GeriSağlık İş yerinde verimliliği artıracak beslenme ipuçları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

İş yerinde verimliliği artıracak beslenme ipuçları

İş yerinde verimliliği artıracak beslenme ipuçları

Yeterli ve dengeli beslenme, iş hayatını da etkiliyor.

Çalışan kişiler, günün en az 8 saat gibi büyük bir kısmını iş yerinde geçirir. Bu durumda da gün içinde en az bir öğünü (gündüz çalışanlar için öğle yemeğini) iş arasında, iş yerinde veya dışarda yemek zorunda kalırlar. Durum böyle olunca da sağlıklı seçenekler bulmak zorlaşır. 

Verimliliği ve başarıyı artıracak beslenme önerileri

Yeterli ve dengeli beslenme, sadece sağlığı olumlu etkilemekle kalmaz, aynı zamanda kişinin iş yerinde daha verimli, mutlu ve başarılı olmasında da etkilidir.

• Sağlam bir kahvaltı yapın

İş yerindeki verimliliği etkileyecek en önemli faktörlerden birisi doğru hazırlanmış kahvaltıdır. Sabah atlanan kahvaltı güne enerjisiz başlamaya; poğaça, açma, simit gibi kolayca ulaşılabilen besinlerle geçiştirilen kahvaltı ise fazla yağ ve enerji alımına neden olabilir. Sabahları domates, salatalık, yeşillikler yumurta, peynir, tam buğday ekmeği ile hazırlanmış sağlam bir kahvaltı güne zinde başlamınıza yardımcı olur.

Kahvaltı yapma vaktiniz yoksa süt veya yoğurt eklenmiş tam tahıllı kahvaltılık gevrekler rahatlıkla tercih edebilir, bu şekilde hem lif hem de vitamin, mineral alımınıza katkıda bulunabilirsiniz. Kahvaltılık gevreğinize taze, kuru meyveler ve badem, ceviz gibi yağlı tohumlar ekleyerek daha da lezzetlendirebilir ya da kuru meyveli veya bademli kahvaltılık gevrekleri tercih edebilirsiniz.

• Öğle yemeğinizi zenginleştirin

Öğle yemeklerini iş yerinde yiyorsanız besin seçimlerine dikkat etmeniz önemlidir. Mümkün olduğunca tabağınızın yarısını sebze yemekleri veya salata, geri kalan kısmın yarısını esmer makarna, bulgur pilavı gibi tam tahıllar, diğer yarısını da az yağlı et, balık veya kurubaklagillere ayırın. Ek olarak yoğurt, ayran, cacık gibi süt grubu besinleri de almayı ihmal etmeyin. Öğle yemeklerinize 1 kase çorba ile başlamanız sadece menünüzü zenginleştirmekle kalmayacak, aynı zamanda doygunluk gelişmesini sağlayarak öğün içinde fazla besin tüketiminizi engellemeye yardımcı olacaktır.

• Sağlıklı atıştırmalıkları ihmal etmeyin

Yoğun iş temposunda yaşanan en büyük sorun, uzun süren toplantılar veya işlerin uzaması durumunda ana öğünlerin atlanması sonucunda yaşanan daha büyük açlıklardır. Bu tür acil durumlar ve özellikle öğle ve akşam yemeği arasındaki uzun sürede tüketmek üzere sağlıklı atıştırmalıkları ihmal etmeyin. Çekmecenizde veya varsa buzdolabında kolay hazırlanabilen, besin içeriği yüksek besinleri bulundurun. Bu atıştırmalıkları tek seferde bitiriyorsanız, küçük paketlenmiş halde bulundurabilirsiniz. İş yerinde ara öğün için uygun seçenekler arasında taze ve kuru meyveler, fındık, fıstık, ceviz, light bisküviler, kutu süt, yoğurt veya ayran, salatalık, çeri domatesler, galeta veya tam tahıllı bisküviler sayılabilir.

• Düzenli su içmeye çalışın

Uzun çalışma arasında su tüketimini de ihmal etmeyin. Su içmeyi unutuyorsanız masanızda su şişesi bulundurup düzenli olarak su içmeye çalışın. Ayrıca, şekersiz ve sütsüz tükettiğinizde enerji içermeyen kahve, siyah çay, yeşil çay veya ıhlamur, adaçayı, papatya gibi bitki çaylarını tercih edin. Kahve, aynı zamanda işlerinize daha kolay bir şekilde odaklanmanıza da yardımcı olacaktır.

• Çok fazla hareketsiz kalmayın

Öğle tatillerinin bir bölümünde iş yerinizin çevresi uygunsa yürüyüşe çıkmaya çalışın. Özellikle uzun süre oturmayı gerektiren işler kişileri zamanla fiziksel olarak inaktif hale getirir. Uzaktaki tuvaleti kullanmak, iş arkadaşınızı aramak yerine, yanına gitmek, kahve ve suyunuzu söylemek yerine gidip almak ve ara ara esneme hareketleri yapmak hem fiziksel aktivitenizi artıracak hem de uzun süre oturarak çalışmaktan kaynaklanan sağlık problemlerinin azalmasını sağlayacaktır.

False