Isırgan otu neye iyi gelir?

Bahar aylarının yabani otlarından ısırgan otu ile şu sıralar semt pazarlarında sıkça karşılaşıyoruz. Peki, ısırgan otunun faydalarını biliyor musunuz?

Haberin Devamı

Isırgan otu, adından da anlaşıldığı gibi dokunduğumuzda ısıran yani deriyle teması halinde kızarma, kaşıntı ve şişmeye yol açan bu yabani otun harici veya dahili kullanımlarda birçok sağlık problemine fayda sağladığı görülmüştür. Yemeklerde, çorbalarda, salatalarda ve aperatiflerde kullanılabilen, çay olarak da tüketilebilen bu şifalı bitkininin faydalarına gelin birlikte bakalım.

• Isırgan otu, anne sütünü artırıcı etki gösteren bir bitkidir. Isırgan yaprağı vitamin ve mineral bakımından zengindir ve protein içerir. Anne sütü için gerekli temel elementleri sağlamaya yardımcı olur. Emziren annenin bağışıklık sistemini destekler.

• B1, B6, B12, A, C ve K vitaminleri; manganez, silisyum, çinko, kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, sodyum ve potasyum minerallerini içerir. Ayrıca önemli yağ asitleri, aminoasitler ve antioksidanlar içerir.

Haberin Devamı

Isırgan otu neye iyi gelir

• Isırgan otu, anti-enflamatuar yani iltihap giderici özelliğe sahiptir. Bağışıklık sistemini güçlendirir, yangıyı azaltmaya yardımcı olur. Osteoartrit hastalarında ağrıların hafiflemesini sağlar. Mikrop öldürücü etki gösterir.

• Isırgan otu kökü prostat büyümesinin durdurulmasına yardımcı olur ve prostat büyümesinin sebep olduğu şikayetlerin azalmasını sağlar.

• Bazı çalışmalar, özellikle bahar aylarında ortaya çıkan saman nezlesi gibi alerjik hastalıklarda ısırgan otunun faydalı olabileceğini göstermektedir. Dolayısıyla ısırgan otu bitkisinden yapılan çay bu gibi durumlarda semptomların hafiflemesi açısından faydalı olabilir.

• Yapılan bazı çalışmalara göre yüksek kan basıncını, kan şekerini düşürmeye yardımcı olabilir. Yine başka bir çalışmaya göre ısırgan yaprağı, pakreatik lipaz enzimi üzerinde baskılayıcı özelliğinden dolayı yağ emilimini azaltarak zayıflamaya yardımcı olabilir.

• Yaprak ve tohumları idrar söktürücüdür, ödem atmaya yardımcı olur. Tohumunun müshil etkisi vardır.

Haberin Devamı

• Demir içeriği dolayısıyla kansızlığa karşı faydalıdır.

Isırgan otu neye iyi gelir

UYARILAR

Isırgan tohumu tansiyon tedavisinde kullanılan ilaçlar, diüretikler ve diyabet tedavisinde kullanılan ilaçlarla etkileşime girebilir. Isırgan otu, rahim hareketlerini artırıcı özelliğinde dolayı hamilelerde düşük riskini artırabilir.

HÜRRİYET AİLE ÖZEL 

Yazarın Tüm Yazıları