Kendisi küçük ama faydası büyük! Kumkuat tüketmeniz için nedenler…

Şu sıralar tezgahlarda gördüğümüz ‘kumkuat’ ya da diğer adıyla ‘kamkat’ bazılarımızın evde süs bitkisi olarak yetiştirdiği, bazılarımızın ise adını hiç duymadığı, tadına hiç bakmadığı narenciye türünden bir meyve...

Haberin Devamı

Kumkuat, ülkemizde Akdeniz Bölgesi’nde ve Rize’de yetişebiliyor. Diğer narenciyelerin aksine kabuğu tatlı ve yenilebilir. Birçok türü olan bu küçük meyve aslen Çin’e özgüdür ve Çin’de ‘’altın portakal’’ olarak da adlandırılır. Gelin kendisi küçük ama faydası büyük olan bu meyvenin faydalarına birlikte bakalım.

Kendisi küçük ama faydası büyük Kumkuat tüketmeniz için nedenler…

*100 gram kumkuat (yaklaşık 5 adet) 71 kaloridir ve ağırlığının yaklaşık %80’i sudur. Düşük kalorisi, yüksek su ve lif içeriği dolayısıyla zayıflamaya yardımcı, tok tutan bir meyvedir. Ara öğünler için harika bir atıştırmalıktır.

*Diğer narenciyeler gibi zengin C vitamini kaynağıdır. 100 gramı 16 gr karbonhidrat, 2 gr protein, 1 gram yağ ve 6,5 gram lif içerir. 100 gram kumkuat günlük C vitamini gereksiniminin yüzde 73’ünü, A vitamininin %6’sını, manganezin %7’sini ve kalsiyumun %6’sını karşılar. Ayrıca daha az miktarda B, E vitamini, demir, magnezyum, potasyum, bakır ve çinko da içerir. Kabuğu az miktarda omega-3 içerir.

Haberin Devamı

*Kumkuat; flavonoidler, fitosteroller ve uçucu yağlar da dahil olmak üzere bitkisel bileşenler bakımından zengindir. Yenilebilen kabuğunda içeriğinden çok daha fazla flavonoid vardır. Flavonoidler virüs, kanser, alerji, iltihap karşıtı nitelikleriyle güçlü antioksidanlardır. Bunlar kansere ve kalp hastalıklarına karşı korunmaya yardımcı olur.

Kendisi küçük ama faydası büyük Kumkuat tüketmeniz için nedenler…

*Kumkuatlarda bulunan fitosteroller, kolesterol benzeri kimyasal bir yapıya sahiptir. Bu da vücudunuzdaki kolesterol emilimini engellemeye yardımcı olabilecekleri anlamına gelir ve kan kolesterolünüzü düşürmeye yardımcı olduğu düşünülür.

*Kumkuat, bağışıklık sistemini güçlendirici süper bir C vitamini ve antioksidan kaynağıdır. Kumkuat bazı Asya ülkelerinde halk arasında soğuk algınlığı, öksürük ve solunum yolları iltihabını tedavi etmek için kullanılır. Yapılan bazı çalışmalar kumkuatın bileşimlerinin bizi enfeksiyonlardan koruyan bağışıklık hücrelerini aktifleştirmeye yardımcı olabileceğini gösterir. Kumkuatlarda bağışıklık hücrelerinin uyarılmasına yardımcı olan bileşik beta-kriptoksantin adı verilen bir karetenoiddir.

Haberin Devamı

*Kumkuatta bulanan bileşenler, kalp hastalığı ve tip-2 diyabet gibi obezite ile ilişkili hastalıklarla mücadeleye yardımcı olabilir. Yapılan bazı ön araştırmalar, kumkuat kabuğundaki bileşenlerin kilo alımını önlemeye ve daha sağlıklı kan şekeri ve kolesterol seviyelerine yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Kendisi küçük ama faydası büyük Kumkuat tüketmeniz için nedenler…

KUMKUAT NASIL TÜKETİLİR?

Kumkuatın kabuğu tatlı, içi ise ekşimsidir. Kumkuatın faydalarından en iyi şekilde yararlanabilmek için taze olarak, soyulmamış ve bütün olarak tüketilmelidir. Kabuğuyla birlikte tüketildiğinden iyi yıkanmalıdır. İçindeki ekşimsi tattan hoşlanmazsanız yemeden önce meyveleri parmaklarınızın arasında hafifçe bastırarak yuvarlayın. Bu işlem tatlı kabuğunun ve etli kısmının aromalarının karışmasına yardımcı olur. İçerisindeki acımsı çekirdekleri tüketebilir ya da çıkarabilirsiniz.

Haberin Devamı

Taze olarak tüketilebildiği gibi püre haline getirilip kek, turta ve kurabiyelere katılabilir, reçeli, marmelatı yapılabilir, taze dilimlenmiş olarak sandviçlere, salatalara eklenebilir ve çayı demlenerek tüketilebilir.

Kumkuatı satın alırken parlak, dolgun ve turuncu olanları seçilmeli, üzerinde yumuşak koyu lekeler olanları satın alınmamalıdır.

HÜRRİYET AİLE ÖZEL 

Yazarın Tüm Yazıları