Büşra Totan
Büşra Totan
Büşra Totan

Kafein selülit yapar mı?

Selülitin nedenleri arasında genetik, hormonal rahatsızlıklar ve beslenme var.

Haberin Devamı

Yapılan son araştırmalar; dünyada her 10 kadından 8‘inin selülit problemi olduğunu söylüyor. Diyetisyen Büşra Totan ‘kafein selülit yapar mı?’ sorusunun cevabını verdi ve selülite neden olan besinler hakkında önemli bilgiler aktardı.

Özellikle kalça ve bacaklarda oluşan sevimsiz görüntüyle savaşmak için yeni yeni silahlar kullanılıyor. Selülitin nedenleri arasında genetik, cinsiyet, yaş, hormonal rahatsızlıklar ve tabiî ki beslenme alışkanlıkları gösteriliyor. Selülit tedavisinde amaç; yağ dokusunu azaltmak ve vücudun su kaybını önlemektir. Vücut hücreleri su tuttuğunda ve su tüketimi yeterli olmadığında tedavi sonuçlanamaz.

Selülitin hem tedavisi hem de nedenleri konusunda aslında kafalar karışık. Her gün yeni bir yöntem, krem ya da içecek, selülit savar olarak gündeme geliyor. Bu konudaki en büyük kaos ise kafeinin selülit üzerine etkisi. Genç yaşlı herkes için ‘kafein selülit yapar’ hipotezi kesinlikle doğrudur. O zaman selülit tedavisinde kullanılan kremlerin hemen hemen hepsinde neden kafein var?

Tüketim miktarı ve şekli çok önemli

Eğer bir besin ögesinin faydalı ya da zararlı olarak nitelendireceksek; dikkat etmemiz gereken 2 nokta var; tüketim miktarı ve tüketim şekli.

Kafein denilince akla ilk önce; kahve ve çay geliyor. Özellikle şeker, krema ilaveli tüketilen bu iki içeceğin yanı sıra; kola ve çikolata da önemli ölçüde kafein içeriyor. Bu besinler aracılığı ile alacağımız aşırı şeker, vücutta yağ olarak depolanır. Selülit ise cilt altı dokularında yağın en çok biriktiği bölgelerde görülür. Dolayısıyla selülitin ilk sorumlusu kafein değil, kafeinli içeceklerden ve yiyeceklerden gelen fazla şekerdir.

Kafein tüketim miktarı da oldukça önemli. Yapılan son çalışmalar; şekersiz içecekler ile alınacak ılımlı kafeinin yararlı olduğunu, selülit oluşumuna neden olmadığını gösteriyor. Günlük orta düzey kafein alımı; 300 mg’ı geçmemelidir. Yani 2 fincan şekersiz Türk kahvesi ve 2 kupa şekersiz çay içtiğimizde bu miktarı aşmaz. Aynı zamanda kafeinin yağ yakıcı etkisinden de yararlanmış oluruz.

Sonuç olarak, beslenmenizi bir bütün olarak düşünün ve kafeinden önce selülit görünümüne neden olan asıl suçlu ögeleri keşfedin. Kahveden gelen krema, koladan gelen katkılar, şeker ilaveli tüm içecekler, yetersiz su tüketimi selülitin ve vücuttaki yağlanmanın asıl sorumlusudur. Yeterli ve dengeli bir beslenme düzeni içerisinde, önerilen miktarlarda kafein alımı sağlığınıza da olumlu etkileyecektir.