GeriSağlık İnsan Ömrü 250 Yıl mı Olacak?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

İnsan Ömrü 250 Yıl mı Olacak?

İnsan Ömrü 250 Yıl mı Olacak?

Hastalıklar daha önceden belirlenebilecek!

TÜBİTAK özel ödülünü alan Prof. Dr. Fuat Akyıldız aynı zamanda insan ömrünü 250 yıla çıkarmayı planladığı araştırması için de ABD’nin TÜBİTAK dengi kuruluşu NSF’ten çalışmaları içinde maddi destek aldı.

ABD'de yürüttüğü kablosuz iletişim hatları ve uydu haberleşmesi araştırmaları dolayısıyla mühendislik bilimleri dalında bu yıl TÜBİTAK özel ödülünü alan Prof. Dr. Fuat Akyıldız, son araştırmasında bu çalışmalarını daha da ileriye götürerek insan vücuduna yerleştirilen nano aygıtların haberleşmesini sağlayacak proje ile hastalıkların daha oluşmadan teşhisine imkan verecek teknolojilerin alt yapısını hazırlıyor.

 ABD'nin TÜBİTAK dengi kuruluşu NSF'ten bu çalışmaları için 3 milyon dolarlık destek alan Türk araştırmacı, projesinin 30 yıl sonra deneme çalışmalarının başlayacağını öngörüyor. Araştırmacı, projenin meyvelerinin alınması ile gelecekte insan ömrünün 250 yıla kadar çıkarılmasının yolunun açılacağını belirtiyor.

Fuat Akyıldız, TÜBİTAK özel ödülüne, kablosuz haberleşme alanında gelecek nesil (3G, 4G, NG) kablosuz haberleşme ağları, kablosuz algılayıcı ağlar ve uydu haberleşmesi konularındaki uluslararası nitelikteki başarıları dolayısıyla layık görüldü.

Prof. Akyıldız, gelecek-nesil kablosuz ağlarda hareketlilik ve kaynak yönetimi alanlarına çok önemli katkılarda bulundu. 3G ve 4G kablosuz sistemlerin tasarımı için gerekli olan çok sayıda tekniklerini ilk geliştiren bilim insanları arasında gösteriliyor

 Nasa Uydu Ağlarında Türk İmzası

Akyıldız, çalışmalarına ilişkin bilgi verirken, 4G ve NG kablosuz ağlar fikirlerini, 1999-2000 yıllarında öne süren ilk araştırmacılar arasında olduğunu ifade etti.

 4G ve NG kablosuz sistemler için ilk uyarlanabilir haberleşme protokol paketini geliştirdiğini anlatan Akyıldız, konuya ilişkin öngörülerinin bugün tasarlanan 4G sistemleri için şekillendirici katkılar sunduğunu söyledi.

Birbirleriyle Haberleşecek Ek Hücreler

Üç kıtada araştırmalar yapan ve pek çok merkezde de başkan olarak görev alan Akyıldız, son araştırma konusunun ise saç telinden daha ince özellikteki nano cihazların birbirleriyle nasıl iletişim kurabilecekleri üzerine olduğunu bildirdi. Nanoteknolojinin son yıllarda büyük aşama kaydettiğini vurgulayan Akyıldız, dünyadaki çoğu nanoteknoloji araştırmacılarının genellikle nano materyaller ve nano-aletleri geliştirmeye çalışırken, kendi araştırmasının bunlardan çok ileri bir vizyonla bu aletler tam teşekküllü olarak piyasaya çıktığında birbirleriyle nasıl haberleşebilecekleri üzerine olduğunu kaydetti.

Mevcut iletişim tekniklerinin bu nano-ağlar için kullanılmasının imkansız olduğuna işaret eden Akyıldız, bu araştırmaya Amerika ve Avrupa Birliğinin büyük miktarlarda maddi yatırımlar yaptığını söyledi.

 Nano-ağlar üzerine yapılan bu çalışmaların en ilginç olanının, “insan ömrünün 250 yıla kadar çıkartılabileceği” vizyonu olduğunu dile getiren Akyıldız, çalışmasına ilişkin şu bilgileri verdi:

“Bu nano aletler, insan vücuduna enjekte edilecek, akyuvarlar, alyuvarlar gibi yeni kan hücreleri olarak vücutta milyarlarca ek hücre olarak dolaşacak. Bunlar herhangi bir tümörde, hastalıkta, virüslere karşı kullanılacak. Bunların haberleşmesi, beraberce çalışmaları ilginç araştırma problemlerini kapsıyor. Moleküler iletişim adı altında gerçekleşen bu çalışma şu an bütün dünyaya yayılıyor.”

A.A

False