Tufan Cansever
Tufan Cansever
Tufan Cansever

Kadınlar dikkat! Kemik sinsi sinsi erir!

Osteoporoz, halk arasındaki tabiriyle “kemik erimesi”, özellikle menopoz dönemindeki kadınların çok dikkat etmesi gereken bir konu. Neden mi?

Haberin Devamı

  • Osteoporoz "sessiz" bir hastalık olduğu için, herhangi bir kırık oluşana kadar genellikle bir belirtisi olmaz.
  • Genel kural: Ani başlangıçlı sırt ağrısı olan 50 yaşın üzerindeki herhangi bir kişi şüphe duymalı. Özellikle menopozda ve/veya 45 yaş üstü kadınlar hemen bir hekime danışmalı
  • Yerden ağır bir şey kaldırırken, omurgada bükülme hareketi olduğunda veya hafif bir düşmede bile kırıklar oluşabilir
  • Osteoporozun sinsi sinsi ilerlediği dönemlerde bu kırıklar basit bir hapşırma, öksürme veya yatağa kendini hızlı bırakma sırasında bile oluşabilir
  • Ağrı genelde aniden ve şiddetli olarak başlar ve 4-6 hafta boyunca sürer. Sonrasında kronik ağrı şeklinde çok şiddetli olmasa da rahatsız edecek şekilde devam eder
  • Kademeli olarak küçük çatlaklar şeklinde oluşan kırıklarda hafif bir ağrı olur ve şiddeti çok fazla olmaz. Bazı hastaların kırıkları tesadüfen saptanır ve hiç ağrıdan şikayet etmezler. Bu tür hastalarda bazen de omurgadaki şekil bozukluğu araştırılırken kırık tespit edilir
  • Tedaviye başlamadan önce omurga kırığının sebebini doğru tespit etmek, tedavinin kalıcılığı açısından çok önemlidir. Bu kırıkların altında en sık osteoporoz yatsa da; omurgadaki tümörler, travma ve enfeksiyon da kırığa sebep olabilir.

“BİRAZ BELİM AĞRIYOR” DEYİP GEÇMEYİN...

Omurga kırıkları; fiziksel fonksiyon kaybı, şekil bozukluğu ve sosyal izolasyona sebep oldukları gibi %15 hastada da ölüme sebebiyet verebilir.

Omurgasında kırık oluşan bir hastada başka bir omurunun kırılma riski hiç kırığı olmayan kişilere göre 5 kat fazla ve 1 yıl içinde yeni bir kırık gelişme olasılığı da %20. Bu hiç de yabana atılacak bir oran değil.

Osteoporoza bağlı omurga kırıkları genelde yaşlılarda görüldüğü için, kronik ağrıları olması nedeniyle yeni ağrıları pek önemsenmez ve atlanır. Yapılan araştırmalar bu kırıkların ancak 1/3’ünün tespit edilebildiğini gösteriyor. Bu kırıkların tespitinde MR olmazsa olmaz.

“BENİM BAŞIMA GELDİ” DİYENLER İÇİN:

Bu kırıklarda kırılmış olan omurun içi kemik çimento doldurularak sağlamlaştırılıyor.

İşlem ciltte iki yanlı yarımşar santimetrelik kesiler kullanılarak omurun içine kanüllerin yerleştirilmesi ile yapılıyor.

Çimento ısı ile aktive olduğundan omur içindeki sinir uçlarını yakarak ağrının da çok hızlı bir şekilde geçmesini sağlıyor.

Bu işlemlerin tıp dilindeki isimleri vertebroplasti (omurun içine sadece çimento doldurulması) ve kifoplasti (omurun şeklinin düzeltilmesinin ardından içine çimento doldurulması)

Eğer omurumuz parçalanmış ve omuriliğimize baskı yapıyorsa, o zaman açık ameliyatla kırık olan omurun üzerindeki yük alınmak amacıyla kırığın üstündeki ve altındaki omurlara vida ve rodlar yerleştirerek üzerindeki baskı alınıyor. Hareketsiz bırakılan omur 6-10 hafta içinde iyileşiyor.

“DAHA GENCİM” DEMEYİN! OSTEOPOROZ RİSKİNİ EN AZA İNDİRMEK İÇİN:

  •  Doğru beslenin.
  •  Yeterli miktarda güneş ışığı ve takviyelerle D Vitamini depolayın.
  •  Ailede bir osteoporoz öyküsü varsa, rutin kontrolleri aksatmayın.