Merve Savaşkan
Merve Savaşkan
Merve Savaşkan

İnsanlara neden ‘hayır’ diyemiyoruz?

Hayır diyememek insanlarla kurulan bağın zayıflaması endişesinin bir sonucu olabilir. Peki, ‘hayır’ diyebilmek gerçekten bu kadar zor mu? Psikolog Merve Savaşkan, konuyla ilgili görüşlerini paylaştı.

Haberin Devamı

Karşınızdaki kişiye hayır diyebilmek bazen zor olabilir. Hele ki artık kendinizi “Kimseye hayır diyemiyorum, elimde değil ki ben böyleyim!” derken bulmuşsanız hiç de kolay olmayabilir. Peki, neden hayır diyemiyorsunuz? Bunun birçok farklı cevabı olabilir. Öncellikle, hayır diyememenin altında düşünülenden başka başka dinamikler olabileceğini unutmamak gerekir; çünkü her insan birbirinden farklı olduğu gibi nedenleri ve o nedenlere cevapları da farklıdır.

NEDEN ‘HAYIR’ DEMEKTE ZORLANIYORUZ?

Hayır diyememek bir yaşantı sonucunda var olan irade ayarlarınızın değişimi, sınırlarınızdaki kontrolsüzlük de olabilir. Sosyal beceri eksikliğinizde, kendinizi kabul ettirme tarzınızda yahut bilinç dışınızdaki ‘evetçi’ ve sevilen, takdir gören kişiye olan ihtiyacınızın sonucu da olabilir. Dolayısıyla kalıcı bir değişim için öncelikle incelenmesi gereken, işin altında yatan soruları keşfetmektir. Bu durumunuz hayatınızı zorlaştıran bir faktör olma yönünde emin adımlar ile ilerlerken, kendinizi hiç gitmek istemediğiniz bir yerde, hiç yapmak istemediğiniz bir işte, hatta “Ben bu değilim!” diyen sessiz çığlıklarınız içinde, sizi huzursuz eden kişilik algınızı zedeleyen bir anda bulabilirsiniz. Bazı tavsiyeler işinizi kısa vadede kolaylaştırırken, zorlaşan durumunuza kalıcı çözümler için psikolojik bir destek iyi bir keşif olabilir. Bazı tüyolar da belki işinize yarayabilir...

Haberin Devamı

İnsanlara neden ‘hayır’ diyemiyoruz

• Kabul etmeyeceğiniz, hayır demek istediğiniz durum karşısında öncellikle, hemen cevap verme hissinizi keşfedin ve ilk başta bu hisse bir engel oluşturmaya çalışarak cevaplarınız için zaman isteyin.

• Saklambaç oynamayın, hayır demenin bin bir şekli olan yol bazen, karşı tarafın sizin sınırlarınızın açığını yakalayıp evet’e giden kestirme yolu olabilir. Lafı uzatarak hayır demeye çalışırken dikkatli olun.

• Kararsız beden dili, elinde sonunda evet diyecek izlemi verir. O yüzden tüm kararlılığınızı net olarak beden dilinizle de yansıtmaya çalışın.

Haberin Devamı

• Kendinizi suçlayan içsel sohbet anınızı yakalayın ve onu dinlemeyin. Hayır demek sizi dünyanın en kötü insanı, en uyumsuzu ya da en dengesizi yapmayacaktır; tıpkı evet demenin kimseyi en iyi insan yapmadığı gibi.

• Önce anlaşmayın. İlk olarak karşınızdakini iyice dinleyerek anlayın ve sonrasında anlaşın. Böylece kendinizden ödün vermeden de karşınızdakine hayır diyerek mutlu etmenin bir başka yoluna zaman kazanabilirsiniz.