Kilo vermek istiyorsanız çocuğunuzu örnek alın

Bahar yaklaşırken tabii ki yine gündem zayıflama! Sosyal medya ve arkadaşlar arasında pek çok popüler besin ve diyet önerileri yapılıyor. Ancak bu yazıyı okuduktan sonra beslenmeye dair ne biliyorsanız unutun. Buradaki ‘ Beslenme’ şu an sahip olduğunuz yemek yeme davranışı. Yaşamımız boyunca çok iyi ve çok kötü yemek deneyimleri yaşıyoruz. Bu da yemek konusunda bizi daha az seçici hale getiriyor.

Haberin Devamı

İlk hamburger deneyiminizi hatırlayın, onu yemeden önce ne kokusu, ne de fikri cezbedici değildi. Farklı yiyecekleri tanımak, iştahı ve yeme davranışını oluştuyor. O yüzden yakınınızdaki ek gıda dönemine geçmiş en küçük çocuğu örnek alın.

İŞTE KİLO VERMEYE YARDIMCI, ONLARDAN ÖRNEK ALMANIZ GEREKEN 5 DAVRANIŞ;

1- Sandalyeye oturarak yemeğinizi yiyin

Çocuklarınız ek gıda dönemine başladığı anda her öğününü onun için özenerek aldığınız mama sandalyesinde veriyorsunuz. Çünkü yemek oturarak yenilmelidir. Ayakta yemek yeme alışkanlığı zaman kısıtlılığı gibi pek çok gerekçe yüzünden sonradan kazanılıyor. Araştırmalar öğle yemeğini oturarak yiyen insanların, ayakta yiyenlere göre 1/3 oranında az atıştırmalık tükettiğini gösteriyor. O yüzden yemek masası ve sandalyesini daha aktif kullanın.

İpucu: Sabahları yetişemiyorsanız, makyajınızı kahvaltı masasında oturarak yapma konusunda deneyim kazanabilirsiniz.

Haberin Devamı

2- KARARLI OLUN

Doyduklarında önlerindeki tabağı iterler ya da gelen sevimli, eğlenceli uçağı bile reddederler.

Oysa biz yetişkinler bir arkadaş davetinde, aile toplantısında israftan kaçınmak veya geceye eşlik etmek amacıyla gelen ısrarlara dayanamayarak tok olmaya rağmen yemek yeme eylemine devam ederiz.

İpucu: Tabağınızdakileri bitirmeden önce aldığınız lokmayı çiğnerken çatalınızı bırakın ve kendinize sorun ‘Şu an tamam mıyım yoksa hala aç mıyım?’Tamam moduna yaklaştığınız anda yemeğinizi ulaşamayacağınız bir yere kaldırın. İsraf etmemek için de yemek servisi kaşıklarınızı küçültmenizde fayda var. 

3- Olduğunuz ana odaklanın

Yemek zamanı geldiğinde çocukların ‘Yapılacaklar listesinde ‘yemekten başka bir işi yoktur. Anneler tabağını sıyırırken bir yanda bulaşık makinesini boşaltmaya başlar. Bu yüzden ne kadar yemek yediğinizin farkına varamazsınız.

İpucu: Yemek sırasında yalnızca yemekle ilgilenin. Araştırmalar yemek sırasında televizyon ya da internette neler olduğu ile ilgilenenlerin sağlıksız atıştırmalıkları daha çok tükettiğini gösteriyor. İş yerinde öğün yaparken masanızdan kaçmaya çalışın. Yoksa internette karşılaşacaklarınız ilginizi dağıtabilir. Bu da kilo vermenizi zorlaştırır.

Haberin Devamı

4-İyi Gıdayı seçin.

Bebekler taze ve seçici bir damak tadına sahiptir. Henüz aşırı şekerli ve tuzlu hazır gıdalarla damak tatları bozulmamıştır. Yetişkinlerse genelde yemek konusunda daha az seçicidir. Bu zamana kadar kaç kez önceden kızartılmış patates için sıraya girdiniz? Ya da aç olmadığınız zamanlarda küçük bir ikramı geri çevirdiniz? Yemek yeme eylemini bedenimize iyi gelecek gıdalarla yapmalıyız.

İpucu: Dikkatli bir şekilde yemeyi prensip edinin. Ve kendinize yemek için zaman ayırın. Hatta arada şu oyunu deneyin; Portakalı ilk kez yiyecek bebek gibi küçük parçalara ayırın ve ilk lokmayı aldıktan sonra ağzınızda oluşturduğu lezzet patlamasının tadını çıkarın. Kilo verme hedeflerinizi tamamlarken size büyük kolaylık sağlayacak.

Haberin Devamı

5- Yeni keşifler peşine düşün.

Hareketsiz yaşam biçimi, günün yorgunluğu gibi sebeplerle bazen yapacağımız şeyleri evdeki diğer bireylerden isteyebiliyoruz. Oysa çocuklar yürümeyi öğrendikten sonra etrafı keşfetmek, öğrenmek için sürekli koşar ya da yürürler. Enerjilerine hayran kalıyorsunuz değil mi? Onlar kadar enerji dolu olmasanız da sürekli devam ettireceğiniz bir fiziksel aktivite alışkanlığı kazanmalısınız.

İpucu: Bu sene daha önce hiç denemediğiniz bir spor dalını denemek için hemen araştırmaya başlayın. Binicilik, yoga, buz sporları, kickbox, ya da paten neden olmasın?

Yazarın Tüm Yazıları