Alican Demiroğlu
Alican Demiroğlu
Alican Demiroğlu

Keçi sütünün faydalarını biliyor musunuz?

“Son yıllarda raflarda daha fazla gördüğümüz ve ismini daha çok duymaya başladığımız keçi sütü aslında ününü daha fazla artırmayı hak eden bir besin” diyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Alican Demiroğlu, keçi sütünün yararları hakkında bizleri bilgilendirdi.

Haberin Devamı

Keçi sütünün bağışıklığı güçlendirme, metabolizmayı hızlandırma, kalp sağlığını koruma, kemikleri güçlendirme, kilo vermeye yardımcı olma gibi etkileri vardır.

Ülkemizde ve dünyada çok tüketilen inek sütüne göre, keçi sütünün bulunması bir miktar daha zordur. Keçi sütünün etkileyici sağlık faydaları ve insan vücudu üzerindeki etkileriyle ilgili yapılan son çalışmalar onu popüler bir seçim haline getirmiştir. Keçi sütü, dünyadaki süt tedarik miktarının sadece %2’sini oluştursa da doğal homojenizasyona sahip olduğundan işlem maliyeti daha düşüktür. Özellikle sindiriminin kolay olması bu besini çok daha cazip hale getirir ve hem çocuklarda hem yetişkinlerde tüketimi tavsiye edilir. İşte keçi sütünün önemli etkileri…

KEMİKLERİ GÜÇLENDİRİR

Keçi sütü de diğer hayvansal sütler gibi yüksek miktarda kalsiyum içerir. Kalsiyum, kemik erimesini önler ve kemiklerin güçlü kalmasını sağlar.

Haberin Devamı

MİDEYE RAHATSIZLIK VERMEZ

İnsanlara keçi sütünü sevdiren bir diğer özellik inek sütünün sıkça neden olduğu mide rahatsızlıklarını yaşatmamasıdır. Bunun sebebi bağırsaklardaki iltihabı yatıştırıcı eşsiz enzimatik yapısıdır. Bu iltihap önleyici özelliklerin vücudun diğer kısımlarına etki edip etmediği ise hâlâ araştırılsa da kesin olan şey keçi sütünün mideniz için kesinlikle iyi olduğudur.

Keçi sütünün faydalarını biliyor musunuz

BAĞIŞIKLIĞI ARTIRIR

İnek sütü az miktarda selenyum içerir ancak keçi sütünde selenyum oranı dikkate değer oranda fazladır. Bu nadir bulunan mineral, bağışıklık sistemi işlevselliğinde bizleri hastalıklardan koruyan ve enfeksiyonları temizleyen önemli bir bileşendir.

METABOLİZMAYI GÜÇLENDİRİR

Keçi sütü içerik bakımından inek sütüne göre daha zengindir. Özellikle içerdiği önemli aminoasit ve yağ asitlerinin yanı sıra bir bardak keçi sütünde günlük almanız gereken kalsiyumun %40’ı B vitaminin %20’si ve önemli miktarda potasyum ve fosfor bulunur.

KALP SAĞLIĞINI KORUR

Keçi sütünde bulunan kolesterol miktarı güvenlidir. Yapısında bulunan esansiyel yağ asitleri ateroskleroz, inme, kalp krizi gibi tehditlere karşı koruyucu etki yapar. Keçi sütünün yüksek potasyum seviyesi ise damarlardaki kan basıncını azaltmaya yardımcı olur; çünkü potasyum kan damarlarını rahatlatan ve kardiyovasküler sistemdeki gerginliği azaltan bir mineraldir.

Haberin Devamı

İNEK SÜTÜNE ALERJİSİ OLANLAR İÇİN İYİ BİR ALTERNATİF

İnek sütünün hazmında sıkıntı yaşayanlar ve gaz problemi çekenler için iyi bir alternatiftir. Keçi sütünde de laktoz bulunur. Eğer laktoza karşı bir intoleransınız varsa keçi sütü sizin için iyi bir seçim olmaz. İnek sütüne göre sindirimi çok daha rahattır ve daha az alerjen madde içerir.