GeriSağlık Kilo verdikten sonra cilt sarkması nasıl geçer?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kilo verdikten sonra cilt sarkması nasıl geçer?

Kilo verdikten sonra cilt sarkması nasıl geçer?

Dramatik kilo kaybının ardından deri altı ve cilt dokusunda sarkmalar oluşabiliyor. Hastalarda estetik kaygı yaratan ve yaşam konforunu etkileyen bu durum plastik cerrahi ile düzeltilebiliyor.

Diyet, egzersiz ya da obezite cerrahisi geçiren hastalarda büyük miktarda kilo vermenin ardından, özellikle yağ dokusunun yoğun depolandığı bölgelerde yağ dokusunun kaybolmasına bağlı ciddi deri altı ve cilt dokusu sarkmalar oluşabiliyor. Bu hastalarda vücut şekillendirme ya da estetik cerrahinin yaşam konforu ve hasta memnuniyeti açısından zorunlu olduğunu kaydediliyor. Plastik cerrahide özellikle yüz, boyun, üst kollar, meme, karın, baldır ve kalçalarda gelişen şekil bozukluğu düzeltiliyor ve fazlalık deri kesilerek çıkarılıyor. Estetik operasyon için obezite cerrahisi sonrasında kilonun sabitlenmesi gerekiyor. Bunun için gereken zamanın 6 ila 18 ay arasında gerçekleştiğini belirtiyor.

ESTETİK CERRAHİNİN YARARLARI 

Aşırı miktarda kilodan kurtulduktan sonra sarkan derilerin çıkarılması sayesinde hastaların kendilerini daha rahat hissettiklerini söyleyen, sarkan derilere bağlı ağrı, kızarıklık ve enfeksiyonların da önlendiğini ifade eden Metabolizma Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Murat Üstün, şunları kaydetti: “Estetik cerrahi ile hastanın kendine güveni artıyor. Ancak plastik cerrahi izleri vücut çizgileri arasında gizlenmeye ve görünmeyen bölgelere çekilmeye çalışılsa da kalıcı uzun izler oluşabiliyor. Bununla birlikte plastik cerrahi geri kilo alımı, yaşlama ve yaşam tarzına bağlı olarak etkilenebiliyor. Aşırı kilo veren herkes plastik cerrahi için uygun aday değil. Beden hatlarını düzeltmek için plastik cerrahi düşünülüyorsa yapılması gerekenler var. Kilonuzun en az altı aydır sabitlenmiş olması ve daha fazla kilo kaybı beklenmemesi gerekiyor. Optimal sonuçlar için vücut şekillendirme ameliyatları kilo vermek üzere yola çıkıldığı andan itibaren ortalama iki yıl sonra yapılmalı. Bu süre bir yandan cildin olabildiği kadar toparlanmasına, öte yandan beslenmenin stabil ve en iyi duruma gelmesine olanak sağlar. Her iki faktör de iyileşme dönemine olumlu katkıda bulunur. Genel sağlık durumunuz da en iyi düzeyde olmalı. Diyabet veya kalp hastalığı gibi kronik tıbbi hastalıklarınızın olmaması ya da kontrol altına alınması gerekiyor. Genel sağlık durumu bozuk hastalar vücut şekillendirme ameliyatları için iyi adaylar değildir.“

NELERE DİKKAT ETMELİ?

Plastik cerrahi öncesinde dikkat edilmesi gereken bazı konular söz konusu. İyileşmeyi etkileyecek protein eksiklikleri gibi sorunları önleyecek sağlıklı bir diyeti oturtmak gerekiyor. Sigara kullanmak ise iyileşme sürecini yavaşlatıyor ve cerrahi sırasında ya da sonrasında ciddi komplikasyon risklerini artırıyor. Sigara içmeyi cerrahiden en az 6 hafta önce bırakmak gerekiyor. Öte yandan vücut şekillendirme ameliyatları sabır ve dayanıklılık gerektirdiğinden bu süreçlere mental olarak da hazırlıklı olmak önemli. Postbariatrik estetik cerrahi beden şeklinde anlamlı düzelmeler sağlıyor. Ancak cildin hiç kilo almamışçasına kendini toparlaması ya da yirmili yaşlara dönmek mümkün değil. Yapılan cilt germe operasyonlarından sonra da yaşlanma süreciyle deformasyonlar devam edebiliyor.

False