Alican Demiroğlu
Alican Demiroğlu
Alican Demiroğlu

Intermittent Fasting Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?

Modern tıp, yıllardır sık sık ve çok öğünlü beslenmenin faydalı olduğunu kabul etmiş ve böylece ülkemizde de birçok sağlık uzmanı tarafından herkese 5-6 öğünden oluşan beslenme programları tavsiye edilmiş ve edilmeye de devam ediyor. Ancak son yıllarda daha çok konuşulmaya başlayan ve üstüne bilimsel çalışmalar yapılan farklı bir beslenme sistemi gündeme geldi: Aralıklı oruç diyeti.

Haberin Devamı

İNTERMİTTENT FASTİNG NEDİR?

Bilimsel adı ile ‘’İntermittent Fasting’’, Türkçe’ye çevrilmiş haliyle “Aralıklı oruç diyeti” iki öğün ve hatta tek öğün beslenmenin mümkün olduğunu, bunun da sağlığa bazı yararları olduğunu gösteriyor.

Temel felsefesi acıktığında ye, doyduğunda dur olan bu beslenme sistemi vücudu belirli bir süre sistematik bir açlığa maruz bırakmayı hedefliyor. Vücutta oluşan bu sistematik açlık; kan şekerinin dengelenmesine, insülin seviyelerinin düşmesine ve büyüme hormonunun salgılanmasına sebep oluyor. Haliyle kilo verme süreçlerinde de yağ yakımını artırıyor. En uygulanabilir ve hayatı kolaylaştıran türü ise iki öğün beslenme. Bu sistemde gün içinde ortalama 8 saatlik bir yemek yeme penceresi var ve iki ana öğünle birlikte eğer ihtiyaç duyulursa ara öğünler tüketilebiliyor. Daha sonra başlayan açlık sürecinde ise su, çay, kahve, maden suyu gibi kalorisiz içecekler tüketilebiliyor. Açlık süreci başladıktan sonra diğer gün yapılacak ilk öğüne kadar bu içeceklerin dışında bir şey tüketilmiyor.

Özellikle kahvaltı yapamayanları sevindiren bu beslenme sistemi, kahvaltıyı herkes için zorunlu kılan bilimsel görüşe karşı sağlıklı bir alternatif. Kişi ilk öğününü acıktığı zamana ayarlıyor ve böylece yemek stresini de hafifletmiş oluyor.

Intermittent Fasting Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır

ARALIKLI ORUCUN FAYDALARI NELERDİR?

İki öğün beslenmenin bazı faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Bazı çalışmalarda insülin direncine iyi geldiği, kan şekerini düzenlediği ve diyabet riskini azalttığı görülmüştür.
  • Hayatınızı kolaylaştırır, ne yiyeceğinizi daha az düşünürsünüz.
  • Tamamen vücudunuzu dinlendirirsiniz ve acıktığınız zaman bir şeyler yiyip doyduğunuzda yemek yemeyi bırakırsınız.
  • Yapılan çalışmalar sistematik açlığın kalp hastalıkları, kanser gibi birçok hastalığa karşı faydalı olabileceğinden bahsediyor.

Intermittent Fasting Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır

İKİ ÖĞÜN BESLENMEDE NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?

  • Öğün sayısı azaltılacağından kişilerin günlük alması gereken besin öğelerini ve enerjiyi dikkatli bir biçimde gözden geçirmeleri ve eksik ya da fazla enerji almamaları önemlidir.
  • Kan şekeri düşüklüğü yaşayan, tip 1 diyabet ya da tiroit hastalıkları gibi metabolik sorunu olan kişilerin hekim onayı olmadan bu beslenme sistemlerini denememeleri gerekir.
  • Hamile ve emzirme döneminde olanların ise yine bir uzman görüşü almaları faydalı olacaktır. Özellikle hamilelik döneminde olan kişilerin yeterli enerjiyi gün içine yayarak almaları daha faydalı olacaktır. Emzirme döneminde ise bir uzman eşliğinde uygulanabilir.