Müge Gökçe
Müge Gökçe
Müge Gökçe

Kemik iliği nakli için donör nasıl olunur?

Kemik iliği naklinde uyumluluk oranlarının düşük olması zaman zaman tedavi sürecini yavaşlatabilmektedir. Bu sebeple kemik iliği için donör olmak çok önemlidir. Pediatrik Hematoloji ve Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Müge Gökçe, kemik iliği donörü olmanın önemini ve donör olma sürecini anlattı.

Haberin Devamı

Kemik iliği, uzun kemiklerimizin içinde yer alan kan hücrelerimizi üreten ve sürekli kendini yenileyen dokumuzdur. Kemik iliğimizde kan hücrelerine dönüşebilme yeteneği olan hematopoetik kök hücreler bulunmaktadır. Aslında nakil edilen işte bu hücrelerdir.

KÖK HÜCRE NAKLİ HAYAT KURTARIYOR

Kemik iliğinden kaynaklanan doğumsal veya edinsel hastalıklarda, sağlıklı bireylerden yapılacak olan kök hücre nakli hayat kurtarıcı olabilir.

KEMİK İLİĞİ NAKLİ NASIL YAPILIR?

Kemik iliği nakli için kan grubu uyum şartı aranmaz ancak daha ender uyum sağlanan HLA doku grubu uyumluluğu aranır. Bir kişiye uyması en olası kişi kardeşidir fakat bir kardeşin uyumlu olma oranı bile ancak %25-30’lardadır. Bu nedenle kemik iliği nakli gereken hastalarda önce kardeş taraması yapılmakta ancak %70-80 olguda aile içi uygun verici maalesef bulunamamaktadır.

Haberin Devamı

KEMİK İLİĞİ NAKLİ İÇİN NEREYE BAŞVURULMALI?

Bu nedenle aile içi uyumlu donör bulunamadığında önce kendi ulusal kemik iliği donör bankamız olan TÜRKÖK’e başvurulur. TÜRKÖK bizim hastamızın HLA grubu ile gönüllülerin doku grubunu karşılaştırıp en geç 1-2 gün içinde tarafımıza dönmektedir.

GÖNÜLLÜ DONÖR OLMAK İÇİN NE YAPMAK GEREKİR?

TÜRKÖK’e Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan, 18-55 yaş arasındaki tüm sağlıklı bireyler GÖNÜLLÜ DONÖR olmak için başvurabilirler. Kök hücre nakli bir ameliyat değildir. Kök hücreleri yükselten bir aşıyı 5 gün olduktan sonra, bir aferez cihazına bağlanarak damarınızdan kök hücreler bir kan torbasına toplanarak hastaya ulaştırılmaktadır. Ayrıca TÜRKÖK Avrupa’daki hastalara da donör sağlamaktadır.

Kök hücre nakli için bekleyen binlerce Türk ve yabancı, çocuk ve yetişkin hasta için donör olmak büyük önem taşımaktadır.