GeriSağlık Kansızlığı önlemek için beslenme önerileri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kansızlığı önlemek için beslenme önerileri

Kansızlığı önlemek için beslenme önerileri

Ülkemizde demir eksikliği anemisi görülme sıklığı giderek artmaya başladı. Kansızlık özellikle hamile kadınlarda, çocuklarda ve kadınlarda daha çok görülüyor. Kansızlığı önlemek için sağlıklı ve doğru beslenmek büyük önem taşıyor. Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, kansızlık sorunu yaşayan kişilere beslenme önerilerinde bulundu.

Demir eksikliği anemisi vücudunuzda yeterli demirin bulunmamasından kaynaklanan ve sık görülen bir anemi türüdür. Demir düzeylerinin düşük olmasının nedeni genellikle kan kaybı, kötü beslenme veya besinlerdeki demirin emilmesinde görülen yetersizliktir.

Demir eksikliğine bağlı kansızlık çocuklarda zeka gelişimini olumsuz yönde etkiler, büyümeyi yavaşlatır ve enfeksiyona yakalanma riskini fazlalaştırır. Bu sebeple anemide tedavi çok önemlidir.

Kansızlık tedavisinde demir kaynaklı besinlerle doğru şekilde beslenmenin önemi büyüktür. Tedavide tüketilmesi gereken bazı besinleri sıralayacak olursak; kırmızı et, tavuk eti, karaciğer, balık, üzüm, pekmez, yumurta, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, fındık, susam ve kuru duttur. Bu besinlerin C vitamini ile beraber tüketilmesi demir emilimini arttırmanın önemli bir yoludur.

Kansızlığı önlemek için beslenme önerileri

C vitamini bakımından zengin olan besinlere örnek vermek gerekirse portakal, kivi, tatlı kırmızıbiber, yeşilbiber, greyfurt, kavun, çilek, ananas, mango, brokoli ve tatlı patatestir.

Her öğünde karışık yeşilliklerden oluşan bol limonlu salatalar demir emilimini artırır. Yumurtayı menemen tarzında pişirmek ve öyle tüketmek demirin alımını artırmış olur. Çünkü içerisinde kırmızıbiber, yeşilbiber, domates ve soğan olduğu için C vitamini almış oluyorsunuz. 

Ispanağı sade ya da yumurta ile birlikte yemek gerekir. Ispanağı yoğurt ile beraber tüketmek demir emilimini azaltır.

Kansızlığı önlemek için beslenme önerileri

Kahvaltıda 1 tatlı kaşığı keçiboynuzu pekmezi (yüksek demir içerir) yemek faydalıdır.

Kuru baklagiller parça et ya da tavukla pişirildiğinde demir alımı artmaktadır.

Demir eksikliği ileri seviyede olan kişiler kalsiyum yönünden zengin besinleri yemeklerin yanında değil ara öğün olarak tüketmelidir. Çünkü kalsiyumun demirin emilimini yavaşlatma özelliği vardır.

Ayrıca demir alımını azaltmamak için çayı açık ve içine limon sıkarak içmekte yarar vardır.

[fotogaleri=3187,2696,3158]

False