Yeşim İşgüzar Orak
Yeşim İşgüzar Orak
Yeşim İşgüzar Orak

Kilo vermek isteyen erkeklere beslenme önerileri

Daha fit bir vücuda sahip olmak için yapmanız gerekenler neler?

Haberin Devamı

Erkeklerin kilo kontrolünde kadınlara oranla daha şanslı olduklarını belirten Diyetisyen Yeşim İşgüzar, kilolu erkeklerin sağlık sorunlarını anlattı ve sağlıklı kilo vermek isteyen beylere özel beslenme önerilerinde bulundu.

Kilo kontrolü sağlayarak, daha fit bir görünüm elde etmek ve bunun yanı sıra sağlığımız için fayda yaratmak, kadın erkek fark etmeksizin hepimiz için büyük önem taşır. Erkeklerin de hem uygun fiziksel görünüm hem de sağlıklı yaşamlarını devam ettirebilmek için beslenmelerinde bazı önemli noktalara dikkat etmeleri gerekir.

Kilolu erkeklerin karşılaşabileceği sağlık sorunları

Erkekler kadınlara göre kilo kontrolünde daha şanslıdırlar çünkü kadınların vücutlarında yağ dokusu daha fazladır ve metabolizmaları daha yavaştır. Erkekler kadınlardan her zaman çok daha fazla yemek yerler ancak ani bir kilo artışı göstermezler. Çünkü metabolizmaları daha hızlıdır, daha yüksek kas oranı sahiptirler ve geniş vücut yüzeyi, yenilenleri daha çabuk yakmalarını sağlar.

Haberin Devamı

Erkek ve kadınların fiziksel görünümleri “elma” veya “armut” tipi olarak değerlendirilir. Kadınların kiloları genelde kalça çevresinde toplandığından kadınlar armut tipi, erkeklerinse bel çevresinde toplandığından erkekler elma tipi olarak adlandırılır. Kadınlarda yağ dokusu fazlalığı estetik açıdan dezavantaj olsa da aslında sağlık açısından erkeğe göre avantaj yaratır.

Erkeklerde daha fazla görülen “elma tip şişmanlık” yani yağın bel çevresinde toplanması kanser, diyabet, karaciğer yağlanması, hipertansiyon, kalp hastalıkları ve böbrek taşı gibi hastalıklar açısından riskli bir durumdur. Bu nedenle bel çevresi ölçümlerinde erkeklerin 102 cm’in üzerine çıkmaları istenmez. Hatta yakın zamanda bazı araştırmacılar bu değeri erkek için 94 cm olarak önermeye başladılar. Kronik hastalıklar konusunda bel / kalça oranı da önemli bir parametredir ve erkekte bu oran 1’in üzerine çıkmamalıdır. Bu konuda dikkatli davranılması sağlığı koruma açısından çok önemlidir.

Elma tipi şişmanlıkta daha sık görülen karaciğer yağlanması, gut hastalığı, prostat, kolon, akciğer kanseri ve kalp hastalıkları erkeklerin dikkatli olması gereken sağlık problemlerinin başında gelir. Şişmanlık ise tüm bu problemleri tetikler.

Sağlıklı kilo vermek isteyen erkeklere beslenme önerileri

• Kalp sağlığını korumak amacıyla haftada en az 2-3 defa balık (200-250 gram) yenilmelidir. Omega-3’ün iyi bir kaynağı olan somon ve diğer mevsim balıkları tercih edilebilir.

Haberin Devamı

İÇİNDE BOL MİKTARDA OMEGA-3 BULUNDURAN SOMON BUĞULAMA TARİFİNİN VİDEOSUNU İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN!

• Kolesterolle ilgili problemler var ise kırmızı et (120-150 gram) haftada en fazla 2 kez tercih edilmelidir. Haftada 2 kez tavuk/hindi tercihleri yapılabilir. Görünen yağların ayrılması da önem taşır.

• Yağ alımını azaltabilmek amacıyla tüm süt ve süt ürünlerini (peynir, yoğurt, ayran gibi) az yağlı olacak şekilde tüketmeye özen gösterilmelidir. Peynir porsiyonlarında dikkatli olunmalıdır.

• En az bir öğünde mutlaka sebze bulunması önemlidir. Sebze zeytinyağlı tercih edilebileceği gibi salata, ızgara ve haşlanmış olarak da tercih edilebilir.

Haberin Devamı

• Meyvelerin antioksidan yani sizi kanserden koruyucu etkisinden faydalanmanız gereklidir. Günde 2-3 porsiyon olacak şekilde meyve tüketmeniz hem sağlık hem de kilo kontrolü açısından önemlidir.

• Kalp sağlığını destekleyen yağlı tohumlar, aşırıya kaçmamak kaydıyla, günlük beslenmeye dahil edilmelidir. Günlük olarak 3 tam ceviz, 10 adet fındık veya 10 adet badem tercih edilebilir.

• Haftada 3-4 gün 45-50 dakika düzenli spor yapılmalıdır.

• Karaciğer yağlanması, gut hastalığı ve kilo problemi olan bireyler alkol tüketimlerinde ılımlı olmaya özen göstermelidirler. Haftada 1-2 gün 2 kadeh şarap, 2 bira, 1 votka veya 1 tek rakı tercihi yapılabilir.

Haberin Devamı

• Aşağıdaki besin öğelerinin prostat sağlığına, kalp hastalıklarına ve diğer kanser türlerine karşı koruyucu oldukları düşünülmektedir.

* Likopen: Bu besin öğesi domates, karpuz, greyfurt gibi besinlerde bol miktarda bulunur. Likopen prostat ve akciğer kanser riskini düşürebilir.

* B6, B12 ve folik asit: Kandaki homosistein düzeyini düşürerek kardiyovasküler hastalık riskini düşürebilir.

* Selenyum, C ve E vitamini: Bu antioksidan olarak adlandırılan vitaminler üreme için gereklidir. Bu vitaminlerin yeterli alımı üreme sağlığını olumlu yönde etkileyebilir.

* Çinko ve folik asit: Bu kombinasyon da yine üreme sağlığı için gereklidir.