Kadınlar da erken boşalma problemi yaşıyor!

Türkiye’de pek çok çift cinsel yaşamlarından yeteri kadar memnun olamadıklarını ve sorun yaşadıklarını dile getiriyor. Ülkemizde her 10 erkekten 7’sinin hayatının bir döneminde yaşadığı ve en sık karşılaşılan cinsel sorunların başında gelen erken boşalma sorununu siz de sadece erkekler yaşıyor sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Psikoterapist Dr. Cem Keçe, kadınlarda erken boşalma ile ilgili bilinmeyenleri anlatıyor.

Haberin Devamı


ERKEN BOŞALMA SADECE ERKEKLERİN SORUNU DEĞİL

Kadınlar da erken boşalma problemi yaşıyor

Çiftlerin en çok karşılaştıkları cinsel sorunların başında boşalma ve orgazm bozuklukları geliyor. Kadınlar geç boşalma veya orgazm olamamadan daha çok şikayetçi olurken, erken boşalmadan çok şikayetçi görünmüyor. Oysa geleneksel olarak erkeklerin sorunu olduğu bilinirken erken boşalma sadece erkeklerin sorunu değil, bu konuda kadınlar da azımsanmayacak bir şekilde mağdur olabiliyor.


KADINLARDA ERKEN BOŞALMANIN TANI KRİTERLERİ NELER?

Kadınlar da erken boşalma problemi yaşıyor

Kadınlar için “dert” değil “avantaj” olarak bilinen erken boşalma, zevk alma kalitesini ve orgazm olmayı olumsuz etkilemesine rağmen, çoğu zaman bir problem olarak algılanmıyor. Her cinsel etkinlikte ya da neredeyse her cinsel yakınlaşmada aşağıdaki belirtilerin varlığında kadınlarda erken boşalma tanısı konulabiliyor:


Kadınlar da erken boşalma problemi yaşıyor

  1. Eşli cinsel etkinlik sırasında, sürekli ya da yineleyici olarak, boşalmanın çoğu zaman penis vajinaya girdikten yaklaşık bir dakika içinde, kadının isteğinden önce, belirgin bir şekilde erken ve hızlı olması, nadiren önsevişme döneminde yaşanması. (Not: Kadında erken boşalma tanısı, penis-vajina birlikteliğini kapsamayan mastürbasyon gibi cinsel etkinliklerde bulunan kişilere de konabilirse de, bu tür etkinlikler için özgül süre ölçütü belirlenmemiştir.)
  2. Boşalma kasılmalarının, bedensel ve ruhsal duyumlarının çok düşük yoğunlukta olması.
  3. Belirgin orgazm seyrekliği ya da yokluğu.
  4. Erken boşalmanın en az, yaklaşık altı aydır sürmesi ve her cinsel etkinlikte ya da neredeyse her cinsel etkinlikte (yaklaşık % 75-100'ünde) olması.
  5. Erken boşalmanın kadında ruhsal açıdan belirgin bir sıkıntıya neden olması.
  6. Erken boşalmanın partner ilişkisinde çatışmaya ve uzaklaşmaya neden olması.
  7. Kadında erken boşalmanın cinsel kökenli olmayan bir ruhsal bozukluktan ya da eşin kaba güç kullanması gibi ağır bir ilişki bozukluğundan ya da gerginlik yaratıcı önemli başka etkenlerden kaynaklanmaması ve bir maddeye veya ilaca ya da başka bir sağlık durumuna bağlı meydana gelmemesi.

KADINLARDA ERKEN BOŞALMA TİPLERİ NELERDİR?

Kadınlar da erken boşalma problemi yaşıyor

  1. Erken boşalma kadında cinsel açıdan etkin olduğundan beri varsa:
  2. Yaşam boyu (primer), oldukça olağan bir cinsel işlevsellik evresinden sonra başlamışsa
  3. Edinsel (sekonder), belirli tür uyarımlar, durumlar ya da eşlerle sınırlı değilse
  4. Yaygın (total), yalnızca belirli tür uyarımlar, durumlar ya da eşlerle ortaya çıkıyorsa
  5. Erken boşalmanın belirtileri az sıkıntı doğuruyorsa ve penis vajinaya girdikten sonra 30 saniye-bir dakika içinde boşalma oluyorsa
  6. Ağır olmayan, orta düzeyde bir sıkıntı doğuruyorsa ve penis vajinaya girdikten sonra 15-30 saniye içinde boşalma oluyorsa
  7. Orta derecede, çok sıkıntı doğuruyorsa ve cinsel etkinlikten önce, cinsel etkinliğin başında ya da vajinaya girdikten sonra 15 saniye içinde boşalma oluyorsa
  8. Ağır derecede erken boşalmadan bahsedilebiliyor.

KADINLARDA ERKEN BOŞALMA NEDEN OLUYOR?

Kadınlar da erken boşalma problemi yaşıyor

Kadınlarda erken boşalmaya, cinselliğe abartılı önem verilmesi, uygusuz ortamlarda ayıp, yasak ve günah duygularıyla seks yapılması, yakalanma ve duyulma korkusu, cinsellikle ilgili aileden öğrenilen olumsuz düşünceler ve katı ahlaki öğretiler, cinsel bilgisizlik ve tecrübesizlik neden oluyor.


KADININ ERKEN BOŞALMA YAŞAMASI BİR PROBLEM Mİ?

Cinsel uyarıların devam ettirildiği sürece kadınların birden fazla boşalma yaşayabileceği ve cinsel aktivitenin başarılı bir şekilde sonuçlanabilmesi için kadının erkek partnerden daha önce boşalması gerektiği düşünceleri ışığında, çoğu zaman kadınlarda erken boşalma bir problem olarak görülmüyor. Ülkemizde geç boşalma veya boşalamama sorunuyla karşı karşıya kalan kadınların oranı %60’ın üstündeyken, erken boşalma problemi yaklaşık olarak %20 oranında görülüyor.


KADINLARDA ERKEN BOŞALMA DÖNGÜSÜ

Kadınlar da erken boşalma problemi yaşıyor

Cinsel ilişkinin evreleri; uyarılma evresi, plato evresi, boşalma ve orgazm evresi ve çözülme evresi olarak biliniyor.

Plato evresinin hiç olmaması veya gereğinden çok kısa olması (bir dakika ve altı) ve genital organlara giden kan miktarının hızlı artış göstermesi erken boşalmaya neden oluyor. Yani uyarılma evresinde oluşan ruhsal ve bedensel hisler beyni sürekli ve yoğun bir şekilde fazlasıyla uyarıyor ve kadın bu uyaranlara eş zamanlı yanıt veremiyor. Bunun sonucunda ise kadın boşalmayı yönetme kontrolünü kaybediyor ve bedenini cinsel eylem ritmine uygun bir şekilde gevşeterek ya da kasmayarak boşalma zamanını ayarlayamıyor.


KADINLAR BİRDEN FAZLA BOŞALABİLİYOR...

Kadınlar da erken boşalma problemi yaşıyor

Kadınlar erkeklerden farklı olarak arka arkaya pek çok kez boşalabiliyor yani kadınlar "multiorgasmik" olabiliyor. Bir cinsel ilişkide erkek boşaldıktan sonra ortalama 30 dakika kadar dinlenme gereksinimi duyabiliyorken, kadın buna ihtiyaç duymuyor ve aynı ilişkide birden çok boşalmayı tecrübe edebiliyor.

Uyarılma evresinde, vajinanın girişinde bulunan salgı bezlerinin vajina girişinde ıslanmaya neden olması cinsel eylemi kolaylaştırıyor ve kadının zevk almasına yardımcı oluyor. Boşalma sonunda klitoris ve uyarılara açık diğer bölgeler bir hayli hassaslaşıyor ve vajinal salgılar çözülme evresiyle birlikte azalıyor. Kadının cinsel aktiviteye acısız ve ıslak bir şekilde devam edebilmesi ve art arda boşalma yaşayabilmesi için cinsel uyarıların yeniden ve hafif bir şekilde devam etmesi gerekiyor.

Bu sistemin aksine, kadın erken boşaldığı cinsel ilişkiden zihinsel olarak koptuğunda, konsantrasyonunu yitirdiğinde, cinsel evreler arasındaki geçiş normalden daha hızlı bir şekilde gerçekleştiğinde, vajinada meydana gelen ıslanma azalıyor ve klitoris hassasiyeti cinsel eylemi zorlaştırabiliyor, kadının acı çekmesine ve cinsel isteksizliğe neden olabiliyor.


ERKEN BOŞALAN KADINLAR NE YAŞIYOR?

Kadınlar da erken boşalma problemi yaşıyor

Henüz bir cinsel ilişki yaşanmadan, ön sevişme aşamasında yaşanan erken bir boşalmada, kadınlar çoğu zaman cinsel ilişkiye devam etmek istemiyorlar, partnerlerinin ilişkiye devam etmesinden rahatsız olabiliyorlar ve sıkılabiliyorlar. Ayrıca cinsel ilişki sonrası kendilerini huzursuz, yeterince rahatlayamamış ve gergin hissedebiliyorlar. Çünkü pelvik organlarda toplanan kan rahatsızlık yaratabiliyor, kadınlarda bel ve sırt ağrıları görülebiliyor.


Kadınlar da erken boşalma problemi yaşıyor

Çift problemi olarak görülen kadınlarda erken boşalma problemi ayrıca, önemli psikolojik problemleri de beraberinde getirebiliyor. Boşalma kontrolünün kaybedilmesi nedeniyle meydana gelen erken boşalma probleminde, her ne kadar boşalma zevk alınarak sonuçlanan bir eylem olarak algılansa da, ön sevişme sırasında boşalma yaşanması ya da cinsel aktivitenin çok hızlı bir şekilde bitmesi, kişinin psikolojik çöküntü yaşamasına, kendini yetersiz hissetmesine neden olabiliyor ve cinsel aktiviteye devam etmesini engelleyebiliyor. Dolayısıyla kadınlarda erken boşalma probleminin çözülebilmesi için mutlaka bir cinsel terapistten cinsel terapi yardımı alınması gerekiyor. Çünkü erken boşalmayı takıntı haline getiren kadınlarda zamanla öfke, hırçınlık, mutsuzluk, çökkünlük, cinsel soğukluk görülebiliyor. Zamanla partner ilişkilerinde çatışma yaşanabiliyor, aldatma ve erkek partnerde erken boşalma veya cinsellikten soğuma gibi cinsel sorunların ortaya çıkabiliyor.


KADINLARDA ERKEN BOŞALMAYLA BAŞ ETME YOLLARI…

Kadınlar da erken boşalma problemi yaşıyor

Kadınlarda erken boşalma, hem cinsel uyum hem de bireysel zevkler açısından önemli bir problem... Bu nedenle, kadınlarda meydana gelen erken boşalma sorununun tedavi edilebilmesi için ilk olarak, erken boşalmanın tedavi edilmesi gereken bir problem olduğunun idrak edilmesi gerekiyor ve uzman bir cinsel terapistten doğru cinsel bilgilendirme alınması önem taşıyor. Çünkü tüm cinsel işlev bozukluklarında olduğu gibi erken boşalmada da cinsel bilgi eksikliğine rastlanıyor.

Dolayısıyla, olması gerektiği gibi bir cinsel hayata sahip olunabilmesi için; çiftin bedenlerini ve birbirlerini iyi tanımaları, cinsel birleşme esnasında iyi bir uyum göstermeleri, haz alacakları hassas bölgeleri keşfetmeleri, cinsel pozisyonları tanımaları, partneriyle yaşayacakları fiziksel ve duygusal temasları kendi lehlerine nasıl çevirebileceklerini öğrenmeleri, cinsel geçiş evrelerini ve cinsel ritmi kontrol altında tutabilmeyi ve cinselliğe nasıl dahil olmaları gerektiklerini algılayabilmeleri gerekiyor.


ERKEN BOŞALMAYI PSAS İLE KARIŞTIRMAMAK GEREKİYOR...

Kadınlar da erken boşalma problemi yaşıyor

Dünyada ilk kez 2001'de Hollanda’lı bir Doktor Marcel Waldinger tarafından tanımlanmış olan PSAS sendromu kesinlikle bir boşalma ve orgazm hali değil... Ortamda cinsel bir uyarılma, cinsel bir yönelim veya seks yapma isteği yokken, kendiliğinden ve istenmeyen bir uyarılma sonucu başta vajina olmak üzere genital bölgelerde yaşanan, karıncalanma, hızlı hızlı atma veya yoğun heyecanlanma şeklinde tarif edilebilen boşalma hissine PSAS (Persistent Sexual Arousal Syndrome) yani Sürekli Cinsel Uyarılma Sendromu adı veriliyor.


Bilinenin aksine büyük bir ıstırap çeken PSAS mağdurları, herkesin imrendiği veya hayal ettiği bir boşalma veya orgazm yaşayamıyorlar. Gerçekleşmemiş boşalmanın veya orgazmın hissedilmesi gibi bir duygu veren bu hastalıkta klitoris veya vajinada hissedilen yalancı boşalma hali oluyor. Yanlışlıkla bu kadınlara nemfoman (doyumsuzluğa varan aşırı seks düşkünlüğü) tanısı konulabiliyor. PSAS sendromunun 6 ortak özelliği var.

Bunlar:

  1. Cinsel uyarılmadaki fizyolojik yanıtlar saatler ya da günlerce sürebiliyor ve kendiliğinden kaybolmuyor
  2. Fizyolojik uyarılma klasik boşalmayla son bulmuyor ve saatlerce, günlerce çoklu yalancı boşalmalar yaşanabiliyor,
  3. Bunlar bir cinsel arzu ya da uyarılma duygusuyla yaşanmıyor,
  4. Sadece cinsel aktivitelerde değil, cinsel uyaran olmadığında ya da hiç uyaran olmadığında da ortaya çıkabiliyor,
  5. Bu hisler istenmedik, arzu edilmedik bir şekilde yaşanabiliyor,
  6. Arka planda işleyen suçluluk, cezalandırılma gibi bilinçdışı duygular yer alabiliyor

Yazarın Tüm Yazıları