GeriSağlık Kadın erkek ilişkilerinde ağız ve diş sağlığı önemi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kadın erkek ilişkilerinde ağız ve diş sağlığı önemi

Kadın erkek ilişkilerinde ağız ve diş sağlığı önemi

Güzel bir gülümsemeye sahip olmak sizin elinizde!

Diş Protezi Uzmanı ve Diş Hekimi Melih Şengül, kadın erkek ilişkilerinde ağız ve diş sağlığının önemi ile ilgili çarpıcı bilgiler paylaştı.

Bir dişi ve bir erkek...

Yaratıldıkları an itibari ile birbirinin farkında olmuş iki ayrı cins. Her canlı soyunu sürdürebilmek adına, karşı cinsi cezbetmek için kendine göre çeşitli yöntemler geliştirmiştir. Tavuskuşunun muhteşem kuyruğundan ağustos böceğinin büyüleyici şarkısına kadar her birinin kendine göre muazzam bir kendini beğendirme tarzı vardır. Görüntüleriyle, kendine has sesleriyle veya etrafa bıraktıkları kokuyla amaçlarını karşı cinse belli ederler. Bütün bu çabanın temel amacı karşı cinse kendisinin sağlıklı ve eşleşmeye hazır bir birey olduğunu kanıtlamaktır.

Hayvanlar alemini bir kenara bırakacak olursak, biz insanlar için de durum hiç farklı sayılmaz. Hiç, yüzünü sadece televizyonda gördüğünüz güzel sesli bir şarkıcıyı arzulamadınız mı? Ya da kalabalıklar içindeyken burnunuza çalınan güzel bir kokunun sahibini gözleriniz aramadı mı? Hatta ilk aşkınızın kendine özgü kokusu burnunuzda değil mi? O halde basit bir koku, anlık bir görüntü ya da kulağımıza çalınan bir sesle olumlu ya da olumsuz şekilde etkiliyor ve etkileniyoruz...

Neler yapıyoruz karşı cinsi etkileyebilmek için veya nasıl etkiliyor karşı cins bizi? Çekici olabilmek adına neler yapıyoruz insanlığın başlangıcından bu yana? Güzellik veya yakışıklılık için spor salonlarında, güzellik merkezlerinde ya da kuaförlerde ne kadar vakit geçiriyoruz? Yıllık kozmetik harcamalarımızın değeri ne kadar? Ne yaparsak yapalım temelde gülümsemek değil mi aramızdaki etkileşimi başlatan?

Birinden mi hoşlanıyorsunuz ona gülümseyin...

Yeterince güzel ve beyaz dişleriniz, sağlıklı diş etleriniz, ferah kokulu bir nefesiniz varsa ne ala... Ama yoksa güzelliğinize ya da kaslarınıza harcadığınız para ve zamanın ne önemi var? Nefesiniz kötü kokuyorsa kullandığınız pahalı parfümlerinizin, evdeki kokulu mumlarınızın veya mistik kokulu tütsülerinizin size ne faydası olabilir? Kabul edelim ki; hiç kimse dişleri kötü görünen, nefesi kokan biriyle öpüşmek istemez. Öpüşmek gibi cinselliğin temelini oluşturan bir eylem, karşılıklı unutulmaz güzel bir deneyim olabileceği gibi bir taraf için eziyete de dönüşebilir.

Öpüşmek…

Birbirine yaklaşmanın, dokunmanın en büyülü ve hassas yolu; en özel paylaşımların başlangıcıdır öpüşmek… Duyguların aktarılmasının yanısıra kimyasal bir bağlantıdır da çiftler için. Dolayısıyla sağlık ve hijyen açısından öpüşmek her zaman mutluluk getirmeyebilir. Öpüşürken ağız sıvılarının, beraberinde karşılıklı ağız floralarının karışması; ağız içi enfeksiyonlarının bulaşmasına yol açabileceği gibi çeşitli sistemik hastalıkların aktarımına da neden olabilmektedir. Böyle tatsız sürprizlerle karşılaşmamak ve öpüşmekten keyif alabilmek, en başta ideal bir ağız sağlığına sahip olmayı gerektirir.

Güzel ve temiz dişlerin ferah bir nefesin, kısacası hoş bir gülümsemenin ilk şartı sağlıklı dişetlerinizin olmasıdır. 6 aylık düzenli hekim kontrolüyle ve doğru kişisel ağız temizliğiyle bunu kolayca sağlayabilirsiniz. Diş çürükleri, kötü veya eski dolgular, kötü yapılmış kaplama ya da köprü protezleri sizi estetik açıdan zor durumda bırakabileceği gibi kötü ağız kokusuna da neden olabilirler. Kötü ağız kokusu genellikle ağız içerisindeki bir sorundan kaynaklansa da, iç organlarımızdaki bir hastalığın belirtisi de olabilir. Bu nedenle mutlaka kaynağı bulunup tedavi yolu aranmalıdır. Unutmayalım ki bu durum, sağlığımızı bir tarafa bıraksak dahi en önemli amaçlarımızdan biri olan cezbedici olma çabamıza büyük bir darbe vurabilir.

İnsanlar iletişim halindeyken birbirlerinin gözlerine baksalar da, sizi tanımaya çalışan ve merak eden birisi konuşurken ağzınıza bakacaktır. Bu davranış vücut dili açısından incelenirse; konuşurken ağzınıza bakan bir kimse eğer sizi dudak okuyarak anlamaya çalışmıyorsa, sizden etkilenmiş olma olasılığı yüksektir.

Nasıl güzel bir gülümsemeye sahip olabilirim?

Öncelikle sağlıklı dişetleri ve diş taşlarından arınmış yeterince beyaz ve temiz dişlerin düzenli diş hekimi kontrolü ve etkili bir ağız bakımıyla kolayca sağlanabildiğinden bahsetmiştik. Bunun dışında çapraşık bir diş yapısı mevcudiyeti, eksik dişlerin varlığı, ayrık dişler ve dişlerin yapısındaki şekilsel bozukluklar da sizin dış görünüşünüzü olumsuz yönde etkileyecek ve kendinize olan güveninizi azaltacaktır. Tüm bu problemlerin günümüz diş hekimliğinde kolayca tedavisi mümkün olup çeşitli tedavi seçenekleri sunulabilmektedir. Örneğin çapraşık ya da ayrık dişler ortodontik olarak tedavi edilebildiği gibi, beklentileriniz doğrultusunda protetik tedaviyle dişlerde kozmetik düzeltmeler yapılarak da giderilebilir. Günümüzde görsel problemlerin giderilmesi amacıyla, dişlerde fazla madde kaybı oluşturmadan hatta bazı durumlarda hiç dişlere dokunmadan diş mine yapısı tamamen korunarak; diş formları, boyları, renkleri, birbirlerine göre konumları düzeltilebilmektedir. Bu gibi sorunların mevcudiyetinde diş hekiminize başvurduğunuzda size en uygun tedavi alternatiflerini sunacaktır.

Diş sağlığınızı ve güzel gülüşünüzü kazanmanızın sonrasında bir ömür boyu etkileyici görüntünüzü devam ettirebilmek, rutin diş hekimi kontrolleriyle ve elinizi yıkamak gibi basit bir alışkanlık haline getirdiğiniz günlük ağız bakımıyla kolayca sağlanabilecektir.ülkemizde hala yılda her üç kişide bir diş fırcası tüketimi olduğunu, aile içinde ortak diş fırçası kullanımının yaygınlığını düşünürsek ağız sağlığı konusunda ne kadar geride olduğumuz ortadadır. Kozmetik ürünlerine yılda 2 milyar dolar harcıyorken diş ve diş etlerimize bu kadar özensiz davranıyor olmamız hatta çekici görünmek için hergün sarfettiğimiz onca zamana rağmen ağız bakımımıza 2 dakika ayıramıyor olmamız sizce de çelişkili değil mi?

Diş protezi uzmanı ve Diş hekimi Melih Şengül

Kadın erkek ilişkilerinde ağız ve diş sağlığı önemi

False