Kadınların korkulu rüyası: Vajinismus

Kadınların bir kısmı cinsel ilişki sırasında bir noktada acı çekmektedir. Bazı kadınlar için bunun nedeni, vajinanın açılışındaki kasların istemsiz olarak kasılmasına neden olan ve az bilinen bir durumdur. Vajinismus olarak adlandırılan bu durum, cinsel ilişki veya jinekolojik muayeneler sırasında ağrıya neden olabilir ya da cinsel birleşmeyi tamamen imkansız hale getirebilir.

Haberin Devamı

Pelvik taban kasları vajina, mesane ve uterusu çevreleyen kaslardır; vajinismus ile bu kaslarda istemsiz olarak spazm olur. Cinsel ilişki sırasında ağrı meydana gelebilir, bu da ilişkiyi acı verici hatta imkansız hale getirir.

PEK ÇOK KİŞİ BU SORUNUNU KİMSE İLE PAYLAŞMIYOR

Vajinismusta, bu sağlıksız kas spazmı durumundan dolayı ağrılı ilişki veya ilişkiye girememe sorunu yaşanır. Bu, genellikle tüm sosyal ilişkileri kapsayan duygusal bir acı ve kaçınma döngüsüne yol açar. Ne yazık ki, kadınlar genellikle hak ettikleri ve ihtiyaç duydukları yardımı almadan uzun yıllar vajinismus sorunu ile yaşar. Birçok kadın, bunun psikolojik bir sorun olduğunu bilmeden fiziksel bir sorun olduğunu düşünür. Pek çok kişi bu sorunun sadece kendisinde olduğunu düşünerek hiç kimseyle paylaşmaz.

Oysaki vajinismusun, pelvik taban fizyoterapisi ile başarılı bir şekilde tedavi edilmesi mümkündür.

Haberin Devamı

VAJİNİSMUSA NEDEN OLAN FAKTÖRLER NELERDİR?

Vajinismusun en yaygın nedenlerinden bazıları anksiyete, stres, travmatik olaylar, kötüye kullanım öyküsü, sırt ağrısı, idrar veya anormal nefes tutma şekilleri, travmatik doğum deneyimi, kalçalarda yaralanma, SI eklemleri veya menopozdur.

VAJİNİSMUS NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Vajinismus tedavisi her hastanın sorununa ve ihtiyacına göre kişiye özel olarak planlanmaktadır. Hastanın kendisini rahat ve güvende hissetmesi tedavinin her aşamasında çok önemlidir.

Tedavi, altta yatan tüm nedenleri ve kalıcı faktörleri ele almayı içerir ve çok yönlüdür. Tedavinin dayanak noktası, pelvik taban kaslarında gevşemenin sağlanmasıdır. Vajinismus probleminde kullanılan pek çok tedavi yöntemi mevcut olsa da “bilişsel ve davranışsal cinsel terapi” en yaygın olarak kullanılan yöntemdir.

Bilişsel tedavi sayesinde hastalara cinsel organlarını tanımaları konusunda önemli bilgiler gelir. Cinsellik, ilk cinsel ilişki, kızlık zarı gibi başlıklar da bu bilgilendirmeler arasında yer almaktadır. Hastaların doğru bilgilendirmesi sonucunda ikinci aşama olan davranışsal terapilere geçilir. Bu noktada ise bilgilendirme aşamasında elde edilen bilgiler pratiğe dönüştürülür. Burada amaç hastanın kaygılarını azaltmak ve vajinal kas kontrolünü sağlamaktır.

Haberin Devamı

Bilişsel ve davranışsal tedavilerin yanı sıra tamamlayıcı tedavi yöntemleri de mevcuttur. Hipnoterapi, biofeedback, NLP ve akupunktur vajinismus tedavisinde kullanılan tamamlayıcı yöntemler arasında yer almaktadır. 

Kadınlarda ilk gece korkusu olarak da bilinen bu rahatsızlık, kadınların ve eşlerinin mutsuz olmasına, evliliklerin sağlıklı bir şekilde ilerlememesine neden olur. Oysaki vajinismus başarılı bir şekilde tedavi edilebilen, sonuçları en yüksek hasta memnuniyeti sağlayan rahatsızlıklardan biridir. İhmal edilmemesi ve hiç çekinmeden tedaviye başvurulması çok önemlidir.

Yazarın Tüm Yazıları