Ayfer Sağlam
Ayfer Sağlam
Ayfer Sağlam

Kettlebell (çaydanlık dambıl) swing hareketi nasıl yapılır?

Kettlebell; dökme demirden yapılmış tutamaklı bir ağırlık olup, şekil itibariyle eski zamanlarda kullandığımız üstten kulplu çaydanlıklara benzediği için çaydanlık dambıl olarak anılmaktadır.

Haberin Devamı

Bence biz kadınların kullandığı şık ve küçük ama içine her şeyi koyarak göründüğünden daha ağır hale getirdiğimiz bayan çantalarına benziyor. Kettlebell dambılların küçük görünüşüne aldanmayın çünkü ağırlıkları biraz fazla olabiliyor. Kadınlar için önerilen başlangıç seviyesi kettlebeller 4-6 kg iken, erkekler için bu rakam en az 8-10 kg mı bulabilmektedir.

Kettlebell in bizdeki tarihi Osmanlı’ya kadar dayanmaktadır. Osmanlı döneminde ‘Girya’ olarak bilinen bu ağırlık o zamanlar padişahların gözdesi olmuş. Şekil olarak top şeklinde ağır mermerlere bağlı kulplardan tutularak kaldırılabilen bu ağırlık günümüzdeki Kettlebell ile çok yakın bir görünüme sahiptir. Günümüzdeki kettlebeller ise daha cazip hale gelmesi ve dikkat çekmesi için renkli plastik malzemelerle kaplanmıştır.

Haberin Devamı

Kettlebell (çaydanlık dambıl) swing hareketi nasıl yapılır

KETTLEBELL SWİNG HAREKETİ NASIL YAPILIR?

  • Kettlebell Swing hareketi, bu özel dambılla yapılması en sevilen, en popüler hareketin ismidir. Hareket sırasında Ketlebell kulp kısmından çift elle tutulur.
  • Bacaklar açık dizler bükülü şekilde çift elle kavranan çaydanlık dambıl bir salınım hareketi ile karın kaslarından güç alınarak kontrollü bir şekilde yukarı doğru savrulur.
  • Bu savurma hareketi öğrenilmesi gereken kısımdır! Doğru yapmazsanız sakatlanabileceğiniz konusunda uygulama yapacakları şimdiden uyarmak isterim.
  • Doğru teknik için mutlaka hareketi size öğreten spor hocanızı izleyin. Anlatılan aşamaları takip ederek kaldırabileceğinizden küçük bir ağırlıkla egzersizinizin uygun kısmında bu hareketi yapın.
  • Hareketi doğru uygulamayı öğrendiğinizde kendinize göre tahmin ettiğinizden büyük bir ağırlığı kaldırmanın mı, yoksa salınım hareketinden mi bilinmez ekstra bir keyif aldığınızı hissedebilirsiniz.

BEL VE SIRT BÖLGESİNDEKİ KASLARI ÇALIŞTIRIYOR

Bu hareket bacak ve karın kaslarından başka özellikle sırt ve bel bölgenizdeki kasları çalıştırarak güçlendirmeye yardım eder.
Doğum ve emzirme sonrası öne doğru bükülen omurgamız ve daha dik bir sırt için egzersizin uygun bölümüne ekleyerek egzersizinizi çeşitlendirebilir, rutinlerinizi bozabilirsiniz. Güç ve kuvvet kazanmakta yanınıza kar kalacaktır.