GeriSağlık Kabızlık Nedir? Kabızlığa ne iyi gelir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kabızlık Nedir? Kabızlığa ne iyi gelir?

Kabızlık Nedir? Kabızlığa ne iyi gelir?

Kilo verme süreci olsun veya olmasın herkesin mutlaka bir dönem yaşamış olduğu problem kabızlık… Kimi bu problemi artık kabullenip hayatının bir dönemi olarak kabul ediyor kimi ise çeşitli yerlerden bulduğu çay tarifleriyle bundan kurtulmaya çalışıyor. Konuyla ilgili önemli bilgiler veren Diyetisyen Ezgi Mısırlı, kabızlık problemiyle başa çıkmak için çözüm önerileri sundu.

Kabızlık problemini sürekli olarak yaşamak iki eksikliğin göstergesidir. Birinci eksiklik yeterli su alınmaması, ikinci eksiklik ise yetersiz alınan posadır. Ancak uygun şartlar sağlanıp halen bu problem giderilemiyorsa veya kabızlık problemi artarak devam ediyor ise mutlaka bir uzmandan destek alınmalıdır.

KABIZLIK NEDEN OLUR?

Kabızlık, son 10 yıldır en sık karşılaşılan sindirim problemlerinden biridir. Bunun nedeni olarak doğal beslenmenin yerini paketlenmiş ürünlerin almış olması ve buna bağlı olarak günlük posa alımının yeterli düzeye ulaşamaması gösterilebilir. Bunun yanı sıra; kabızlık diyabet, hipertiroidi gibi metabolik olayların bir göstergesi veya kolon kanserinin sonucu olarak ortaya çıkabilir. Kabızlık problemi kişinin bireysel yatkınlığı ile ilgili olabileceği gibi, bazı ilaçlar ve özellikle nörolojik hastalıklar sonucu olabilir.

Haftada iki veya daha az zorlanılarak tuvalete gitmekten bahsediliyor ise kabızlıktan söz edilebilir. Bu kişilerde beslenme alışkanlıkları, sıvı alımı, tuvalet alışkanlıkları ve fiziksel aktivite alışkanlıklarının gözden geçirilip düzenlenmesi önem taşımaktadır.

KABIZLIK NASIL GİDERİLEBİLİR?

Kabızlık tedavisinde öğün saatleri büyük önem taşımaktadır. Özellikle sabah kahvaltısının geç yapılması ve beraberindeki öğün saatlerinin gecikmesi bağırsak tembelliğini doğuran ana problemlerden biridir. Kahvaltı saatleri 7.00-9.00, öğle öğünü 12.00-14.00, akşam yemeği ise 18.00-20.00 arası bitmiş olmalıdır.

Her öğünde salata alımı doğrudan posa alımını arttıracağından, pozitif bir etki yaratır. Kahvaltı için örnek verecek olursak; domates-salatalık ve söğüş biber şeklinde seçebiliriz. Öğle ve akşam yemeği için en az 1 çorba kasesi kadar olacak şekilde salata seçimi de faydalı olacaktır.

Günde en az 10-12 bardak su içilmelidir. Yetersiz sıvı alımı en sık karşılaştığımız problemlerden biridir. Eğer sizde “Su içmeyi unutuyorum” diyenlerden iseniz şu formülü deneyebilirsiniz: Her ana ve ara öğünden önce 2 bardak su içerseniz toplam miktarı yakalamış olursunuz.

Lokmalarınızı iyice çiğneyerek yutmalısınız. Yavaş ve iyi çiğneme sağlıklı bir sindirim ve bağırsak sistemi sunmaktadır. Haftada en az 2-3 gün kuru baklagillerden oluşan yemekleri tüketmek (özellikle mercimek) posadan zengin beslenmeye birebir fayda sağlar. Mercimek dışında çeşitlilik açısından örnekleyecek olursak; kuru fasulye, nohut, börülce ve barbunya verilebilir.

Bir diğer önemli faktör ise meyvelerin diyette uygun kullanımıdır. Günde en az iki porsiyon meyve tüketimi içeriğinde barındırdığı posa sayesinde bağırsak tembelliğine fayda sağlamaktadır. Özellikle kabukları ile tüketimi önerilmektedir. Koyu çay ve kahve tüketimi özellikle bağırsak tembelliği olan kişilerde sınırlandırılmalıdır. Günlük asansör kullanımının yerini merdiven kullanımının alması, adım sayısının arttırılması ve yapılan yürüyüşlerin haftada en az 4 gün alışkanlığına çevrilmesi bu problemin giderilmesinde çok faydalı olacaktır.

False