Yavuz Beşoğul
Yavuz Beşoğul
Yavuz Beşoğul

Kalp kapağı yırtılmasının sebepleri

Bu durumun ilginç bir nedeni basınçlı ve sık hapşırmalar...

Haberin Devamı

Kalp kapağının yırtılması, aklımıza kolay kolay gelmeyen fakat geldiğinde de nasıl olduğunu anlayamadığımız bir olaydır. Bu durumu ani olarak geliştiğinde anlamak çok zordur. Anladığımızda ise çok geç kalınmış, aradan aylar geçmiş ve akciğer tansiyonu gelişmiştir.

Kalp kapağı yırtılması neden olur?

Kimsenin aklına gelmeyen durumlar: Bir trafik kazası ve bağlı olan emniyet kemeri, göğsümüze çarpan ve travma etkisi yapan sert bir cisim, yaşlılarda aniden ve hızla kucağına atlayarak dedesini, ninesini sevmek isteyen torunlar kalp kapağı yırtılmasına sebep olabilir. Bu olaylar olduktan sonra kimsenin hatta hekimlerin bile aklına gelmeyebilir. Çünkü mitral ve triküspit kapaklardaki yırtık, kapakta geriye kan kaçağı yani kapak yetersizliği yapar. Bilindiği üzere kalp kapak yetmezlikleri sinsi seyreder ve kalp büyümesi sonucu kalp yetmezliği yapar. Bunun ortaya çıkması ise aylar, bazen yıllar alabilir.

Haberin Devamı

Kalp krizi: Gelişen nefes darlığı, çarpıntı önemsenen olaylardır, kimi zaman bunu sigara veya yaşlılığa bağlarız. Kapak yırtıklarının diğer ve en önemli önemli sebebi de fark etmeden veya fark ederek geçirilen kalp krizleridir. Bu nedenle her kalp krizi veya göğüs ağrısı geçiren hastaların ekokardiyografiyle yani kalp ultrasonu ile kalp kapaklarının değerlendirilmesi önem arz eder.

Grip ve üst solunum yolu hastalıkları: Hava değişimlerinin yaşandığı dönemlerde grip ve üst solunum yolu hastalıkları da kapaklarda yırtılmaya neden olabilir. Burada olay biraz daha ateşli ve gürültülü seyreder. Bu nedenle de her kış bitiminde yılda bir kez olsun ekokardiyografi yaptırmak zamanında kapak kaçaklarının tespit edilmesine yarar.

Basınçlı hapşırmalar: Diğer ilginç bir neden ise ani, basınçlı, sık hapşırmalardır. Özelliklede utanıp ağzımızı kapatarak basıncı bütün vücudumuza yansıtmak en büyük hatadır. Hapşırmak için kendimizi rahat bırakmak ve bir yere oturmak en doğru harekettir.

Barsak tembelliği: Barsak hareketlerimizin az olması ve barsak tembelliği de bizi sık ıkınmaya itebilir. Özellikle de kalbin sağ tarafı ve toplardamarlara binen yük triküspit kapağının yetmezliğini artırır. Yapısı daha ince olan sağ kalp kapakçığı çok kolay deforme olur. Bu kapağın değişimi ise risklidir, zamanında tamir edilmesi karaciğer harabiyeti açısından çok önemlidir.

Haberin Devamı

Kalp kapağı yırtılması tedavisi

Hangi kapak olursa olsun günümüzde zamanında tanı konulması ile gecikmeden koltukaltından 4cm’lik bir cilt açılmasıyla, hiçbir kemik ve kas kesmeden girilerek yapılan kapak tamiri belki gelecekte oluşabilecek ağır bir kalp yetmezliğinin, kalp karaciğer sirozunun veya geriye dönülemez sarılığın önlenmesinde hayati önem taşır.

Kalp ve Damar Cerrahisi
Prof. Dr. Yavuz Beşoğul