Kepçe kulak (belirgin kulak) probleminden nasıl kurtulunur?

Yüzün karşısından bakıldığında kulakların olması gerekenden daha fazla görünmesi durumuna belirgin kulak, yelken kulak ya da halk arasında daha yaygın olarak bilinen adıyla kepçe kulak deformitesi diyoruz.

Haberin Devamı

Kulaklar işitme fonksiyonu ile iletişimde en büyük rolü oynarken görsel olarak da yüz güzelliğine büyük katkı sağlıyor. Bazılarımız doğuştan şanslıyken bazılarımız için bu durum maalesef tersine dönüyor. Genetik ve çevresel nedenler etkisiyle kepçe kulak deformitesi meydana gelebiliyor. Belirgin kulaklara sahip bireyler, çocukluk çağından itibaren bu durumdan olumsuz etkileniyorlar. Kendimizi tanımaya başladığımız ve kişiliğimizin oluşmaya başladığı çocukluk çağı, özellikle ilkokul yılları ise bu durumun en etkileyici olduğu dönemler. Maalesef ilkokul çağında bu durumla dalga geçilme durumunun pik yaptığı zamanlar ve bu zamanlardan erişkinliğe uzanan dönem boyunca bu bireylerin psikolojisinin olumsuz etkilendiği, sosyal hayatta daha geri planda kaldıkları, çoğu zaman bu durumu saklamak için çeşitli yöntemlere başvurdukları biliniyor.

Haberin Devamı

Bu yöntemler arasında kendi hastalarımda şahit olduklarım ise beni hayli şaşırtmakta. Kulağını kimyasal yapıştırıcılar ile kafatasına yapıştırmaya çalışanlar (ki bu bilinen en medyatik yöntem), sürekli tenisçi bandı takanlar, saçlarını her zaman kulaklarını kapatacak şekilde kestirenler, asla topuz yapmamış genç kızlar benim karşılaştıklarım. Bu kadar olumsuzluğa sebep olan bu durumun bir çözümü elbette var. Özellikle yenidoğan döneminde anneden bebeğe geçen östrojen etkisiyle kulak kıkırdakları şekillendirilebilecek kadar yumuşak oluyor ve böyle bir durumla karşılaşıldığında bebeklerde bu dönem boyunca kulak bandı kullanılmasını öneriyoruz.

Eğer bu dönem geçilmişse artık tek tedavi yöntemi cerrahi müdahale oluyor. Kulak gelişimi 5-6 yaşlarında erişkin dönem büyüklüğünün %90'ına ulaşıyor ve bu yaşlar ameliyat için de uygun bir zaman dilimi oluyor. Okul çağı öncesinde yapılan müdahaleler ile hem kulaklar daha kolay şekillendiriliyor hem de psikolojik olarak etkilenme daha az oluyor. Bu yaşlar sonrasında ise herhangi bir zaman diliminde bu ameliyatın yapılması mümkün.

Yapılacak yaş sadece uygulanacak anestezi yöntemini değiştiriyor. 5-12 yaş aralığında genel anestezi altında gerçekleştirilen kepçe kulak ameliyatı bu yaşlar sonrasında lokal anestezi veya sedasyon anestezisi eşliğinde gerçekleştirilebilir. Ortalama olarak 1 saat süren bir operasyonla bu deformiteniz plastik cerrahınız tarafından düzeltilebilir ve siz de saçlarınızı kısa kestirebilir, toplayabilir ve başka yöntemler aramaktan kurtulabilirsiniz. Unutmayın! Sağlık, beden ve ruh sağlığının tam olarak iyilik halidir ve buna engel olan bütün olumsuzluklar düzeltilmelidir. Sevgiyle kalın.

Yazarın Tüm Yazıları