GeriSağlık Kalan çay demi nasıl değerlendirilir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kalan çay demi nasıl değerlendirilir?

Kalan çay demi nasıl değerlendirilir?

En sık tüketilen sıcak içeceklerden birisi olan çay farklı şekillerde de kullanılabilir. İçilmeyen çayı atmak yerine verimli şekilde değerlendirmek mümkündür.


ŞAÇA PARLAKLIK VERİR

Kalan çay demi nasıl değerlendirilir

Çay deminin saçları parlatıcı özelliği bulunur. Bu özelliğinden faydalanmak için saçın normal şekilde yıkanmasından sonra durulama suyunda çay demi kullanılabilir. Bunun için bir kova içine durulama için yetecek kadar ılık su alınması ve suyun içerisine çay deminin karıştırılması yeterlidir.


AYAK KOKUSUNU GİDERİR

Kalan çay demi nasıl değerlendirilir

Kötü koku oluşumunu engelleme özelliği de bulunan çay özellikle ayak kokusundan şikayetçi olanlar için en doğal çözümlerden birisidir. Ayak kokusu problemi olan kişiler bir leğen içerisine yeterince su koyup içerisine çay demi ilave ederek ayak banyosu yapabilirler. Bu uygulamanın özellikle gece yatmadan önce ve 10 dakika kadar uygulanması hem ayaktaki kötü kokuları giderir hem de ayaklarda rahatlama sağlar.


BOĞAZ AĞRILARINI HAFİFLETİR

Kalan çay demi nasıl değerlendirilir

Çay demi boğaz ağrılarında da etkilidir. Bu şekilde faydalanmak içinse çay deminin önce soğutulması ve bir miktar su ile karıştırılması gerekir. Elde edilen su ile gargara yapılarak boğaz ağrılarının hafifletilmesi mümkündür.


CİLDİN YAĞLANMASINI ENGELLER

Kalan çay demi nasıl değerlendirilir

Ciltteki aşırı yağlanmanın giderilmesi için de çay demi kullanılabilir. Bunun için banyo sonrasında çay deminin yeterince ılık suya karıştırılması gerekir. Vücutta yağlanma olan bölgeler ya da vücudun tamamı hazırlanan bu karışım ile masaj yapılarak silindiğinde ciltteki yağlanma da önemli derecede giderilebilir.


YARALARI İYİLEŞTİRİR

Kalan çay demi nasıl değerlendirilir

Yaraların temizlenerek mikroplarından arındırılması için çay deminden yararlanılabilir. Bunun için yaralı bölgeye, çay demine bandırılmış bir tutam pamuk ile tampon yapılabilir. Ancak bu yöntem çok ciddi yaralarda uygulanmamalıdır. Ayrıca çok beklemiş çay da mikrop barındırabileceğinden dolayı bu amaçla kullanılmamalıdır.


İSTENMEYEN KOKULARI ÇIKARMADA ETKİLİ

Soğan, sarımsak ve balık kokusu gibi istenmeyen kokuların ciltten çıkartılmasında da çay demi etkilidir. Bunun için ellerin yeterince soğutulmuş çay demi ile yıkanması yeterlidir.


ÇAPAK OLUŞUMUNU ENGELLER

Çay demi gözlerdeki çapak oluşumunu da engeller. Bunun için kaynamış çayın buharı göze tutulabileceği gibi, pamuk hafif şekilde çay demi ile ıslatıldıktan sonra göz kapağı üzerinde birkaç dakika bekletilebilir.


BUZDOLABINDAKİ KÖTÜ KOKULARI GİDERİR

Çay deminin kötü kokuları giderme özelliğinden buzdolaplarındaki kötü kokuların giderilmesinde de faydalanılabilir. Bunun için çay deminin bir kap içerisine dökülerek bu kabın buzdolabına yerleştirilmesi yeterlidir.


BİTKİLERİN SU İHTİYACINI KARŞILAR

Kalan çay demi nasıl değerlendirilir

Çay deminin bitkilere de faydası vardır. Bitki saksısına çay demi süzülerek ya da posa ile birlikte dökülebilir. Çay demi bitkinin su ihtiyacını karşılarken posa ise bitki toprağını havalandırır ve bir nevi gübre görevi görür.

                                

False