Kilitli bedenler (Vajinismus)

Bizim toplumumuzda çok sık rastlanan ama tabii ki toplumsal tabular nedeniyle konuşulamayan bir nevi ‘’vajinanın dokunulmazlığı’’ olarak karşımıza çıkan vajinismus nedir, ne değildir?

Haberin Devamı

Çok büyük aşk ve cinsel arzuyla bir araya gelen çiftin, hayalini kurdukları ilk birleşme heyecanı nasıl olur da bir kabusa dönüşebilir? Gerçekten eşini seven birleşmeyi arzu eden bir kadın tam da o anda nasıl oluyor da eşini itip hiç olmadığı biri gibi davranabiliyor? Yoksa gerçekten eşini arzulamıyor mu? Tüm bu sorular vajinismus sorunu yaşayan çiftin aklını kemirip ilişkilerinin en güzel en arzulu zamanlarını kabusa çevirebiliyor.

VAJİNİSMUS NEDİR?

Vajinismus; partnere karşı hissedilen duygularla, aşkla, onu isteyip istememekle ilgili bir durum değil. Vajinismus sadece bir içe alım bozukluğu; istemsizce kasılma, birleşmeyi istemesine rağmen gerçekleştirememe durumudur. Aslında çok yaygın görülse de pek tabii konunun mahremiyeti nedeniyle konuşulamıyor.

[fotogaleri=3189,2836]

Haberin Devamı

NE YAPILMALI?

Peki bu durumu yaşayan, ne olduğunu anlayamayan, çaresiz ve anlaşılamayan hisseden çoğu zaman da kendini suçlayan bir kadın ne yapmalı? Öncelikle bu bir başarı, beceri ve yetenek sorunu değil. Pek çok kadın herkesin yapabildiğini ve kendisinin yapamadığını düşünerek kendini suçluyor ya da bu sorunu kendine yakıştıramıyor. Bu bir eğitim ve genel kültür sorunu değil, nitekim kendisi doktor olan hatta kadın doğum uzmanı olan pek çok vajinismus hastası da olabiliyor. Bizler hastalıklarımızı bilinçli olarak seçmiyoruz. Hayat yolunda karşımıza çıkan sorunu çözebilmek ve yolumuza sağlıkla devam edebilmek için öncelikle problemi kabullenmemiz gerekiyor. Bu durumda önce kabul sonra çare arayışına girmek en sağlıklı yaklaşım olacaktır. “Neden ben?” demeden, sorunu büyütmeden ve de ilişkiyi de yıpratmadan.

BEKLEYEREK SORUNDAN KURTULMAK MÜMKÜN MÜ?

Vajinismus beklemekle kendi kendine düzelebilen bir sorun olmuyor genelde. Aylar, yıllar geçtikçe pek çok başka sorunu da beraberinde getirebiliyor. Tüm bu olumsuzluklara rağmen iyi haber ise vajinismus tüm cinsel fonksiyon bozuklukları içerisinde tedavisi kısa sürede ve kalıcı bir şekilde yapılabilen bir problemdir. Yeter ki büyütmeden, çaresizlik duygusunu derinleştirmeden bu konuda yetkin bir uzmana başvurulsun. İnsan psikolojisi ve biyolojisi her zaman çok net anlaşılamıyor. Sorunlarımızı çözmek için bir uzmana başvurmak, hayat yolunda zaman zaman problemlerle karşılaşmak kadar doğal. Hiç bitmeyecek diye düşündüğümüz sorunların çözümü bazen sandığımızdan çok daha kolay olabiliyor.

Yazarın Tüm Yazıları