Kavun ve karpuz ne kadar tüketilmeli?

Kavun-karpuz yiyerek zayıflamak mümkün mü? Kavun ve karpuz kaç kaloridir? Ne kadar tüketmek gerekir?

Haberin Devamı

Meyve tüketimi ile kalp - damar hastalıkları, bazı kanser türleri, inme, diyabet, Alzheimer hastalığı, katarakt ve yaşla ilintili fonksiyonel kayıp riskinin azalması arasında kuvvetli bir ilişki vardır. Bu etkilerin meyvelerin içerdiği diyet posası, folat, potasyum ve Beta - karoten, C vitamini, E vitamini gibi antioksidan etkinlik gösteren biyoaktif fitokimyasal bileşenlerden kaynaklandığı vurgulanmaktadır.

Kavun ve karpuz ne kadar tüketilmeli

Meyvelerde de değişen oranlarda A ve C vitamini bulunmaktadır. Turunçgiller, kavun, karpuz, çilek, böğürtlen gibi meyveler C vitamini açısından zengindirler. Koyu sarı renkli (kavun, kayısı, mango, şeftali gibi) meyvelerin çoğu A vitamininin zengin kaynağıdır.

Haberin Devamı

Bunların yanı sıra çoğu meyve potasyum ve folik asit içermektedir. Özelikle kabuklu olarak yenebilen meyveler ile kuru meyveler iyi birer posa (lif) kaynağıdırlar.

Posalı besinler şeker, kolesterol ve kan basıncı (tansiyon) seviyelerini istenilen düzeylerde tutmaya yardımcı olmaktadır. Midede su ile birlikte şişerek tokluk, doygunluk hissi uyandırmaktadır. Aynı zamanda dışkılama sayısını ve miktarını artırarak kabızlığı önlemekte ve özellikle kalın bağırsak kanserinden koruyucu etkiler göstermektedir.

HİÇBİR BESİN YAĞ YAKMAZ

Kavun ve karpuz ne kadar tüketilmeli

Ancak, su dışında hemen hemen tüm besinlerin bir enerjisinin olduğu bilinmelidir. Meyve de olsa fazla tüketilmeleri durumunda vücut ağırlığını artırıcı etkiler gösterebileceği unutulmamalıdır. Hiçbir besinin yağ yakıcı özelliği yoktur. Uygulanan diyet programı yağlanmayı önlemeye yardımcı olurken, yapılan spor ile vücutta depolanan yağlardan kurtulmak mümkün olabilmektedir.

KAVUN VEYA KARPUZ DİYETİ İLE ASLA ZAYIFLANAMAZ!

  Kavun ve karpuz ne kadar tüketilmeli 

Haberin Devamı

Yukarıdaki tabloda 100 gram ağırlığındaki meyvelerin enerji içerikleri yer almaktadır. Muz, dut, incir gibi meyveler yüksek oranda enerji içermektedir. Halbuki benzer oranlarda tatlı tada sahip olan kavun ve karpuz gibi alternatiflerin çok daha düşük bir enerjiye sahip olduğu dikkat çekmektedir. Ancak dikkatlerden kaçırılmaması gereken bir husus vardır: Belirtilen rakamlar 100 gram ağırlığındaki meyvelerin kıyaslanması ile hesaplanmıştır.

Kavun ve karpuz ne kadar tüketilmeli

Sonuç itibariyle pek çok insan bir oturuşta 300 – 500 gram, hatta bazen 1 – 2 kg kavun ve/veya karpuz tüketmektedir. Bu sebeple tabloda en masum meyveler olarak görülen kavun ve karpuzun ölçülü olarak yenmesine dikkat edilmelidir. 100 gram diye bahsedilen miktarın bir üçgen dilim olarak düşünülmesi gerekir; bir kayık dilimi şeklinde algılanmamalıdır. Kavun ve karpuzun tek kötü yanı; tüketim miktarının fazla olmasıdır. 

Haberin Devamı

BUZLU KAVUN TARİFİ

Kavun ve karpuz ne kadar tüketilmeli

Malzemeler

• 4 dilim kavun
• 1 tatlı kaşığı toz şeker
• 1 tatlı kaşığı limon suyu
• Buz parçaları

Hazırlanışı

Kavunun çekirdeklerini temizleyin, dilimleyin ve küp şeklinde doğrayın.

Tüm malzemeleri mutfak robotuna koyun ve iyice karıştırın.

Buzdolabında bir süre bekletin.

Tercihen önceden soğutulmuş cam bir bardağa doldurarak servis edin.  

Yazarın Tüm Yazıları