağ, 14 g protein, 64 g karbonhidrat, 563 mg potasyum, 5 mg sodyum, 7 g diyet posası içerir. Tohumlarında fenol, flavonoid ve karotenoid bileşiklerinin varlığı gösterilmiştir. Bu bileşiklerin ortak özellikleri vücudu oksidatif strese karşı koruyan ve bağışıklığı güçlendiren antioksidan grubuna dahil olmalarıdır.

Haberin Devamı

PROTEİN KALİTESİ SÜTLE EŞDEĞER!

Kinoa; kalsiyum, magnezyum, manganez, potasyum, demir, bakır ve çinko gibi mineraller, ayrıca tohumları histidin ve lizin gibi temel aminoasitler bakımından oldukça zengindir. Yaprağındaki ve tohumundaki protein kalitesinin sütle eşdeğer olduğu gösterilmiştir. Buna karşın yağ oranı oldukça düşük ve kolestrol içermemektedir. Ayrıca tohumlarında yağ asidi dağılımlarının yüksek besin değeri olan yemeklik bitkisel yağlar ile soya yağına benzer olduğu yapılan çalışmalar ile saptanmıştır.

KİNOANIN BAŞLICA FAYDALARI

  • Merkezi sinir sistemi ile enerji metabolizmasından sorumlu niasin, riboflavin ve thiamin gibi B grubu vitaminlerini içerir.
  • Vücutta tokluk hissi veren, kolesterol seviyesini düşüren, çeşitli kanser türlerine karşı koruyucu olan diyet posası açısından oldukça zengindir.
  • Sağlık açısından oldukça yararlı bulunan kinoa tahılının tüketilmesi ile meme kanseri ve kalp hastalığının, menopoz döneminde östrojen eksikliğinden kaynaklanan pek çok hastalığın önlenmesi mümkündür.

KİNOA NASIL YENİR, HANGİ YEMEKLERDE KULLANILIR?

Kinoa, vücuda tokluk hissi veriyor

Kinoa tahılının kendine özgü bir aroması vardır. Baskın bir tadı ve kokusu olmadığından dünya mutfaklarında tercih edildiği gibi Türk damak tadına da uygundur. Ana yemeklerden atıştırmalık aperatif yiyeceklere kadar çok farklı şekillerde kullanım alanı mevcuttur. Tahıl yıkandıktan sonra, tuzlu ya da şekerleme şeklinde hem katı hem de sıvı şeklinde hazırlanabilir. Tohumları un şeklinde işlenerek ekmek, makarna ve diğer tüm unlu mamullerin yapımında, buğday veya diğer tahılların unları ile karıştırılarak kullanılabilir. Ayrıca kahvaltılık gevrek olarak da tüketilir. Tane olarak pirinç gibi yemeklerde veya pilavlarda kullanılabilir veya çimlendirilen tohumlar kinoa filizi olarak salata ve soğuk yemeklere katılır. Kinoa; bisküvi, turta, kek, makarna, dolma vs. gibi yiyeceklere yüksek besin değeri sağlar.

Haberin Devamı

KİONALI KISIR TARİFİ İÇİN TIKLAYIN!

Özetle; bu özellikleri ve kolay yetişebilmesi dolayısıyla kinoa tahılının günlük diyete eklenmesi sağlık ve beslenme kalitesini geliştirmesi açısından doğru bir tercih olacaktır.

Uzman Diyetisyen
Yeşim İşgüzar