İyot eksikliği nasıl tedavi edilir?

İyot eksikliği nedir? İyot eksiliği hangi hastalıklara neden olur? İyot eksikliği bebeklerde zeka geriliğine yol açar mı? İyot eksiliğinin tedavisi nasıl yapılır?

Haberin Devamı

Belki de kimsenin dikkatini çekmeyen ama insan biyolojik yapısının temel ihtiyaçlarından birisidir iyot. İyot bilindiği gibi tiroid hormonunun üretimi için gerekli olmakla beraber diğer tüm hormonların üretiminden sorumludur. Bağışıklık sisteminin sağlıklı çalışması için iyota gereksinim vardır. İyot güçlü bir mikrop öldürücüdür. Kansere karşı kuvvetli etkiler oluşturur. İyot eksikliğinde neler olacağının bir listesini vereceğiz ama pratik olarak eksikliğinde neler olacağını da bilmemiz gerekir.

İyot eksikliğinde zeka geriliği, guatr, bebek ve çocuk ölümlerinde artış görülmektedir. İyot verilmesiyle önlenebilecek bu hastalıklar ciddi bir halk sağlığı sorunudur. Dünya sağlık örgütünün verilerine göre dünyada 1,5 milyar insan iyot eksikliğine bağlı rahatsızlıklardan müzdariptir.

Haberin Devamı

Yine dünya sağlık örgütü iyot eksikliğinin başlı başına dünyadaki en büyük önlenebilir zeka geriliği sebebi olduğunu Kabul etti.

İyot eksikliği nasıl tedavi edilir

İYOT VERMEKLE TEDAVİ EDİLEBİLECEK HASTALIKLAR:

- Dikkat eksikliği
- Meme hastalıkları
- Yorgunluk
- Guatr
- Hemoroid
- Baş ağrıları, migren
- Hipertansiyon
- Karaciğer hastalığı
- Böbrek hastalığı(nefrotik sendrom)
- Enfeksiyonlar
- Damar sertleşmesi(ateroskleroz)
- Yaygın ağrılar
- Yumurtalık hastalıkları
- Prostat rahatsızlıkları
- Kadın üreme organı enfeksiyonları gibi. Listeyi daha da uzatmak mümkündür.

İYOT VÜCUDUN NERESİNDE BULUNUR?

Hemen her hücremizde iyot bulunmaktadır. Daha ziyade salgı bezlerinde toplanır. Tükürük bezleri, beyin omurilik sıvısı, mide mukozası, memeler, yumurtalıklarda depolanır. İyot çocukların zihinsel gelişimi için olmazsa olmazlardandır. Ciddi iyot eksikliğinde zihinsel gerilik ve işitme kayıpları ortaya çıkar. Spontan düşükler, fiziki ve zihni gerişim gerilikleri hep iyot eksikliğinden kaynaklanır. Bunların yanında dikkat eksikliği, hiper aktivite de iyot eksikliği ile ilintili durumlardır.

İyot eksikliği nasıl tedavi edilir

İYOT İÇEREN GIDALAR NELER?

İyot vitamin ve minerallerde olduğu gibi çoğu gıdada bulunmaz. Bazı bitkiler toprakta iyot varsa onu emerler. Diğer yandan okyanus kaynaklı yosunlarda morina balığı, levrek, mezgit gibi deniz mahsüllerinde bolca iyot bulunur. İyot hayvan yemlerine ve besin kaynaklarına ilave edilir. Guatr hastalığını önlemek için tuzlara iyot katılması Amerika da benimsenmiş ve dünya sağlık örgütü tarafından da desteklenmiştir. Ancak tuzun kapağını açtığınız anda iyot uçabilir. Hele de sıcak yemeklere iyot asla katılmamalıdır çünkü hiçbir etkisi görülmez. Kristalize tuzlara iyot katılması daha doğru bir yaklaşımdır. Tuzlara iyot katılması her ne kadar Guatr sıklığını düşürse de vücudun iyot gereksinimi karşılamaktan uzaktır.

Haberin Devamı

Bilimsel olarak iyotu rafine tuzlara katmak sağlıklı bir yol değildir. Vegan ve vegeteryan diyetlerin iyot eksikliğini artırması nedeniyle büyük, çoklu sağlık sorunlarına yol açacağını belirtmek isteriz. Moda haline getirilmek istenen bu beslenme tarzlarının ciddi ve bilimsel olarak sorgulanması gerekmektedir. Büyük bir toplum sağlığı problemidir iyot eksikliği.

İYOT EKSİKLİĞİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

İyot eksikliğini doğru değerlendirip tedavi edilmesi mutlaka gereklidir. Özellikle tiroid hastalıkları, meme kanseri, rahim kanseri, yumurtalık kanseri, prostat kanseri, zeka geriliği, fibromyalji rahatsızlığına maruz kalmamak için iyot seviyenizi kontrol ettirmeli ve uygun bir iyot takviyesi almanız gerekmektedir. Özellikle hamile kadınlar; düşük doğum ağırlıklı, zeka geriliği olan çocuk doğurmak istemiyorlarsa iyot takviyesi almaları gereklidir.

Yazarın Tüm Yazıları