Kadınlar için bitki çayı rehberi 1: Rezene

Maydanozgiller ailesinden gelen rezene, eski çağlardan beri şifa bulmak için kullanılmıştır. Ülkemizde de bulunan ve anneannelerimiz tarafından oldukça sık tüketilen bu bitkinin kadınlar için de oldukça fazla yararı bulunur.

Haberin Devamı

Her tıbbi bitki tüketiminde olduğu gibi rezene içmeden önce de mutlaka bir uzmana danışmalısınız. Bitkilerin bazı etkileri hastalıklarımıza ve kullandığımız diğer ilaçlara bağlı olarak yan etkilere yol açabilir. Özellikle bu yüzden günde bir çay bardağından fazla tüketilmemelidir.

AĞRI KESİCİ ETKİSİ BULUNUYOR

Rezene; kasılmalar üzerine olan etkisi nedeni ile gaz sancılarında ve yine benzer şekilde adet sancılarında kullanılır. Ilık olarak, mümkünse tohumu demleme şeklinde tüketilmelidir. Eş zamanlı olarak bol su tüketimi de önerilir.

Ayrıca tüm ağrılarda da ağrı kesici etkinliğinden faydalanılır. Ancak ağrılı dönemlerde, ağrı kesici tüketiminiz varsa en az 3 saat sonra rezene çayı tüketin. Adet sancılarında da kullanılan bu bitki bazı jinekolojik hastalıklarda önerilmez. Özellikle östrojen benzeri etkisi ile endometriozis (çikolata kisti hastalığı) olan kadınlar rezene tüketiminde dikkatli olmalıdır.

Haberin Devamı

Kadınlar için bitki çayı rehberi 1: Rezene

GÖZ KURULUĞU VE ENFEKSİYONLARDA ETKİLİ

Vücudunuzda herhangi bir östrojene bağlı hastalık varsa kullanmamalısınız. Benzer şekilde kan sulandırıcı ilaç kullanan veya pıhtılaşma sorunu olan hastalarda kan sulandırıcı etkisi nedeni ile kullanılması önerilmez. Göz kuruluğu ve tekrarlayan göz enfeksiyonlarında çayı soğutularak göze pansuman şeklinde uygulanması rahatlatıcı etki göstermektedir. Eş zamanlı ilaç kullanımı varsa mutlaka hekime danışılmalıdır. Aynı şekilde ağız ve boğaz enfeksiyonlarında, çay ılık olarak gargara yapıldığında enfeksiyonların iyileşmesini hızlandırır.

KİLO VERMEYE YARDIMCI

Mide asidinin dengelenmesine yardımcı olur; reflü ve gastrit şikayetlerini azaltır. Aynı zamanda tokluk hissi verdiği için kilo vermeye de yardımcı olur. Bağırsak sağlığımız için de faydalı olup, sürekli kabızlık şikayeti olan hastalarda günde bir çay bardağı tüketimi önerilir.

GERGİNLİĞİ AZALTIYOR

Yatmadan önce içilecek olan rezene çayı rahat uyumayı sağlar. Adet öncesi dönemde kullanıldığında hem bu dönem görülen gerginlik şikayetlerinin hem de daha önce bahsettiğimiz gibi ağrıların azalmasını sağlar.

Haberin Devamı

Rezene çayı gibi diğer bitkisel çay tüketimlerini günlük çay, kahve tüketimimiz yerine yavaş yavaş almalı, gün içinde aşırı kafein alımından kaçınırken bu sayede adrenal yorgunluk semptomlarından korunmuş oluruz ve fazla kafeinin yan etkilerini hayatımızdan çıkararak daha sakin bir dönem geçirebiliriz.

İleriki yazılarımda tüketmenizi önereceğim bitkisel çayları tüm ayrıntıları ile anlatmaya devam edeceğim.

Yazarın Tüm Yazıları