Yavuz Beşoğul
Yavuz Beşoğul
Yavuz Beşoğul

Kalp hastalığı olanlar nelere dikkat etmeli?

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Yavuz Beşoğul, kalp hastalıklarıyla yaşamanın ve kalp sağlığını korumanın yollarını anlatıyor.

Haberin Devamı

Koroner atardamar hastalığı tedavisi olmayan kronik bir hastalıktır. Koroner atardamar hastalığınız varsa yaşamınızın geri kalanında kalbinize iyi bakmanız oldukça önemlidir. Bu durum özellikle kalpteki kan alışını artırmak için yapılan işlemler veya ameliyat geçirmiş kişiler için geçerlidir. İşlemler koroner atardamar hastalıklarını iyileştirmez. Bu hastalığın ilerlemesini önlemek sizin elinizdedir.

Kalp hastalığı olanlar nelere dikkat etmeli

KALP HASTALIĞI OLANLAR NELERE DİKKAT ETMELİ?

Öncelikle belirtilerin tanınması gerekir. Belirtiler sıklaşır ve ciddileşirse hemen hastaneye gidilmelidir. Dinlenme ve ilaç tedavileri 15 dakika içerisinde belirtilerinizi hafifletmezse acil yardım istenmelidir. Yardım almak için kesinlikle beklenmemelidir. İkinci olarak risk faktörlerinin azaltılması gerekir. Ne kadar fazla risk faktörünüz varsa, ileride kalp sorunları yaşama riskiniz o kadar atar.

Haberin Devamı

İLAÇ KULLANIMINA DİKKAT EDİLMELİ

İlaçlarınızı düzenli alın. İlaçlar belirtilerin kontrol altına alınması ve kalbin daha etkili bir şekilde çalışması için kullanılır. İlaçları kullanırken doktorunuzun önerilerine tam olarak uyum sağlamalısınız. Doktorunuz veya kardiyoloğunuzla (belirtiler ortaya çıkmasa dahi) düzenli olarak görüşmelisiniz.

 Kalp hastalığı olanlar nelere dikkat etmeli 

KALP HASTALIKLARI RİSKİ NASIL AZALTILIR?

Kalp hastalığınız varsa, yaşam tarzı değişiklikleri yapmak çok da kolay değildir. Sigarayı bırakmak, düzenli beslenmek ve stresi azaltma konuları fedakarlık ve disiplin ister. Yaşam tarzınızı değiştirmeyi ise önce sigarayı bırakarak başlayın. Çünkü sigara içenlerde kalp krizi riski, içmeyenlere oranla iki kat daha fazladır. Kolesterol ve doymuş yağ oranı düşük bir beslenme, kolesterolü düşürür ve kalp hastalıkları riskinizi azaltır. Yüksek kan basıncını kontrol altına almalısınız. Aktif olmalısınız, bahçe işleri ve yürüme gibi boş zaman aktiviteleri de kalp hastalıkları riskinizi azaltmaya yardımcı olabilir. Yağ ve kolesterol oranı düşük olan ve kalp sağlığınız için faydalı bir beslenme uygulamalısınız. Fazla kilolarınızdan kurtulmalısınız. Düzenli beslenerek ve egzersiz yaparak kilo verebilir, kalp hastalıkları riskinizi azaltabilirsiniz. Stresi ve öfkeyi kontrol altına almalısınız. Diyabet doğru bir şekilde kontrol altına alınmazsa kalp krizi ve ölümlere yol açan ciddi kalp hasarlarına neden olabilir. Bununla birlikte bu değişiklikleri yapabilmek için uzman bir diyetisyen veya doktordan destek alabilirsiniz.