Kadınlarda sık görülüyor! Polikistik over sendromu nedir, neden olur?

“Polikistik over sendromu, doğurganlık döneminde olan kadınlarda en çok karşılaşılan hormon bozukluklarının başında gelir” diyen Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, polikistik over rahatsızlığı konusunda bilgiler verdi.

Haberin Devamı

Yaklaşık olarak her 10 kadından 1’inde polikistik over sendromuna rastlanır. Sendrom, hastaların vücudunda önemli değişikliklere neden olur. Bunların başında adetlerin düzensizleşmesi, vücutta tüylenme ve kilo problemleri gelir. Daha ileriki evrelerde ise başta kısırlık olmak üzere daha birçok ciddi sorunlara neden olabilir. Bu gibi etkilerin görülmemesi için hastalık düzenli olarak kontrol edilmelidir. Polikistik over sendromunun nedenleri hala belirsiz ve tartışmalı olmakla beraber özellikle ergenlik dönemindeki genç kızlarda yüksek oranla görülür. Belirtilerin görüldüğü hastalar, vakit kaybetmeden uzman doktor tarafından muayene edilmelidir.

Kadınlarda sık görülüyor Polikistik over sendromu nedir, neden olur

Haberin Devamı

POLİKİSTİK OVER SENDROMU NEDEN OLUR?

Polikistik over sendromunun ortaya çıkmasının arkasında yatan sebepler tam olarak bilinmese de bazı tahminler bulunur. Bunların başında genetik ve çevresel faktörler gelir. Sendrom merkezi sinir sistemi, hipofiz bezi, üreme sistemi ve diğer vücut dokuları arasında bulunan etkileşimin bozulmasından kaynaklanır. Özellikle üreme çağındaki kadınlarda endokrin bozukluğu olarak da görülebilir. Polikistik over sendromu, aynı zamanda tip 2 diyabete de neden olabilir. Kandaki yağ oranında yaşanan yükselme ve hipertansiyon gibi rahatsızlıklara da zemin hazırlayabilen polikistik over sendromunun nadir durumlarda kalp krizi ve koroner kalp rahatsızlıklarına da neden olduğu gözlemlenmiştir. Sendromun tanısının konulabilmesi için radyolojik tetkiklerin gerçekleştirilmesi, hormonal tahlillerin yapılması ve insülin direnci varlığının tespit edilmesi gerekir.

Kadınlarda sık görülüyor Polikistik over sendromu nedir, neden olur

POLİKİSTİK OVER SENDROMU TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Polikistik over sendromunun tam olarak neden ortaya çıktığı bilinmediği için tek ve kesin bir tedavi yöntemi de bulunmamaktadır. Tedavi yöntemleri hastalarda görülen belirtiler ve şikayetlere göre çeşitlenir. Adet döngüsünde düzensizlik yaşayan hastalarda genel olarak doğum kontrol hapı kullanımı ile rahatsızlığın önüne geçmek hedeflenir. Ayrıca çocuk isteyen hastalarda, yumurtlamayı artıran ilaçlar kullanılır. Doğal yolla hamile kalma konusunda başarısızlık yaşayan hastalarda aşılama veya tüp bebek tedavisi gibi yöntemlere başvurulabilir. Aşırı kilo, sendromun şikayetlerinin artmasına neden olur ve bu nedenle polikistik over sendromuna sahip olan kadınların yaşam biçimlerinde önemli değişikliklere gitmesi ve düzenli olarak spor yapması önerilir. 

Yazarın Tüm Yazıları