Burcu Kardaş Arslan
Burcu Kardaş Arslan
Burcu Kardaş Arslan

Kadınlar genital estetiğe neden ihtiyaç duyarlar?

En çok iç dudak operasyonu yaptırılıyor.

Haberin Devamı

KADINLAR GENİTAL ESTETİĞE NEDEN İHTİYAÇ DUYARLAR?

Kadınlar genital estetiğe neden ihtiyaç duyarlar

Kadınların yüz ve vücudunda istediği genç görünümü, genital bölgenin görünümünü için de istedikleri ve erkeklerden daha bilinçli oldukları bilinmektedir. Buna karşın genital bölge ülkemizde halen tabu olduğu için hastalar, çevrelerine veya doktora danışmakta halen güçlük çekmektedirler. Ancak, kadın genital kozmetik operasyonları artık dışlanamayacak bir gerçek olarak karşımızda durmaktadır ve bu işlemleri yaptırmak isteyenlerin bilgilendirilmeleri gerekmektedir.


HANGİ DURUMLARDA GENİTAL ESTETİK GEREKEBİLİR?

Kadınlar genital estetiğe neden ihtiyaç duyarlar

Dış genital organların estetik olmayan görüntüleri doğuştan asimetrik gelişim süreçlerine, deformasyonlara yol açan hastalıklara, yaşlanmaya, gebeliklere hatta bu anatomik alanda yapılan ameliyatlara bağlı gelişebilmektedir. Vücudumuzun ve derimizin yaşlanma sürecinden genital alan ve vajen de etkilenmektedir. Özellikle gebelik, doğum gibi süreçler (sezaryende bile) dış genital organları, vajinanın destek dokularını, bağlarını ve kas dokusunu etkilemektedir. 30 yaş sonrasında bunlar daha sık gözlenmektedir. Yaşlanma ve özellikle menopoz ile hormonsal desteğin azalması bu şikâyetlerin iyice belirgin hale gelmesine neden olmaktadır.

Bazen doğum ya da gebelik olmaksızın kronik öksürük (sigara kullanımı) ve kabızlıklar ile karın içi basınç artışı olan durumlarda destek dokuları zayıfladığı için benzer durumlar ortaya çıkmaktadır. Bunların dışında sigara kullanımı, cinsel birlikteliklerde partnerin anatomisi, ırksal faktörler (beyaz ırkta daha kolay gelişmekte) vb. bu durumu etkilemektedir.


EN SIK İÇ DUDAK OPERASYONUNA İHTİYAÇ DUYULUYOR

Kadınlar genital estetiğe neden ihtiyaç duyarlar

Dış dudakların çevrelediği ince yaprak şeklindeki doku iç dudaktır (labia minör). İç dudaklar üstte klitoris bölgesinin üstünde birleşirler, altta ise vajinayı sararak birleşirler. En sık yapılan genital bölge operasyonu iç dudaklara yöneliktir. İç dudaklar normalde dış dudakların içinde konumlanır. İç dudaklarla ilgili en fazla şikâyet estetik görüntüden olmaktadır. Sonrasında hijyen eksikliğine bağlı koku ve medikal tedaviye rağmen giderilemeyen akıntı, dar giysilerde sıkışarak ağrı - acı vermesi gibi rahatsızlıklar gelmektedir.


İÇ DUDAK ESTETİĞİ NASIL YAPILIR?

Kadınlar genital estetiğe neden ihtiyaç duyarlar

İç dudak estetiğinde amaç boyut küçültmek ve iç dudakları dış dudakların içine almaktır. Temel olarak iki ameliyat tekniği vardır. Bunlardan bir tanesinde iç dudakların serbest kısımları alınmakta, diğerinde ise pasta dilimi şeklinde parça çıkarılmaktadır.


AMELİYAT SONRASI AĞRILI BİR SÜREÇ MİDİR?

Kadınlar genital estetiğe neden ihtiyaç duyarlar

Tahmin edilenin aksine ameliyat sonrası ağrılı değildir. Özellikle bölgeye kolayca uygulanan jel buz ile ödem ve kanama minimale indirilir.


KLİTORİS AMELİYATINDAN SONRA HİSSİZLİK YAŞANIR MI?

Kadınlar genital estetiğe neden ihtiyaç duyarlar

Aynı ameliyatta hastanın klitorisi büyük ise küçültülür, sarkmış ise yukarı askılanır. Çoğu hasta, klitoris müdahalesinden sonra hissizlik oluşacağından korktukları için kaçınsa da usulüne uygun yapılan ameliyatlarda risk oldukça azalır.


VAJİNA GENİŞLEMESİNİN DE ÇÖZÜMÜ VAR

Kadınlar genital estetiğe neden ihtiyaç duyarlar

İç dudakların çevrelediği vajina yine sıklıkla müdahale edilen bir bölgedir. Hastaların hemen tümü doğum yapmış olan hastalardır ve vajinalarının genişlemesinden kaynaklanan cinsel haz eksikliğinden/ yokluğundan şikâyet etmektedirler. Normalde vajina genişliği kapalı halde iki parmak genişliğindedir. Ancak kişinin vajinası iki parmaktan daha geniş ise ameliyat olması gerekir gibi bir anlam çıkarılmamalıdır. Vajinanın şikâyete konu olması tümüyle kişiye bağlıdır.


GENİTAL ESTETİK AMELİYATLARI NE KADAR SÜRER?

Kadınlar genital estetiğe neden ihtiyaç duyarlar

Doktorunuzun tavsiyesine uyduğunuz müddetçe genital estetik ameliyatların tümü 20 dk-1 saat arasında süren, sakinleştirici ile yapılabilen, 1-2 gün dinlenme gerektirebilecek, genelde rahat atlatılabilecek ameliyatlardır. Hasta küvete girmemek kaydıyla aynı gün bile duş alabilir.


AMELİYATTAN SONRA CİNSEL PERHİZ UYGULANIR MI?

Kadınlar genital estetiğe neden ihtiyaç duyarlar

Kendi eriyen dikişle onarılırlar ve bu dikişlerde genelde 1 hafta-10 gün içinde düşer. Hastaya labiaplasti ve vajinoplasti sonrası 3-4 hafta cinsel perhiz verilmektedir. Kanama az miktarda da olsa aralıklarla 1 hafta sürebilir. Hastanın bu süre içinde reçete edilen ilaçları kullanması yeterlidir.