GeriSağlık Kadınlarda orgazm bozukluğu, nedenleri ve tedavisi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kadınlarda orgazm bozukluğu, nedenleri ve tedavisi

Kadınlarda orgazm bozukluğu, nedenleri ve tedavisi

Yeterli cinsel uyarıya karşın orgazm olamıyor musunuz?

Fizyolojik olarak kadında orgazm; vajinal ve klitoral uyarıların klitoriste toplanması sonucunda, klitoris ile beyin arasında gerçekleşir, cinsel bölgelerden başlayarak tüm bedende hissedilir. Psikiyatrist ve Psikoterapist Evrim Ebru Yılmazer, kadında orgazm bozukluğu nedenlerini anlattı.

Vajinanın dışa doğru 1/3’lük kısmı ve klitoris sinir yapısı açısından zengindir ve uyarılma açısından uygundur. Uygun süre ve yoğunlukta uyarı alamayan bir kadın orgazm olamaz. Yeterli cinsel uyarıya karşın çoğunlukla ya da her zaman orgazmın yaşanmaması, gecikmesi ya da güçlükle ulaşılabilmesine orgazm bozukluğu denir. Bu durum iki şekilde kendini gösterebilir:

• Eğer kadın daha önce hiç orgazm yaşamadıysa, buna birincil (primer) orgazm bozukluğu,

• Eğer bu durum sonradan geliştiyse ikincil (sekonder) orgazm bozukluğu denir. Hiç orgazm olamama; her cinsel ilişkide orgazm olamama; mastürbasyon ile orgazm olabilirken, cinsel birleşme esnasında orgazm olamama şeklinde sınıflandırılabilir.

Genel toplum çalışmalarına bakıldığında; kadınlarda orgazm bozukluğuna %5-20 arasında rastlanır. Türkiye’de bu konuyla ilgili bir araştırma olmamasına karşın, kliniğe cinsel işlev bozukluğu şikayeti ile başvuran kadınlarda %40-60 oranında orgazm bozukluğu tespit edilmiştir. Ancak orgazm olamama şikayeti ile başvuranların çok az sayıda olduğu görülmektedir. Kliniğe yansıyan sayının az olmasının birçok nedeni olabileceği gibi en yaygın olan düşünce; kadınlar için kendi hazzı ve orgazmının, erkeğin hazzı ve cinselliğinden sonra geldiğini düşünmesi gerektiği gibi yanlış bir inanıştır.

Kadınlarda orgazm bozukluğu, nedenleri ve tedavisi

CİNSEL BİRLEŞME İLE ORGAZM OLAMAMAK ÇOK YAYGIN

Kadınlarda orgazm olabilme yaş ile birlikte artar. Kadın kendi vücudunu tanıdıkça orgazm olma olasılığı artar. Mastürbasyon deneyimi çok önemlidir. 20’li yaşlarda, fazla cinsel deneyimi olmayan kadınlarda cinsel birleşme ile orgazm olamamak çok yaygındır. Öte yandan ilerleyen yaş ile menopoz, hastalıklar ve ilaç kullanımlarının devreye girmesiyle birlikte özellikle 50’li yaşlardan itibaren orgazm olmada güçlükler yaşanabilir.

ORGAZM BOZUKLUĞUNUN NEDENLERİ

Orgazm bozukluğu tanısını koymak için iyi bir değerlendirme önemlidir. Kadının yaşı, cinsel deneyimi, aldığı cinsel uyarının yoğunluğu, ön sevişmenin yeterli olup olmadığı değerlendirmede ve tanıyı koymada önemlidir.

Yeterli cinsel uyarı, kaliteli ön sevişme özellikle klitoris uyarısı orgazmda etkilidir.

• Partneriyle yaşadığı duygusal sorunlar, istemediği bir eş ile birlikte olmak,
• Orgazm olup olmayacağı ile ilgili kadının yaşadığı performans kaygısı,
• Partnerde erken boşalma olması,
• Fiziksel, psikiyatrik hastalık, özellikle depresyon ve anksiyete bozuklukları
• İlaç kullanımı, özellikle antidepresanlar orgazmı geciktirebilir ya da engelleyebilir.
• Yetersiz cinsel deneyim de orgazm bozukluğunda önemli bir nedendir.

Orgazm öğrenilen bir şeydir, kadının yaşı ilerledikçe ve yeterli cinsellik yaşadıkça, vücudunu daha iyi tanıyacağından orgazma ulaşması da daha mümkün olacaktır.

Geleneksel kadın cinsel rolünün dışına çıkamamak; edilgenlik, itaatkarlık, kontrollü olmak, cinselliğin partnere karşı sorumluluk olarak görülmesi orgazm bozukluğuna yol açabilir.

Kadınlarda orgazm bozukluğu, nedenleri ve tedavisi

KADIN ORGAZMI İÇİN HANGİ POZİSYON DAHA UYGUN?

Kadının orgazm olması için klitoral uyarı gereklidir. Klitoral uyarı doğrudan klitorisin uyarılması veya üzerine baskı ile yapılabilir. Kadının üstte olduğu pozisyonda klitorise olan baskı en yoğundur. Orgazmı ortaya çıkaran uyarı derecesi kadından kadına farklılık gösterir, hatta aynı kadında, farklı zamanlarda farklı derecelerde uyarılma, orgazm için gerekli olabilir.

Kadınların orgazm eşikleri farklı olabilir. Bazı kadınlar herhangi bir cinsel uyarıyla orgazm olabilirken, bazı kadınlarda yoğun ve uzun klitoral uyarı gerekebilir.

Tedavide öncelikle orgazm olamama nedeninin belirlenmesi ve ortadan kaldırılması gerekir. Cinsel bilgilendirme yapılır, mitler üzerine çalışılır.

Eğer yeterli uyarı yoksa, ön sevişme kısa ise, klitoris uyarısı sevişme sırasında ihmal ediliyorsa, uygun egzersizlerle uyarı artırılır.

Bazı durumlarda, öncelikle çift terapisi ya da bireysel terapi gerekebilir.

Psikiyatrist ve Psikoterapist Evrim Ebru Yılmazer

False