Kadınlarda burun estetiği tasarımı

Burun estetiği tasarımında dikkat edilmesi gereken ilk nokta kişinin cinsiyetidir. Kadın ile erkeğin burun tasarımı farklı olur. Burun tasarımı kişilerin yüz yapısına göre farklı şekillerde çözümlenerek burun estetiği yapılması gerekir.

Haberin Devamı

Her yüzün ideal burun şekli birbirinden farklıdır. Yüz şekli, yuvarlak, kare, oval, üçgen, dikdörtgen vs. yüzün şekli ne olursa olsun burun; yüz yatay olarak 3 eşit parçaya bölündüğünde 1/3’lük kısmı, dikey olarak 5 eşit parçaya bölündüğünde 1/5’lik kısmı, profilden 3 eşit parçaya bölündüğünde ise 1/3’lük kısmına denk gelecek şekilde tasarlanmalıdır. Bu oran dikey ve yatay bölünmelerin her ikisinde de diğer bölümlerle eşit oranda olmalıdır. Yani burun bölgesi gözün kapladığı alandan daha geniş olmamalıdır. Bu hesaplama göz önünde bulundurulduğunda yuvarlak bir yüze küçük ve ince burun yapılması oranların bozulmasına neden olur ve estetik bir görünüm oluşturmaz.

TASARIM DOĞAL BURUN ŞEKLİYLE UYUMLU OLMALI

Yüzün karakteristik özelliğini kaybetmemesi için buruna verilecek yeni şeklin yüzün genel özellikleriyle çok uyumlu olması gerekir. Yeni burun tasarımı yüzün kemik yapısıyla bir bütün olarak tasarlanır, örneğin yüzdeki dikey değişiklikler yüzün uzun ya da kısa görünmesine sebep olabilir. Burun bölgesinin kapladığı orta kısmın uzun olması yüzün de uzun görünmesine yol açar. Burun, elmacık kemiklerle, kaşla, alınla ve çene ucu yapısıyla uyum içerisinde olmalıdır. Üstten, alttan, çapraz açıdan, gülerken ve konuşurken dahi burun şeklinin görünümü göz önüne alınıp tasarlanması gerekir. Yani burun estetik tasarımı ayrıntılarda gizlidir. Doğru tasarlanmış ve opere edilmiş burun estetiğinde, burun ön planda çıkmamalıdır. Gözler ve dudaklar ön planda olmalı ve daha anlamlı, güzel, etkili ve dengeli bir yüz ifadesi oluşmalıdır.

Haberin Devamı

Kadınlarda burun estetiğinde, burun delikleri yandan bakıldığında simetrik ve eşit birer elips şeklinde olması gerekirken, önden bakıldığında giriş deliklerinin kısmen görünmesi gerekir. Kadında burun şekli ve tasarımına karar verilirken düz veya çok hafif kavisli burun sırtı, burun ucunun burun sırtından 1-2 mm yüksekte olması ve burun dudak açısının yaklaşık 100 derece civarında olması tercih edilir.

3D BURUN TASARIMI VE HOLOGRAM GÖRÜNTÜLEME TEKNİKLERİ

Günümüzde 3D simülasyon cihazları ve hologram görüntüleme sayesinde daha ameliyattan önce operasyon sonrasında nasıl bir buruna sahip olunacağını görmek mümkün hale geldi. Hastalar ne istediklerini görüntüler üzerinden daha net bir şekilde ifade edebilir, cerrahlar operasyonun detaylarını ve buruna yapılacak işlemleri hastaya daha anlaşılır bir şekilde anlatabiliyoruz. İstenirse uygulanacak yeni burun şekli 3D Mask tekniğiyle basılı hale getirilerek hastaya verilir. Böylece hasta burnunu her açıdan görülebilir, nasıl bir burunsa sahip olmak istediğini her açıdan görerek daha az riskli bir ameliyat geçirebilir.

Haberin Devamı

Kaynak: Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Güncel Öztürk

Yazarın Tüm Yazıları