Kadınlarda cinsel isteksizlik neden olur?

Yeterli cinsel uyarılmaya rağmen cinsellik yaşama isteğinin yetersiz olması ya da hiç olmaması durumuna “cinsel isteksizlik” denir. Toplumda kadınlar arasında görülme sıklığı oldukça fazla olan bu cinsel işlev bozukluğunun tedavisi mümkündür.

Haberin Devamı

Bu sorunu yaşayanların büyük bir kısmında sorun fiziksel değil, psikolojik sebeplerden kaynaklanır. Hasta öncelikle bir jinekolog hekim tarafından muayene edilmeli ve fiziksel bir sorun yaşamadığı tespit edilmelidir. Sonrasında ise sorunun psikolojik boyutu ele alınarak tedavisi bir cinsel terapist tarafından planlanmalıdır.

Cinsel isteğin yeterli düzeyde olmadığı kişi, cinsellikten uzak durma isteği ile partnerinden de uzaklaşabilir. Bu da beraberinde ilişki problemlerine ve erkekte de bazı cinsel işlev problemlerine (erken boşalma, sertleşme sorunu, isteksizlik, geç boşalma gibi) sebep olabilir. Bu yüzden sorun kronikleşmeden ve ilişki yıpranmadan destek alınmalıdır.

Kadınlarda cinsel isteksizlik neden olur

Haberin Devamı

CİNSEL İSTEKSİZLİĞİN NEDENLERİ NELERDİR?

CİNSEL BİLGİ EKSİKLİĞİ

Cinsellik doğuştan gelen bir dürtüdür ancak keşfi ve deneyimlenme süreci tamamen öğrenmeye dayalıdır. Toplumumuzda, özellikle kadınların doğru cinsel bilgileri alabilme fırsatları olmamaktadır. Kızlık zarına aşırı önem verilmesi, kız çocuklarının erken yaşlarda olumsuz ve yanlış cinsel hurafelerle korkutulmaları kadının cinselliğe karşı temel şemalarının negatif olmasında önemli rol oynar.Aynı zamanda erkeğin de kadın bedeni ve ruhu konusundaki bilgisizliği ve yanlış yaklaşımları kadınların olumsuz tutumlarında önemli rol oynamaktadır.

İlişki problemleri

Bir ilişkide kavganın, tartışmanın sıkça yaşanması kadın için de erkek için de yıpratıcıdır. Cinsel sorunlar ilişki problemlerine sebep olabildiği gibi ilişki problemleri de isteksizliğe sebep olabilmektedir. Çoğu durumda ise bu bir kısır döngüye girerek birbirini takip etmektedir.

 Kadınlarda cinsel isteksizlik neden olur 

ORGAZM OLAMAMA

Kadının cinsel ilişki sırasında zevk alması, rahatlaması ve boşalması tekrar ilişkiye girmek istemesi için çok önemli bir ön koşuldur. Seksten zevk almayan, acı duyan, sadece erkek partner için yapılması gereken bir görev ve iş olarak bunu yaşayan kadında cinsel isteksizliğin yaşanması kaçınılmazdır. Bu tıpkı karnınızın doymadığı bir sofraya oturmak istememek gibi doğaldır. Doğru bilgilendirme ve tekniklerle aşılabilecek bir problemdir.

Haberin Devamı

Kadınlarda cinsel isteksizlik neden olur

ÖFKE

Kadın daha çok duygularıyla hareket eden bir varlıktır. Öfke ise birçok duyguyu içinde barındıran bir ikincil duygudur. Kadın geçmişe, evlilik sürecinde olanlara, eşine, kayın validesine ya da eski partnerine öfkeli ise cinsel isteksizlik yaşayabilir. Kadının geçmişle ilgili ve an’a dair özellikle öfkeye sebep olan meseleleri halletmesi cinsel haz alması için önemlidir. Geçmişte yaşanmış olumsuz deneyimlerin izlerinin silinmesi için uzman desteği gerekir.

Kadın anatomisi ve psikolojisi erkeğinkinden çok farklıdır. Kadının istekli olması için hazza odaklanması gerekir. Bunun için de manevi tatmin yaşıyor olması şarttır. Güzel ve değerli olduğunu, sevildiğini duymak, beğenildiğini hissetmek kadının cinsel istek duyması için oldukça önemlidir. Cinsel isteksizlik pek çok bileşeni olan bir durumdur. Eğer 6 aydan uzun sürüyor ve çift problemlerine neden oluyorsa mutlaka destek alınması gerekir.

Yazarın Tüm Yazıları