Jinekomasti nedir, nasıl tedavi edilir?

Erkeklerde kadın şeklinde meme tipi olması durumuna ‘jinekomasti’ denir. Erkekler hayatlarının yeni doğan, ergenlik ve yaşlılık dönemlerinde östrojen hormonlarına fazlaca maruz kalırlar. Bu durum östrojen-testosteron dengesinin bozulmasına ve meme gelişiminin kadınsı bir görünüme kavuşmasına zemin hazırlar.

Haberin Devamı

Bu dönemlere ek olarak kullanılan bazı ilaçlar, hormonal hastalıklar, hipofiz tümörleri, tiroid bezi bozuklukları da hormonal bozukluğa neden olarak jinekomasti gelişmesine sebep olur. Eğer hastalık nedenli oluşan bir jinekomasti problemi varsa öncelikle hastalığın tedavi edilmesi gerekir. Hastalığın tedavisi sonrası yeterli bekleme süresi geçer ve hasta yeniden değerlendirilip yapılacak müdahaleye mevcut duruma göre karar verilir. Özellikle ergenlik dönemi sonrası oluşan jinekomasti durumunda ise ortalama 2 yıllık bir bekleme süresi vardır. Birçok hastada bu durum kendiliğinden düzelirken düzelme olmayan hastalarda cerrahi kaçınılmazdır.

Özellikle genç erkeklerde bu durumun kronikleşmesi psikolojik olarak hastaların ciddi problemler yaşamasına ve sosyal hayata katılımına engel olabilmekte yaşam kalitesinin düşmesine neden olmaktadır. Plastik cerrahlara başvuran hastalar özellikle yaz aylarında kıyafet giyerken utandıklarını, hatta deniz ve havuz aktivitelerine katılmaktan kaçındıklarını belirtirler.

Haberin Devamı

JİNEKOMASTİ SONRASINDA YAPILMASI GEREKENLER

Tüm bu problemlerin çözümü altta yatan nedenlerin tedavisi sonrasında ameliyat ile olmaktadır. Kişinin mevcut durumuna ve jinekomasti derecesine göre ameliyat tekniği değişmekle birlikte jinekomasti ameliyatı genel anestezi altında ortalama 1.5 saatte tamamlanmaktadır. Ameliyat kullanılan tekniğe ve hastanın meme dokusunun özelliklerine bağlı olarak tamamen izsiz şekilde gerçekleştirilebilir. İlerlemiş jinekomasti vakalarında ise doku çıkartılması gerekebileceğinden belli belirsiz bir iz kalabilme ihtimali vardır. Bu durumda belirleyici olan ise hastanın günlük aktiveleri ve alışkanlıklarıdır. Sigara kullanımı, protein ve vitaminden fakir beslenme, spor alışkanlığının olmaması ameliyat sonrasındaki süreci olumsuz etkileyebilmektedir. Ameliyat sonrası özel bir korse yardımıyla günlük hayata 3. günden itibaren dönülebilirken, korse kullanımının ortalama 6 hafta kullanımı sonrasında ağır fiziksel aktiviteler de dahil rutin hayata rahatlıkla dönmek mümkündür. Özellikle genç hastalarda cilt kalitesi daha iyi olduğu için sadece liposuction yapılarak bile kusursuz sonuçlar elde etmek ve kişiyi kolaylıkla bu dertten kurtarmak mümkündür.

Haberin Devamı

Siz de hayatınızı olumsuz etkileyen ve sosyal hayattan geri kalmanıza neden olan bu duruma sahipseniz çözüm için plastik cerrahınızdan randevu alabilirsiniz. 

Yazarın Tüm Yazıları