GeriSağlık Kan grubu diyeti gerçek mi, şehir efsanesi mi?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kan grubu diyeti gerçek mi, şehir efsanesi mi?

Kan grubu diyeti gerçek mi, şehir efsanesi mi?

Zayıflayamamanızın sebebi siz değilsiniz asıl sebep uyguladığınız diyet!

Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Hilal Mutlu, "Herkesin parmak izi birbirinden farklı ise yapacağı diyet de farklı olması gerekmektedir" diyerek özellikle son dönemlerde adından sıkça söz ettiren Kan grubu diyetinin efsane mi? yoksa gerçek mi? olduğu üzerine açıklamada bulundu. "Her gün yeni bir diyet haberiyle güne başlıyoruz" diyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Hilal Mutlu," Bunlar İsveç Diyeti, Hollywood Diyeti, South Beach Diyeti, Dukan Diyeti, Atkins Diyeti, Kan Grubu Diyeti. Say say bitmiyor. Liste uzayıp gidiyor. Her gün yeni yeni diyet isimlerini ya çevremizden, ya gazetelerden ya da televizyonlardan duymaktasınız. Tüm bu popüler diyetlerin ortak özelliği ise tek tip beslenmeye yönelik olmalarıdır. Kimi protein ağırlıklı, kimi karbonhidrat bazısı ise yağ. Böylelikle sağlıklı ve dengeli beslenme sağlanamıyor" dedi.

[fotogaleri=16]

HANGİ KAN GRUBU NASIL BESLENMELİ?

  • 0 kan grubu, kan grubu diyetini, diyeti ortaya çıkaran olarak ifade edilen Dr. Peter D’Adamo'nun ortaya koymuştur. Dr. D’Adamo göre avcı-toplayıcı olan ilk insanlar '0' kan grubuydular . Bu yüzden de 0 kan grubu olan bireyler et ve balık ağırlıklı beslenmelidir. Süt ürünleri ve tahıllar ve armut, portakal, kivi gibi asitli meyveler bu grubun kilo almasını hızlandırırken, deniz yosunu, deniz ürünleri, iyotlu tuz ve muz, mango, kiraz, erik gibi meyveler ise kilo vermesini hızlandırmaktadır.
  • A kan grubu, çiftçi kan grubu olarak da adlandırılır, avcılıktan tarıma geçişten sonra ortaya çıkmıştır. Et ve süt ürünleri bu gruba hızlı kilo aldırırken, soyalı yiyecekler ve bitkisel ürünler kilo vermeyi hızlandırmaktadır. Eti tamamen hayatlarından çıkarmalı, deniz ürünlerini ise çok az miktarda tüketmeliler.
  • B kan grubu ise Himalaya Bölgesi’ne göç edenlerde ortaya çıkan göçebe gruptur. Kırmızı et faydalı iken beyaz et tüketiminden uzak durulmalıdır. Süt ve süt ürünlerini rahatlıkla tüketebilen tek gruptur. Pirinç ve yulaf rahatlıkla tüketebilirken, çavdar, mısır ve buğdaydan uzak durmalıdır.
  • AB kan grubu ise modern çağda ortaya çıkan kan grubudur, A ve B grubundaki yasaklar AB grubu için de geçerlidir. Tofu, deniz ürünleri, yeşil sebzeler kilo vermeye yardımcıdır ve hindi eti dışında et ürünleri tüketilmemelidir.

Kan grubu diyetinin genel özellikleri bu şekildedir. Tüm grupların yasaklı yiyecekleri, tolere edebildikleri ve hiç tüketmemeleri gerekenler vardır. Sağlık otoritelerinin ortak görüşü diyet kişiye özeldir; tıpkı parmak izi gibi, nasıl ki herkesin parmak izi birbirinden farklı ise diyeti de farklı olmalıdır. 

SAĞLIKLI BİR DİYET KALİTELİ BİR HAYAT VAAT EDER!

Milyarlarca insanı sadece 4 gruba ayırmak yetersiz ve dayanaksızdır. Örneğin; 0 kan grubunda, diyabet ve kolesterol hastasına bol bol et ye diyemezsek, hiç deniz ürünü yemeyen bir A grubuna da başka alternatifler üretmeliyiz. Uygulama açısından da kitaplarda bahsi geçen birçok besin ülkemizde üretimi olmayan, bulmakta zorlanılan besinlerdir. Bu yüzden sırf popüler olmak için çıkan kitaplarla aslında size hiç uygun olmayan diyetleri yapıp sağlığınızdan olmayın, beslenme konusundaki tek uzman olan diyetisyene gidip cinsiyetiniz, boyunuz, kilonuz, yaşam şekliniz, alerjileriniz, varsa hastalıklarınız, beslenme alışkanlıklarınız gibi daha birçok faktörün ele alınıp size özel hazırlanmış diyeti uygulayın. Sizin gibi diyetiniz de özel olmalı. Unutmayın, hiçbir diyet ömrünüzü uzatmaz ancak kaliteli yaşamanızı sağlar.

İHA

False