Dilara Koçak
Dilara Koçak
Dilara Koçak

Karbonhidrat bağımlılığından kurtulmanın yolları

6 maddede karbonhidrat bağımlılığından kurtulabilirsiniz...

Haberin Devamı

Yapılan bir araştırmaya göre sürekli canınız tatlı çekiyorsa, belki de siz bir şeker bağımlısısınız. Bazıları her gün tatlı aşeriyor ve bunu bir kurabiye veya bir dilim kek ile tatmin ediyor, bazıları ise ayda sadece birkaç kez tatlı aşeriyor, ama o anda kocaman bir kutu kremalı bisküvi bile onları tatmin etmeye yetmiyor.

Yakın zamanda yapılan araştırmalara göre hangi gruba giriyor olursanız olun eğer sıklıkla tatlı aşeriyorsanız şeker bağımlılığınız olabilir ve bu beyninizi etkileyebilir... Meyve, sebze, ekmek gibi sağlıklı olan birçok yiyecek de karbonhidrat içerir. Karbonhidratın çeşidi burada da önem taşıyor. Kilo alımına neden olarak bedenimizde tahribata yol açan ve birçok hastalığın temelini oluşturan karbonhidrat çeşidi rafine edilmiş basit şekerler ve türevleridir.

Haberin Devamı

UZUN SÜRE TOK TUTAN BESİNLER İÇİN TIKLAYIN!

Karbonhidrat bağımlılığından kurtulmanın yolları

Karbonhidrat bağımlılığı yaratabilecek besinler genellikle şeker, çikolata, kurabiye, hamur işleri, kek, beyaz ekmek, beyaz pirinç, kruvasan, şeker eklenmiş içecekler gibi basit şeker içeriği yüksek olanlar olarak sıralanıyor.

KARBONHİDRAT BAĞIMLISI MISINIZ?

Aşağıdaki maddelerin bir çoğu size evet dedirtiyorsa dikkat!

1. Çoğumuzun bazı yiyeceklere karşı hassasiyeti vardır. Kimisi cipse dayanamaz, kimisi tatlı yemeden bir gününü geçiremez. Ama eğer her fırının önünden geçtiğinizde aç olmamanıza rağmen kek, ya da tatlılara karşı aşırı yeme isteği duyuyorsanız …

2. Bazı besinlere karşı kendinizi duygusal olarak bağımlı hissedebilirsiniz. ‘’Çikolatasız bir hayat düşünemiyorum’’ ya da ‘’makarnaya bayılıyorum’’ gibi cümleler kuruyorsanız…

3. Sağlığınız için zararlı olduğunu bildiğiniz halde kendinizi yemekten alıkoyamıyor ve her zaman ‘yarın bunu yemeyi bırakacağım’ diye kendinizi telkin ediyor olabilirsiniz. Bir kereden bir şey olmaz yarından sonra nasılsa yemeyeceğim diyor ve o ‘yarın’ bir türlü olamıyorsa…

4. Daha önce yarım porsiyon yediğiniz tatlı artık size yetmiyor, eskiden bir iki tane aldığınız kurabiyeleri artık kutuyla alıyorsanız porsiyonlarınız siz farketmeden oldukça büyümüşse…

Haberin Devamı

5. Sizde bağımlılık yarattığını düşündüğünüz besinleri kestiğinizde kendinizi mutsuz hissediyor, yoksunluk hissine kapılıp aşırı yeme isteği duyuyorsanız…

İşte bu durumu yeme bozukluğu ve bağımlılık olarak bir uzman ile tartışma zamanı gelmiştir.

 Karbonhidrat bağımlılığından kurtulmanın yolları 

KARBONHİDRAT BAĞIMLILIĞINDAN KURTULMAK İÇİN NELER YAPABİLİRSİNİZ?

1-KÜÇÜK PORSİYONLAR TERCİH EDİN

Diyet yapmaya ya da tek tip kısıtlı beslenmeye çalışmak bir süre sonra sizi tekrar bu besinleri yemeye teşvik edebilir. Hayatınızdan birden çıkarmak yerine porsiyonlarınızı küçültmekle işe başlayabilirsiniz. Sonrasında yerine koyabileceğiniz sağlıklı alternatifleri tercih etmek daha kolay olacaktır.

2-ETİKETLERİ OKUYUN

Sevdiğiniz ve sıklıkla tükettiğiniz karbonhidrat içeriği yüksek besinlerin etiketlerini okuyun. Amerikan Kalp Derneği’nin yayınladığı rakamlara göre günlük olarak alınması tavsiye edilen şeker miktarı erkekler için en fazla 35 gram (150 kalori), kadınlar içinse 20 gram (100 kalori). Fark etmeden bu rakamları geçiyor olabilirsiniz.

Haberin Devamı

3-SU İÇMEYİ İHMAL ETMEYİN

İnsan beyni açlık ve susuzluk durumlarını çoğu zaman karıştırabiliyor. Kendinizi aç hissettiğinizde şeker içeriği yüksek besinlere yönelmeden bir bardak su veya doğal mineralli maden suyu içerek hem dehidratasyona engel olmuş olursunuz hem de gerçekten aç olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz.

4-PROTEİN VE YAĞ İLE DENGELEYİN

Karbonhidrat, özellikle basit şeker içeriği yüksek besinler kan şekerinizin hızlı yükselmesine ve düşmesine neden olabileceği için yedikten kısa bir süre acıkmış hissedersiniz. Karbonhidrat içeriği yüksek besinlerin yanında süt, yoğurt, badem, fındık, ceviz gibi protein ve yağ açısından dengeli besinler tüketmek iştahınızı kontrol altına almanızı kolaylaştırır.

Haberin Devamı

 Karbonhidrat bağımlılığından kurtulmanın yolları 

5-AKILLI ALIŞVERİŞLER YAPIN

Sıklıkla tükettiğiniz şeker içeriği yüksek besinleri satın almayın ve buzdolabınızda, kilerinizde bulundurmayın. ‘ben yemem evde çocuklar yer’ ya da ‘gelen misafire ikram ederim’ düşünceleriyle de olsa tüketmeyi sevdiğiniz bir besini satın almak onu yemek için attığınız ilk adımdır. Bu besinleri yakınınızda bulundurmak bilinç altınızda onlara ulaşabileceğinizi bildiğiniz için yeme isteğinizi tetikleyebilir. Küçük porsiyonlarda besinler bulundurmak aşırı yeme ihtimalinizi azaltır.

6-YENİ ALIŞKANLIKLAR EDİNİN

Bir alışkanlığı başka bir alışkanlıkla değiştirmek yeni bir alışkanlık edinmekten çok daha zor gibi görünebilir ama imkansız değildir. Günlük rutininiz içinde şekerli içecekler tüketmek varsa su veya doğal mineralli maden suyu tüketebilir ya da kendinize sağlıklı smoothiler hazırlayabilirsiniz. Evde yaptığınız kurabiyelerinizin içine şeker yerine kuru meyve ilave edebilirsiniz. Başlangıçta biraz zor olacaktır fakat sağlığınız adına attığınız bu adım sizi mutlu edecek.

Haberin Devamı

Uzman Diyetisyen Dilara Koçak

[fotogaleri=1261]