Esra Çabuk Cömert
Esra Çabuk Cömert
Esra Çabuk Cömert

Kadınlarda idrar kaçırma problemi nasıl çözülür?

İdrar kaçırma problemleri, kişinin yaşam kalitesini ciddi anlamda etkilemektedir. Sürekli ıslaklık, tahriş hissi, akıntı; depresyona kadar varan olan ruhsal sorunların gelişmesine sebebiyet verebiliyor.

Haberin Devamı

Hasta dışarı çıkamaz hale geliyor.Kadınların ortalama %15’inde gözükür. Zor doğum, şişmanlık, sigara, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları idrar kaçırma durumlarını artırabiliyor. Bunlar bir hastanın kaderi olmamlıdır. İdrar kaçırmanın da birkaç tipi var. En çok karşılaştıklarımızdan bahsedersek;

STRES TİPİ İDRAR KAÇIRMA

Stres idrar kaçırma (SUI) aşağıdaki aktiviteler sırasında idrar kaçırma durumudur;

• Öksürme, hapşırma veya gülme
• Koşma veya sıçrama gibi egzersizler
• Alışveriş eşyaları gibi ağır yükleri kaldırma

Bu aktiviteler sırasında idrar torbası içindeki basınç artar ve idrar kaçırma oluşur. İdrar yolunuz veya idrar tutmayı sağlayan kaslarınız artmış mesane basıncına karşı koyamazlar ve idrar kaçırma meydana gelir.

Kadınlarda idrar kaçırma problemi nasıl çözülür

Haberin Devamı

SIKIŞMA TİPİ İDRAR KAÇIRMA

SIKIŞMA TİPİ İDRAR KAÇIRMA (UUI) erteleyemeyeceğiniz aniden sıkışma hissiyle birlikte meydana gelen idrar kaçırma durumudur. Mesane kası kasılır ve siz idrar kaçırmak istemediğiniz halde idrar kaçırırsınız.

KARIŞIK TİPTE İDRAR KAÇIRMA

Eğer hem sıkışma hem de stres tipi idrar kaçırmadan şikâyetçiyseniz doktorunuz size karışık tipte idrar kaçırma tanısı koyabilir.

İDRAR KAÇIRMA İLE NASIL BAŞ EDEBİLİRSİNİZ?

Stres tipi idrar kaçırmanız varsa daha çok ameliyat diyebilirim, bazı hastalar erken başlangıçlıysa ve yaşı gençse lazerle de tedavi olabiliyor. Lazerle ortalama 4-5 seansta ,ağrısız işlemle tedavi uygulanabiliyor. Çok yaşlı hastalarda ve gece ıslatmalarında tercih edilen bir yöntem değil…..Urge inkontinansta ise ilaçla tedavi daha ön plandadır. Yine erken başlangıçlıysa lazer tedavileri de uygulanabilmektedir.

Hastalar korkup ameliyat olmuyorlar. Ama bu durumu çekmek zorunda değilsiniz.Bu arada önemli bir konu da bu zor normal doğumlarda mesanenin ciddi sarkması da idrar boşaltamama veya idrar tutamama gibi durumlara sebebiyet verebilir.

İyi bir kadın doğum muayenesi ile hangi tip idrar kaçırma sorununuz olduğunu anlayabilir ona göre tedavi yaklaşımlarınız seçebilirsiniz.