Önder Koç
Önder Koç
Önder Koç

Kapalı rahim ameliyatı nasıl yapılır?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Önder Koç, kapalı rahim ameliyatının hasta açısından sağladığı yararları anlattı.

Haberin Devamı

Rahim ameliyatı, bir kadının rahmini (uterus) çıkarmaya yarayan bir işlemdir. Kadınlar, farklı nedenlerle rahim ameliyatı olmak durumunda kalabilir:

RAHİM AMELİYATI NEDEN YAPILIR?

• Ağrı, kanama veya diğer sorunlara neden olan uterin fibroidler (miyom)
• Rahim normal konumundan vajinal kanala kayan rahim prolapsusu (sarkma)
• Rahim, rahim ağzı veya yumurtalık kanseri
• Endometriozis
• Anormal vajinal kanama
• Kronik pelvik ağrı
• Adenomiyoz veya rahmin kalınlaşması

Kanser dışı nedenlerle rahim ameliyatı, genellikle diğer tüm tedavi yaklaşımları denendikten sonra düşünülür.

RAHİM AMELİYATI TÜRLERİ NELERDİR?

Cerrah, rahim ameliyatının nedenine bağlı olarak rahmin tümünü veya sadece bir kısmını almak durumunda kalabilir. Ameliyatta rahim ağzının ve / veya yumurtalıkların çıkarılıp çıkarılmadığının açıklığa kavuşturmak önemlidir:

Haberin Devamı

• Supraservikal veya subtotal rahim ameliyatında cerrah, rahim ağzını koruyarak, sadece rahmin üst kısmını çıkarır.
• Total rahim ameliyatında ise tüm rahim ve rahim ağzı alınır.

Radikal bir rahim ameliyatında, cerrah tüm rahmi, rahmin kenarlarındaki dokuyu, serviksi ve vajinanın üst kısmını çıkarır. Radikal rahim ameliyatı genellikle sadece kanser olduğunda yapılır.

Yumurtalıklar da çıkarılabilir - oforektomi adı verilen prosedürle - veya yerinde bırakılabilir. Tüpler çıkarıldığında bu işleme salpenjektomi denir. Böylece tüm rahim, hem tüpler hem de her iki yumurtalık çıkarıldığında, bu işleme rahim ameliyatı ve bilateral salpenjektomi-ooforektomi denir.

RAHİM AMELİYATINDA KULLANILAN CERRAHİ TEKNİKLER NELERDİR?

Cerrahlar, cerrahın deneyimine, rahim ameliyatının nedenine ve bir kadının genel sağlığına bağlı olarak rahim ameliyatı için farklı yaklaşımlar kullanır. Rahim ameliyatı tekniği, kısmen iyileşme süresini ve ameliyattan sonra kalan skar tipini belirleyecektir.
Rahim ameliyatında açık ve kapalı teknik olmak üzere iki farklı yaklaşım vardır. Abdominal rahim ameliyatı açık bir cerrahidir. Abdominal yani açık rahim ameliyatı yapmak için, cerrah göbek boyunca yukarıdan aşağıya ya da yandan yana 5-7 cm’lik bir kesi yapar. Cerrah daha sonra rahmi bu kesikten çıkarır ve dikiş atar. Açık rahim ameliyatından sonra, hasta genellikle 2-3 gününü hastanede geçirir. Ayrıca, iyileşmeden sonra insizyon (kesi) bölgesinde gözle görülür bir iz kalır.

Haberin Devamı

Kapalı teknikle rahim ameliyatı için kullanılabilecek birkaç yaklaşım vardır:

VAJİNAL RAHİM AMELİYATI:

Cerrah, vajinada bir kesi yapar ve rahim bu kesikten çıkarılır. Kesi kapatılır ve gözle görülür bir iz kalmaz.
Laparoskopik yani kapalı rahim ameliyatı: Bu ameliyat, ışıklı kameralı bir tüp olan bir laparoskop ve karında yapılan birkaç küçük kesikten geçirilen cerrahi aletlerle yapılır. Cerrah rahim ameliyatı işlemini vücudun dışında gerçekleştirerek operasyonu video ekranında izler.

LAPAROSKOPİK YARDIMLI VAJİNAL RAHİM AMELİYATI:

Cerrah, vajinadaki bir insizyon (kesi) yoluyla rahmin çıkarılmasına yardımcı olmak için karında laparoskopik aletler kullanır.
Robot yardımlı laparoskopik rahim ameliyatı: Bu prosedür laparoskopik rahim ameliyatıyla benzer ancak cerrah, vücudun dışından gelişmiş bir robotik cerrahi alet sistemini kontrol eder. Gelişmiş teknoloji, cerrahın doğal bilek hareketlerini kullanmasına ve rahim ameliyatını üç boyutlu bir ekranda görmesine olanak tanır.

Haberin Devamı

KAPALI RAHİM AMELİYATININ FAYDALARI NELERDİR?

Rahmi çıkarmak için bir kapalı yaklaşımı kullanmak, abdominal bir rahim ameliyatı için kullanılan geleneksel açık ameliyatlara kıyasla çok sayıda fayda sunar. Genel olarak, kapalı teknik daha hızlı iyileşmeye, daha kısa hastanede kalmaya, daha az ağrı ve skar oluşmasına ve abdominal rahim ameliyatından daha düşük bir enfeksiyon riski sağlar.

Kapalı teknik ile kadınlar, normal abdominal rahim ameliyatı için dört ila altı hafta yerine bir hafta içinde normal aktivitelerine devam edebilirler. Kapalı teknikte insizyon fıtığı riski de daha azdır.

RAHİM AMELİYATI SONRASI İYİLEŞME SÜRECİ NE KADARDIR?

Rahim ameliyatından sonra, eğer yumurtalıklar da çıkarılırsa, kadın menopoza girer. Yumurtalıklar çıkarılmadıysa, kadın menopoza normalden daha erken yaşta girebilir.

Haberin Devamı

Genellikle ameliyattan sonra 6-8 hafta boyunca hastanın cinsel ilişkiden ve ağır nesneleri kaldırmaktan kaçınmaları önerilir. Bu sürenin sonunda cerrahın onayı ile normal aktivitelere başlanabilir.