GeriSağlık İşte, Ege’nin şifalı otları ve faydaları!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

İşte, Ege’nin şifalı otları ve faydaları!

İşte, Ege’nin şifalı otları ve faydaları!

Arapsaçı, şevketi bostan, radika ve dahası...

Ege mutfağı otlarıyla meşhurdur. Arapsaçı, şevketi bostan, radika, ısırgan, turp otu, cibez, kuzukulağı bölgede en çok tüketilen bitkiler arasındadır. Günümüzde artık bu otlara, büyükşehirlerdeki organik pazarlarda da rastlamak mümkün. Bu otları farklı şekilde tüketebilirsiniz. Salata, kavurma, börek, dolma, çorbaları yapılarak tüketilebilir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ece Günay Akkuş, ege otlarının mucize güçlerine dikkat çekiyor. İşte Ege’nin şifalı otlarının listesi…


ARAPSAÇI

İşte, Ege’nin şifalı otları ve faydaları

Halk arasında midevi, gaz giderici ve süt artırıcı olarak kullanılır. Geleneksel olarak, bronşit, kabızlık, diyabet, gastrit, mide sancısı, iştahsızlık, solunum ve idrar yolu enfeksiyonlarında kullanılabilir. Besin değerini ve lezzetini artırmak için, kuzu eti veya kuru fasulye ile pişirilerek tüketilebilir.


KUZUKULAĞI

İşte, Ege’nin şifalı otları ve faydaları

Ekşi, lezzetli, vitamin ve mineraller açısından çok zengin bir bitkidir. Kökleri kaynatılarak tüketildiğinde; idrar söktürücü, safra söktürücü ve ateş düşürücü olarak kullanılır. Kansere karşı etkili bileşikleri içeriğinde barındırır. Çiğ olarak salatalarınızda hem lezzet hem de fayda sağlamak için kullanabilirsiniz.


ŞEVKETİBOSTAN

İşte, Ege’nin şifalı otları ve faydaları

Gövdesi beyaz etli, kanatlı ve dikensi bir yapıya sahiptir. Vitamin ve mineraller açısından zengin bir bitkidir. Hazmı kolaylaştırır, bağırsakları çalıştırır, idrar söktürücüdür.


RADİKA

İşte, Ege’nin şifalı otları ve faydaları

Besleyici değeri yüksek bir ot olan radika vücuda güç ve zindelik verir. Göğsü yumuşatır ve öksürüğü keser. İdrar söktürücü özelliği bulunur. Böbrek ve safra taşlarını düşürmeye yardımcı olur. Yapraklarını 5 dakika kadar kaynamış suyun içerisinde bekletip hafif zeytinyağı ve limon ile soğuk salatasını tüketebilirsiniz.


CİBEZ

İşte, Ege’nin şifalı otları ve faydaları

Tadı tatlımsı, hafif baharatlı bir bitkidir. İştah açar, bağırsakları çalıştırır, sindirimi kolaylaştırır. Zayıflama diyetlerinde uzun süre tokluk hissi vermesi, vitamin, mineral desteği ve idrar söktürücü özelliğinden dolayı tercih edilir. Kansere karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır. Yapraklarını 5 dakika kadar kaynamış suyun içerisinde bekletip hafif zeytinyağı, limon ve sarımsak ile soğuk salatasını tüketebilirsiniz.


TURP OTU

İşte, Ege’nin şifalı otları ve faydaları

Turpun yapraklarından elde edilen, haşlanıp salata olarak yenildiği gibi kavrulup üzerine yumurta kırılırak da yemeği yapılabilen bir bitkidir. Oldukça yararlı olan turp otu içerdiği uçucu yağlardan dolayı canlandırıcı, sinirleri teskin edici, Ağrı dindirici özelliklere sahiptir.

False