GeriSağlık Kanser tedavisinde sanatın gücü: Dramaterapi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kanser tedavisinde sanatın gücü: Dramaterapi

Kanser tedavisinde sanatın gücü: Dramaterapi

Kanseri oyuna getirin!

Kanser, dünya genelinde her geçen gün artıyor. Kanser tedavisine yönelik psikoonkoloji alanında önemli adımların atıldığını belirten Uzman Psikolog Elçin Şayan, dramaterapi hakkında bilgiler verdi.

Kanser olmak ya da kanserli bir hastanın yakını olmak, bazen yaşamsal bir kriz haline gelebiliyor. Şüphesiz; beklenmedik bir anda gelen kanser, belirsizliklerle dolu uzun bir tedavi süreci ile birlikte kişinin zihinsel ve ruhsal dünyasını alt üst edebilecek kadar sarsıcı bir deneyim. Cevapsız sorularla dolu bir zihin ve karmaşık duygular yaşayan ruhsallığın; içinde bulunulan sağlık durumu ile uyumlu hale gelmesi, sürecin daha iyi ve rahat geçirilmesine katkı sağlarken tedaviyi olumlu yönde etkiliyor.

Dramaterapi; yaratıcı drama teknikleri ile dışa vurum sayesinde kişinin rahatlamasını, içsel bir denge ve güvene ulaşabilmesine yardımcı oluyor. Kişinin bedensel farkındalığının olumlu yönde pekişmesini sağlıyor ve kelimelerin kifayetsiz kaldığı dönemlerde tiyatro oyunun iyileştirici gücünden faydalanarak yaşamla ilgili benzer sıkıntı, duygu, düşünce ve umutlara sahip kişilerin birbirlerini anladıkları bir ortam yaratıyor. Oluşan grup dinamiği ile kişiler birbirlerinden güç ve destek alışverişinde bulunuyor; böylece yalnızlık ve çaresizlik hisleri ile kolayca başa çıkabiliyor.

False